Απαλλακτική πρόταση προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας έκανε, για δεύτερη φορά, ο εισαγγελέας, Ιωάννης Πιέρρος για την γνωστή υπόθεση του ενεχυροδανειστή Ριχάρδου και των 62 συγκατηγορουμένων του.
Η εισαγγελική πρόταση για την υπόθεση του Ριχάρδου έρχεται μετά την περαίωση της συμπληρωματικής ανάκρισης, χωρίς τη λήψη νέων απολογιών εκ των κατηγορουμένων καθώς, κρίθηκε εκ νέου πως δεν στοιχειοθετείται το αδίκημα της λαθρεμπορίας μετά από έγγραφο της Γενικής διεύθυνσης Τελωνείων της ΑΑΔΕ που έφτασε στα χέρια της ανακρίτριας.
Ο κ. Πιέρρος κάνει επίκληση στην πρότασή του, του επίμαχου εγγράφου στο οποίο τονίζεται πως «αν ο κάτοχος χρυσού δεν διαθέτει φορολογικά στοιχεία για τη νόμιμη κατοχή του χρυσού, δεν στοιχειοθετείται λαθρεμπορία, αλλά συντρέχει εν προκειμένω φορολογική παράβαση. Οι συγκεκριμένες κατασχέσεις δεν έχουν ως νομιμοποιητική βάση το αδίκημα της λαθρεμπορίας, αλλά φορολογικές παραβάσεις»
Με έναυσμα αυτό το έγγραφο, ο εισαγγελικός λειτουργός καταλήγει πως δεν προέκυψαν σοβαρές ενδείξεις ενοχής απάντων των κατηγορουμένων για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, της λαθρεμπορίας εκ της οποίας οι διαφυγόντες δασμοί-φόροι υπερβαίνουν τις 150.000 ευρώ και της πλαστογραφίας μετά χρήσεως.
Συνεπώς, ο κ. Πιέρρος ζητάει την απαλλαγή των 63 κατηγορουμένων για τις πράξεις που φέρονται να τέλεσαν από το 2009 έως τέλη Νοεμβρίου 2018 και καταλήγει πως πρέπει να διαταχθεί η απόδοση των εγγυήσεων, η άρση των κατασχέσεων και των δεσμεύσεων τραπεζικών λογαριασμών και η απόδοσή τους στους νόμιμους ιδιοκτήτες. Εξαίρεση αποτελούν ένα αρχαίο κινητό μνημείο και ρολόγια από κλοπές.
newsit