Aνένδοτος στο θέμα της αναθεώρησης του χωροταξικού πλαισίου της περιφέρειας για τους Δελφούς φαίνεται ότι είναι ο δήμος, που καταγγέλει την πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σύμφωνα εμ την οποία εισάγει για πρώτη φορά τον όρο της αποκλειστικής μεταλλευτικής δραστηριότητας στο μεγαλύτερο ποσοστό της επικρατείας του δήμου. Τα νέα αυτά δεδομένα έχουν ξεσηκώσει το δημοτικό συμβούλιο και το σύνολο των δημοτών.
Αρκετοί ανησυχούν για το μέλλον των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων, κυρίως στον πρωτογενή τομέα και στον τουρισμό. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Δελφών, Θανάση Παναγιωτόπουλο, στο στόχαστρο μπαίνουν τμήματα του εθνικού Δρυμού του Παρνασσού, του παραδοσιακού ελαιώνα της Άμφισσας, όπως επίσης και τμήματα του δελφικού τοπίου. «Το ζήτημα αυτήν τη στιγμή που αφορά την υπουργική απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με την οποία καθορίζεται ο ειδικός χωροταξικός σχεδιασμός της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας», τονίζει στην «ΥΧ». «Αυτό που μας προξενεί τεράστια εντύπωση είναι ότι εισήχθη ένας νέος όρος, η αποκλειστική μεταλλευτική χρήση πολύ μεγάλου μέρους του Δήμου Δελφών, περίπου τα 2/3. Περιλαμβάνονται χώροι που είναι χαρακτηρισμένοι ως προστατευόμενοι, περιοχή Natura, εθνικοί δρυμοί, ακόμα και μέσα στο δελφικό τοπίο σε μεγάλο μέρος. Αυτό αποκλείει ανταγωνιστικές χρήσεις σύμφωνα με το κείμενο της ίδιας της υπουργικής απόφασης, που σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτα άλλο πλην από την ανάπτυξη των μεταλλείων. Το γεγονός αυτό μας προξενεί μία τεράστια έκπληξη, διότι εμείς είχαμε συμμετάσχει και στον διάλογο, όπως επίσης και η περιφέρεια, που είχε κάνει συγκεκριμένες προτάσεις».
Συνύπαρξη
Οι πρακτικές αυτές συνυπάρχουν για πολλές δεκαετίες και, όπως υποστηρίζει ο δήμαρχος, οι ρόλοι των εμπλεκομένων πρέπει να είναι διακριτοί και όχι σε βάρος άλλων.
«Η άποψή μας για τα μεταλλεία είναι ότι πρέπει να συνυπάρχουν με άλλες δραστηριότητες, με όρους και κανόνες. Δεν μπορεί όμως σε καμία περίπτωση να είναι η αποκλειστική δραστηριότητα τα μεταλλεία. Η περιοχή μας έχει και άλλους πόρους, έχει φυσική ομορφιά, τουριστική προοπτική, πρωτογενή παραγωγή και πρέπει αυτή η δραστηριότητα να στηριχθεί από την πολιτεία και όχι να συρρικνωθεί».
Στο ερώτημα της «ΥΧ» αν αυτή η απόφαση μπορεί να ανατραπεί, ο κ. Παναγιωτόπουλος απαντά: «Εμείς κάνουμε αίτηση ακυρώσεως στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπως επίσης αρκετοί σύλλογοι της περιοχής μας, σωματεία, περιβαλλοντικές οργανώσεις. Και άλλοι έχουν κινητοποιηθεί με ψηφίσματα και παραστάσεις διαμαρτυρίας και έχουμε ζητήσει άμεση συνάντηση με τον υπουργό, κ. Φάμελλο».
Πηγη-ypaithros.gr