Αντίστροφη μέτρηση για τις φορολογικές δηλώσεις – Ολα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Tags: Add a Comment
3 Min Read

Μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να έχει ξεκινήσει η υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων, για σχεδόν 8,9 εκατομμύρια φορολογουμένους.

Φέτος δίδεται η δυνατότητα εκπρόθεσμης υποβολής έως τις 27 Αυγούστου. Ο φόρος εισοδήματος θα πληρωθεί σε 8 μηνιαίες δόσεις με την πρώτη την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Ιουλίου και την όγδοη την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Φεβρουαρίου. Ο ΕΝΦΙΑ σε 6 δόσεις με την πρώτη την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Σεπτεμβρίου και την έκτη την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Φεβρουαρίου.

Εάν κάποιος υποβάλει τη δήλωση στις 25 Αυγούστου θα πρέπει να πληρώσει μαζεμένες τις δύο πρώτες δόσεις του φόρου εισοδήματος, που αναλογούν στον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Ποιοι απαλλάσσονται από τα τεκμήρια διαβίωσης

Φέτος απαλλάσσονται από τα τεκμήρια διαβίωσης ελεύθεροι επαγγελματίες και εργαζόμενοι που έχουν πληγεί από την πανδημία το 2020 αλλά και να μην έχουν πιαστεί στην «τσιμπίδα» των τεκμηρίων το 2020 ή το 2019. Εάν έχουν φορολογηθεί με βάση τα αντικειμενικά κριτήρια διαβίωσης σε μια από τις δύο προηγούμενες χρονιές, τότε χάνουν το προνόμιο της απαλλαγής. Ειδικότερα θα φορολογηθούν με βάση τα πραγματικά τους εισοδήματα και όχι τα τεκμαρτά όσοι εργαζόμενοι έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας, όσοι έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ και όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν εισπράξει μειωμένα ενοίκια. Επίσης, όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες και εργαζόμενοι ήταν πλητόμενοι το 2020 αλλά και όσοι είναι πάνω από 60 ετών απαλλάσσονται από την υποχρέωση να έχουν πραγματοποιήσει δαπάνες με κάρτες ή μέσω e-banking στο 30% των ετήσιων εισοδημάτων. Στους πληττόμενους περιλαμβάνονται όσοι είναι σε αναστολή εργασίας, όσοι έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ και όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν λάβει μειωμένα ενοίκια.

- Advertisement -

Ηλεκτρονικές δαπάνες

Τι γίνεται στην περίπτωση που κάποιος έχει πραγματοποιήσει ηλεκτρονικές δαπάνες σε ποσοστό κάτω του 30% και έως 20% των ετήσιων εισοδημάτων του; Σε αυτή την περίπτωση ο φορολογούμενος θα πληρώσει έξτρα φόρο της τάξης του 11%. Για παράδειγμα εάν έχει εισοδήματα 20.000 ευρώ και πραγματοποιήσει δαπάνες 5.000 ευρώ, δηλαδή το 25% των ετήσιων εσόδων του, θα πληρώσει έξτρα φόρο 110 ευρώ για τα 1.000 ευρώ που υπολείπεται μέχρι το 30%. Φορολογούμενος με  ετήσιο εισόδημα 40.000 ευρώ το 2020 όφειλε να πραγματοποιήσει e-δαπάνες 12.000 ευρώ. Αντίστοιχα, φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 30.000 ευρώ  ήταν υποχρεωμένος το 2020 να διενεργήσει ηλεκτρονικές συναλλαγές ύψους 9.000 ευρώ. Εάν τελικά πραγματοποίησε δαπάνες 7.500 ευρώ που αντιστοιχούν στο 25% του εισοδήματός του, θα καταβάλει πέναλτι 165 ευρώ. Επίσης, φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ συγκέντρωσε το 2020 ηλεκτρονικές αποδείξεις αξίας 2.000 ευρώ ενώ θα έπρεπε η αξία τους να είναι 3.000 ευρώ. Για τη διαφορά των 1.000 ευρώ δεν θα πληρώσει 220 ευρώ αλλά 110 ευρώ.

Πηγή : real.gr

TAGGED:
Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *