Αντικαπνιστικός νόμος: «Σύρμα» μέσω messenger για τους ελέγχους

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Tags: Add a Comment
7 Min Read

Στα Τρίκαλα, την πρώτη πόλη που κατήργησε το τσιγάρο, οι καταστηματάρχες βρήκαν τρόπο για να ξεφεύγουν από την τσιμπίδα των ελεγκτών του αντικαπνιστικού νόμου. Έφτιαξαν ομάδα στο messenger και έριχναν… σύρμα σε συναδέλφους ιδιοκτήτες καφέ -μπαρ και εστιατορίων κάθε φορά που έβγαιναν μικτά κλιμάκια του δήμου για ελέγχους του αντικαπνιστικού νόμου.

-Advertisement-

Μόλις αντίκριζε τους υπαλλήλους του δήμου ένας ιδιοκτήτης ειδοποιούσε μέσω μηνυμάτων στο γκρουπ άλλους συναδέλφους και τα τασάκια γίνονταν… καπνός μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα από τα τραπέζια ενώ οι θεριακλήδες έβγαιναν άμεσα από τα καταστήματα. Τα αποτσίγαρα εξαφανίζονταν και τα καταστήματα όσο διαρκούσε ο έλεγχος γίνονταν… «non-smoking».

«Αυτοί το έκαναν για να προστατευθούν.  Στην ουσία όμως βοήθησαν τον ίδιο το δήμο στην προσπάθεια εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου καθώς έκαναν ευρέως γνωστό ότι γίνονταν επιτόπιοι έλεγχοι. Έβγαζαν το κόσμο έξω από τα μαγαζιά, μάζευαν τα τασάκια μέχρι που κουράστηκαν και εφάρμοσαν το νόμο» είπε στο ethnos.gr ο δήμαρχος Τρικκαίων  Δημήτρης Παπαστεργίου που εφάρμοσε πρώτος εδώ και δύο χρόνια τον αντικαπνιστικό νόμο.

Δύο χρόνια μετά την εφαρμογή του οι πολίτες το έχουν συνειδητοποιήσει και δεν αισθάνεται παράξενος κάποιος που ενοχλείται από το τσιγάρο γιατί ξέρει ότι έχει μαζί του  το σύνολο της κοινωνίας πρόσθεσε.

- Advertisement -

Μπεχράκης: Σε μερικές δεκαετίες τα πρώτα αποτελέσματα από την πλήρη εφαρμογή του

Η απόφαση της κυβέρνησης να εφαρμόσει τον αντικαπνιστικό νόμο πρέπει να προχωρήσει με συναινετικές διαδικασίες και τα πρώτα αποτελέσματα από την πλήρη εφαρμογή του θα τα δούμε σε μερικές δεκαετίες, προέβλεψε μιλώντας  στο ethnos.gr ο καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης λίγο μετά την ανάληψη της θέσης του επικεφαλής της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τον έλεγχο του καπνίσματος. Πρόσθεσε μάλιστα ότι το 75% των πολιτών είναι θυμωμένο με τη μη εφαρμογή του καθώς η κοινωνία έχει πλέον ωριμάσει.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ο αριθμός των Ελλήνων θεριακλήδων άντεξε στα χρόνια του μνημονίου καταγράφοντας σταθερά ένα ετήσιο ποσοστό 36%, ωστόσο, ξοδεύουν σήμερα 20 ευρώ λιγότερα το μήνα για την αγορά καπνού και τσιγάρων σε σχέση το 2009.

Οι θεριακλήδες και οι εγκρατείς

«Φουγάρα» αποδεικνύονται οι Πελοποννήσιοι ξοδεύοντας παρά την κρίση και την αύξηση της τιμής των τσιγάρων τα τελευταία χρόνια περισσότερα από 44,5 ευρώ το μήνα, τα περισσότερα από κάθε άλλο νοικοκυριό στην ελληνική περιφέρεια.

Αντίθετα οι κάτοικοι του βόρειου Αιγαίου εμφανίζονται οι πιο εγκρατείς στην επικράτεια ξοδεύοντας το 2017 μόλις 20,74 ευρώ το μήνα.  Σύμφωνα  τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ οι Έλληνες περιόρισαν την αγορά καπνού και τσιγάρων μέσα στην κρίση κατά 20 ευρώ. Ένα χρόνο  πριν την κρίση, το 2008, οι Έλληνες ξόδευαν 54,65 ευρώ το μήνα για καπνό και 52, 85 ευρώ για την αγορά τσιγάρων ενώ το 2009 ξόδευαν για καπνό 53,08 ευρώ και για τσιγάρο 50,82 αντίστοιχα.

Μια δεκαετία αργότερα τα νοικοκυριά ξοδεύουν 37,42 ευρώ για την αγορά καπνού και 29,94 ευρώ για τσιγάρα.
Αισθητά μειωμένη-κατά 30% – σε σχέση με το 2015 είναι η κατανάλωση τσιγάρων στα Ιόνια Νησιά αγγίζοντας τα 30,11 ευρώ το 2017. Στην Δυτική Ελλάδα από 40,26 ευρώ η κατανάλωση έπεσε σε 28,23. Μειωμένη είναι η κατανάλωση τα τελευταία χρόνια και στην Κρήτη καθώς από τα 34,22 ευρώ το 2015,  το 2017 έπεσε σε 28,3 ευρώ.

Αντίθετα η κατανάλωση αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια στο Νότιο Αιγαίο και από 35,03 σκαρφάλωσε σε  42,32 ευρώ ανά μήνα. Σταθερά κινείται η κεντρική Μακεδονία ξοδεύοντας κάθε νοικοκυριό περίπου 43 ευρώ ανά μήνα ενώ ανοδικά η Ανατολική Μακεδονία Θράκη.

Θυμωμένο το 75% των πολιτών λόγω μη εφαρμογής του αντικαπνιστικού

Πάνω από το 75% είναι θυμωμένοι με την μη εφαρμογή του νόμου σύμφωνα με την Kapa Research. «Η  ελληνική κοινωνία έχει αλλάξει. Tο κλίμα έχει μεταστραφεί και έχει ωριμάσει. Η εφαρμογή του νόμου είναι αναγκαίο να προχωρήσει με συναινετικές διαδικασίες.  Ο νόμος προστατεύει τους μη καπνιστές από το τσιγάρο είπε στο ethnos.gr ο  κ. Μπεχράκης συμπληρώνοντας ότι τα προηγούμενα χρόνια δεν υπήρχε η πολιτική βούληση Όπως εξήγησε ο ίδιος ο Έλληνας δεν υστερεί από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους που έχουν εφαρμόσει το νόμο ούτε από τους Ινδούς ούτε και από τους Τούρκους.

«Αυτό που συμβαίνει σήμερα στη χώρα είναι παράλογο,. Στερείται λογικής». Ενδεικτικό της μεταστροφής του κόσμου είναι η τήρηση του νόμου σε διάφορους δημόσιους χώρους. «Δεν βλέπεις κανείς να καπνίζει σε λεωφορεία, σε αεροδρόμια. Αυτό δείχνει κάτι. Τα πρώτα αποτελέσματα από την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου θα τα δούμε σε μερικές δεκαετίες» κατέληξε ο κ Μπεχράκης.

Η εφαρμογή του αντικαπνιστικού είναι ευκαιρία, όχι τιμωρία

Την ανάγκη να δουν οι πολίτες την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου ως μια ευκαιρία για να απαλλαγούν από αυτό και όχι ως τιμωρία τόνισε μιλώντας στο ethnos.gr η καθηγήτρια Ιατρικής του ΑΠΘ Παρασκευή Αργυροπούλου-Πατάκα η οποία από το 1998 δίνει τη δική της μάχη με ασθενείς που την επισκέπτονται για να το κόψουν.

Σύμφωνα με την ίδια η εφαρμογή του νόμου θα  βοηθήσει εκείνους που βρίσκονται στο μεταίχμιο να το κόψουν  και ζητά να συμπεριληφθούν στο σύστημα συνταγογράφησης και τα σκευάσματα που σχετίζονται με τη διακοπή του καπνίσματος. «Δυστυχώς οι Ελληνίδες έχουν την αρνητική πρωτιά στην Ευρώπη. Έχει να κάνει και με την ψυχολογία τους, αισθάνονται πιο απελευθερωμένες και θεωρούν ότι είναι η ευκαιρία τους να καπνίσουν. Ρόλο βέβαια παίζουν και παράμετροι όπως οι ορμόνες Το ζήτημα του καπνίσματος όμως γενικά είναι θέμα παιδείας» ανέφερε η καθηγήτρια του ΑΠΘ.

Δεν υπήρχε πολιτική βούληση

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Τρικκαίων όλα τα προηγούμενα χρόνια έλειπε η πολιτική βούληση. « Δεν μπορείς να καπνίζεις μέσα στο ελληνικό κοινοβούλιο. Τί μήνυμα εκπέμπεις στους πολίτες;» αναρωτήθηκε και πρόσθεσε:  «Άνδρες της ελληνικής αστυνομίας έμπαιναν μέσα σε καταστήματα που ο καπνός ήταν ντουμάνι και δεν αντιδρούσαν. Αυτό είναι παράλογο και πρέπει να σταματήσει» είπε ο κ. Παπαστεργίου.

πηγη-ethnos.gr

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *