Όταν διοργανώθηκε το πρώτο παζάρι στην πόλη μας, η Λαμία λέγονταν Ζητούνι. Η συγκοινωνία γίνονταν με γάιδαρο, η επικοινωνία με τελάλη, η διαφήμιση με «πάρε κόσμε» και η μεταφορά πάσης φύσεως προιόντων και ζώων ήταν εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση. Τα παζάρια ήταν τότε απαραίτητα. Όχι μόνο ως μέσο εμπορικών δραστηριοτήτων αλλά και ως «κοινωνικά δρώμενα».
Της Λίλιαν Χαχοπούλου
____________
Το Ζητούνι έγινε Λαμία, αλλάξαμε χιλιετία, οι αγοραπωλησίες γίνονται ακόμη και με ένα κλικ, αλλά το παζάρι παραμένει.
Ξύλινοι πάγκοι με κάθε λογής πραμάτεια. Εμπόριο με εικόνα παρεμπόριου και μια δόση διασκέδασης με άρωμα τσίκνας. Στην Λαμία του 2019. Στο κέντρο της Ελλάδας, όπως αρεσκόμαστε να αυτοαποκαλούμαστε. Στoν Δήμο που πανηγύρισε την είσοδο του στην καινοτομία με την προμήθεια λεωφορείων χωρίς οδηγό, στον ίδιο δήμο αυτή την ώρα καρφώνονται οι παράγκες της εμποροπανήγυρις!
Ποιες ανάγκες εξυπηρετεί άραγε σήμερα το παζάρι;
Την ανάγκη να διατηρήσουμε τους απαρχαιωμένους θεσμούς; Σίγουρα όχι. Αλλιώς να αρχίσουμε να ανησυχούμε και για την επαναφορά του θεσμού της “προίκας”.
Την ανάγκη για φθηνές αγορές; Σίγουρα όχι. Τα προϊόντα και οι τιμές τους δεν διαφέρουν από αυτές πολλών καταστημάτων. Εκτός αυτού, σε κάθε λαϊκή αγορά της πόλης, θα βρει κανείς αντίστοιχα ήδη σε αντίστοιχες τιμές.
Την ανάγκη ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας; Σίγουρα όχι. Πόσοι από τους πάγκους αφορούν ντόπιους εμπόρους; Ελάχιστοι. Άρα ποιοι έρχονται πουλάνε και φεύγουν από την πόλη με γεμάτα πορτοφόλια από τα χρήματα των Λαμιωτών;
Σε μια περίοδο παρατεταμένης κρίσης, που οι δρόμοι της πόλης γέμισαν λουκέτα, σε μια εποχή που όσοι έμποροι έχουν κρατηθεί ακόμα «ζωντανοί» ματώνουν για πληρώσουν τους φόρους και τα δημοτικά τέλη, το παζάρι έρχεται να ζεστάνει το ταμείο του Δήμου από τα ενοίκια της «παραγκούπολης» και να «παγώσει» το ταμείο του Λαμιώτη καταστηματάρχη.
Αλλά αυτό είναι το ζητούμενο; Το άμεσο οικονομικό κέρδος του Δήμου, με όποιο κόστος για την πόλη; Έτσι θα γίνουν πράξη οι αιώνιες πια δηλώσεις των τοπικών αρχόντων για στήριξη της τοπικής οικονομίας;
Η τραγική –για τον Λαμιώτη έμπορο- ειρωνεία, είναι ότι εκτός από την απώλεια εσόδων, πληρώνει και από την τσέπη του για τη διοργάνωση του παζαριού.
50.000 ευρώ από το ταμείο του Δήμου (και τα χρήματα των Λαμιωτών), σύμφωνα με την απόφαση του (πρώην πια) Δημοτικού Συμβουλίου, θα στοιχίσει η διοργάνωση της εμποροπανήγυρις, η οποία σύμφωνα με την εισήγηση της αρμόδιας πρώην αντιδημάρχου, αποτελεί εθιμοτυπική εκδήλωση την οποία επισκέπτονται καταναλωτές από όλη την Ελλάδα. Ναι! Καλά διαβάσατε. Από όλη την Ελλάδα!!!!
Το σχετικό απόσπασμα της εισήγησης
«Ο Δήμος Λαμιέων διοργανώνει και φέτος την ετήσια εκδήλωση Εμποροπανήγυρη Λαμίας, έναν θεσμό που ξεκίνησε το 1856 και συνεχίζει την παρουσία του στην πρωτεύουσα της Ρούμελης για περισσότερο από ενάμιση αιώνα. Στην Εμποροπανήγυρη αποτελεί εθιμοτυπική εκδήλωση του Δήμου Λαμιέων, συμμετέχει μεγάλος αριθμός εκθετών, προωθούνται τα τοπικά προϊόντα και καταναλωτές απ’ όλη την Ελλάδα μπορούν να τα προμηθευτούν, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους. Η Εμποροπανήγυρη Λαμίας θα πραγματοποιηθεί από τις 9 έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2019 στην οδό Φιλίας, δίπλα από το χώρο της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας. Η έναρξη θα γίνει τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου . Το αναμενόμενο κόστος των δράσεων υπολογίζεται στα 50.000,00 ευρώ που βαρύνουν τον προϋπολογισμό του Δήμου.»
Μα το παζάρι το θέλει ο κόσμος (;)
Ναι, το παζάρι έχει επισκεψιμότητα, από τους κατοίκους της περιοχής μας. Ας μην το μεταφράζουμε όμως ως διακαή πόθο του καταναλωτή. Σε μια πόλη που δεν έχει να προσφέρει και πολλές διεξόδους, το παζάρι, αποτελεί αφορμή για βόλτα, για σουβλάκι, για “χαβαλέ”. Μέσα σε όλα αυτά, χαζεύεις και τα κάθε λογής εμπορεύματα και στο τέλος ψωνίζεις και κάτι. Ας δώσει λοιπόν η πόλη διεξόδους, που θα έχουν ουσιαστικό όφελος και για τον καταναλωτή και για την αγορά.
Ας γίνει το παζάρι, γιορτή!
Δεν χρειάζεται παρά κοινή λογική για να σκεφτεί κανείς ότι το αναχρονιστικό παζάρι θα μπορούσε να αντικατασταθεί με μια αντίστοιχη διοργάνωση που θα ωφελούσε πραγματικά την τοπική κοινωνία. Μια γιορτή των καταστημάτων, των τοπικών προϊόντων, των ντόπιων εδεσμάτων κτλ, που και θα ενίσχυε την ντόπια αγορά και θα έδινε την ευκαιρία για οικονομικές αγορές αλλά και θα πρόσφερε διασκέδαση στους καταναλωτές . Και κάπως έτσι, τα χρήματα θα έμεναν στην πόλη και ίσως θα ήταν μια διοργάνωση που θα μπορούσε να προσελκύσει επισκέπτες… και πέρα από τα γειτονικά χωριά.
Ως τότε, πάρε κόσμε…!
Καλά κάνουν και το βάζουν δίπλα στην Έκθεση. Είναι εφάμιλλα. Καταργήστε το παζάρι και αναστήστε την Έκθεση. Αν δεν μπορείτε κάνετε στην άκρη.
Και ξαφνικα μάθαμε,ότι η λύση στα μνημονια και την δυστυχία μας,είναι τα παζαρια.Αν και ο σοφός λαός όταν θέλει να περιγράψει κάτι ευτελές,κάτι που είναι κακής ποιοτητας,συχνά λέει….από το παζάρι το πήρες????Σε λίγο θα μας πειτε ότι είναι και πυλώνας αναπτυξης,όπου ένα αεροπλάνο που πετάει πάνω από την πόλη μας και σκορπάει αμέτρητα ευρώ στους κατοίκους της Λαμίας.Αν όπως λέει η άλλη αγοραζει εσώρουχα με 1 ευρω,και παράπλευρα δίνει 20 για σουβλάκια,ταξί και λουκουμαδες,συμφέρει καλύτερα να πεταχτεις στα Harrods στο Λονδινο,να το απολαύσεις κιόλας!!
