Οι αρχές στη Γαλλία ερευνούν καταγγελία ότι χιλιάδες ανθρώπινα πτώματα που είχαν διατεθεί για επιστημονικούς σκοπούς κατέληξαν σε εγκαταστάσεις πανεπιστημίου στο Παρίσι και φαγώθηκαν από ποντίκια.
Το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε από το περιοδικό l’ Express τον περασμένο Νοέμβριο και πλέον η σκυτάλη των ερευνών έχει περάσει από την αστυνομία, που διεξήγαγε την αρχική έρευνα, στους ανακριτές.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η υπόθεση αφορά χιλιάδες σορούς που εντοπίστηκαν στο Κέντρο Δωρεάς Σώματος (CDC) του Πανεπιστήμιο Ντεκάρτ στο Παρίσι.
Οι σοροί, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, βρέθηκαν γυμνοί σκορπισμένοι ή ο ένας πάνω στον άλλο και κάποια πτώματα ήταν διαμελισμένα. Αρκετά ήταν σε φάση αποσύνθεσης άλλα είχαν φαγωθεί από ποντίκια ενώ κάποιοι κάδοι στο χώρο ήταν γεμάτοι από ανθρώπινες σάρκες. Η εικόνα θύμιζε μαζικό τάφο μόνο που κανείς δεν είχε μπει στον κόπο να θάψει τους νεκρούς, δείχνοντας τον ελάχιστο σεβασμό.
Σημειώνεται πως όταν κάποιος έχει αποφασίσει να δωρίσει το σώμα του για επιστημονικούς σκοπούς (πχ. σε μια ιατρική σχολή για το μάθημα της ανατομίας κ.α.) ή εάν το πράξει η οικογένειά του, ο φορέας που δέχεται τη δωρεά έχει και τη ευθύνη όταν η σορός δεν είναι πλέον χρήσιμη, να προχωρήσει στον ενταφιασμό του νεκρού ακόμη και παρουσία ιερέα ή και της οικογένειας, εάν το επιθυμεί, και φυσικά αναλαμβάνει όλα α έξοδα.
Ο Φρεντερικ Ντουτσέζ, δικηγόρος που εκπροσωπεί συγγενείς ενός δωρητή σώματος οι οποίοι υπέβαλλαν μήνυση, δήλωσε ικανοποιημένος που προχωρά η υπόθεση εκτιμώντας πως οι ανακριτές -έχοντας πολύ περισσότερες εξουσίες-θα μπορέσουν να διαλευκάνουν την υπόθεση.
Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί σχεδόν 80 καταγγελίες οι οποίες ανάγκασαν την γαλλική κυβέρνηση να διατάξει το κλείσιμο του κέντρου και την έναρξη διοικητικής έρευνας που τον Ιούνιο αποφάνθηκε πως το πανεπιστήμιο φέρει σοβαρές ευθύνες για της «ηθικού χαρακτήρα παραβιάσεις» από πλευράς του Κέντρου.
Σημειώνεται πως το CDC άνοιξε το 1953 και ήταν μέχρι τώρα το μεγαλύτερο τέτοιο κέντρο στην Ευρώπη ενώ κάθε χρόνο γίνονταν εκατοντάδες δωρεές σωμάτων για επιστημονικούς σκοπούς.
huffpost