Το να χύνεται τόσο μελάνι και φαιά ουσια,για μια εκδήλωση που επισκεπτονται μόνο,αλλοδαποί και Ρομα,το βρίσκω αφυσικο.Μηπως θα πάνε οι Λαμιωτες να αγοράσουν??η αυτά τα γραφικά που λεγονται για σουβλάκια και λουκουμάδες,μια χαρά μπορώ να τα απολαύσω παντού στη Λαμια,σε κάθε γειτονιά και το κέντρο.Ενα καταλοιπο μιας εποχής που έφυγε ειναι,,δίχως κανένα λόγο ύπαρξης.
Σε μια πολη,όπου το σύνολο της καθημερινότητας μας και της ειδησεογραφιας,περιστρέφεται αποκλειστικα στους γυφτους,λογικό είναι κάποιοι να ζητούν γύφτο παζαρο.Ουτε θα χαθούμε ούτε θα σβησουμε χωρίς αυτο.Αυτο που ξέρει όλος ο κοσμος,είναι ότι ο μόνος λόγος ύπαρξης του,είναι για να κονομάνε οι επιτηδιο,κάτω από το τραπεζι.Κατα τα αλλα οποίοι αρέσκονται να αγοράζουν άθλια προιοντα Made in China, ας σπευσουν.
Με γαλλικα και πιανο μεγαλωμενοι απ’οτι καταλαβαινω απο τα γραφομενα τους οι περισσοτεροι εδω μεσα με πρωτη και καλυτερη την συντακτρια του αρθρου. 10 χρονια με μνημονια και τ’ απονερα τους θα τα γευομαστε για δεκαετιες και ενω εχει διαλυθει συθεμελα η ελληνικη κοινωνια καποιοι και καποιες πασχουν απο το συνδρομο της Μανταμ Σουσου. Ετσι μπραβο κοιμηθειτε ορθιοι και αν….πιαστειτε αλλαξτε πλευρο.
Άλλο ένα χαρακτηριστικό της παρακμής της πόλης μας. Όπως η λαϊκή στο κέντρο κάθε Σάββατο, που προκαλεί τις χειρότερες εντυπώσεις στους λιγοστούς επισκέπτες.
” παζάρι “. Άλλη μία χαρακτηριστική εικόνα της παρακμής της πόλης μας. Όπως η λαϊκή του Σαββάτου, που δημιουργεί ασφυξία στο κέντρο και τις χειρότερες εντυπώσεις στους λιγοστούς επισκέπτες. Όπως τα κλαρίνα….
Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ, ΤΟ ΛΕΓΟΜΕΝΟ «ΠΑΖΑΡΙ» , ΔΕΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΣΕ ΤΙΠΟΤΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ, ΑΠΛΟΣ & ΜΟΝΟ ΝΑ ΓΙΝΕΤΕ ΛΙΓΟ «ΠΑΝΗΓΥΡΑΚΙ» ΓΙΑ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ.
ΕΓΩ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΨΩΝΙΖΩ ΑΠΟ ΤΕΤΟΙΑ ΠΑΖΑΡΙΑ, ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΕΙΝΑΙ ΧΑΜΗΛΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ.
ΕΔΩ & ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ , ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΜΕ ΠΑΣΗΣ ΦΥΣΕΩΣ & ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΠΡΟΙΟΝΤΑ.
ΑΥΤΟ ΒΕΒΑΙΑ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ & ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ , ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΠΟΛΙΤΩΝ, ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΣ ΝΕΩΝ, ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ . ΤΩΡΑ ΤΟ ΜΑΘΑΜΕ?
ΟΠΟΤΕ ΕΦ΄ ΟΣΟΝ ΘΕΛΟΥΜΕ «ΠΑΝΗΓΥΡΑΚΙ» ΑΣ «ΣΤΗΣΟΥΜΕ» ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ…
Γράφει οαλλος για τη Λαρισα.Αν θέλεις αγαπητέ μου να παραδειγματιστούμε από την Λάρισα,ας αναπτύξουμε και εμείς ένα δίκτυο πεζοδρόμων,αναπλάσεων μικρών εγκατελειμενων χωρών,υπαίθριων γυμναστηριων,διακόσμησης της πόλης με έργα τέχνης.Το παζάρι μας έλειψε,λες και ζούμε στην εποχή του Αραμπα,λες και χάσουμε τα ποιοτικά προϊόντα του παζαριού,που είναι δυσεύρετα στην αγορά της πόλης.Ας ζούμε σε μια από τις πόλεις με την χειρότερη ποιότητα ζωης,παζάρι και ξερό ψωμί.
Παζάρι όσον συνναλαγη.Το ξέρουν και οι πέτρες αυτό.Αν θελουμε να κάνουμε κάτι ομορφο,ας διοργανώσουμε στη θέση του ένα φεστιβάλ Φθιωτικων προιοντων ,να τονώσουμε την τοπική παραγωγη.Αλλωστε όλα τα προϊόντα του παζαριου είναι Κινεζικά ,Βουλγαρικά και από το Μπαγκλαντες.
Ξερεται πολους Λαμιωτες,που να πηγαίνουν στο παζαρι??Το 80% των επισκεπτων είναι αλλοδαποι και φυσικά οι γυφτοι.Μια παρακμιακή διοργανωση που εξυπηρετεί οικονομικά συμφέροντα τρίτων και τίποτα περισσότερο.Ας δώσουμε τα 50.000 ευρώ να διαμορφώσουμε τον περιβάλλοντα χώρο του Χαλκιοπουλιου αθλητικού κεντρου,,να αθλούνται και να ψυχαγωνται τα παιδιά μας,και ας μας λείπουν τέτοιες τριτοκοσμικές εκδηλώσεις.
Κύριοι σε άλλες πόλεις(Λάρισα ) το παζάρι είναι θεσμός με στήριξη της τοπικής κοινωνίας και όχι μόνο.Οι ντόπιοι επαγγελματίες ας γίνουν ανταγωνιστικοί και δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα .Να πάψουν να αναθεματίζουν ότι πάει να γίνει σε αυτή την πόλη.Ας σκεφτούν δημιουργικά πως θα πάει η πόλη μπροστά με φρέσκιες ιδέες για να μπει και ξένος κόσμος εδώ και να μη φεύγουν οι ντόπιοι και ψωνίζουν άλλου .
Το παζάρι είναι οτι πιο αναχρονιστικο και αχρείαστο γεγονός που συμβαίνει σρην πόλη μας. Πολύ εύστοχο το άρθρο… Δεν γίνεται στην εποχή των ον λαιν αγορών να ασχολούμαστε με παραγκες και κοψίδια.
Ευτυχώς η δημοτική αρχή της Βίβιαν και του Νίκου είναι παρελθόν. Ας ελπίσουμε ν νεα δημοτική αρχή να αντικαταστήσει τον άχρηστο αυτό θεσμό με κατι πιο ουσιώδες και επικοδομητικο για την πόλη μας.
Για ποιο λόγο το παζάρι αναιρεί μια άλλη διοργάνωση κ το αντίστροφο; έχετε κάνει έρευνα καταναλωτικής συμπεριφοράς κ βγάζετε το συμπέρασμα ότι δεν είναι χρήσιμο για το κόσμο;
Συντάκτρια ξέχασες κάτι. Το παζάρι έχει αλισβερίσι! Δηλαδή κάποιοι κονομανε, κατάλαβες ε? Και βέβαια δεν εννοώ τους πραματευταδες. Μαύρα, που πάνε σε τσέπες, έχει ασχοληθεί και η δικαιοσυνη παλιότερα, θυμάσαι η να κελαηδησω ονοματα?????