Ανοίγει ξανά μετά από 5 χρόνια το Μουσείο του Αθανασίου Διάκου στο ομώνυμο χωριό (εικόνες)

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
4 Min Read

Το Μουσείο Αθανασίου Διάκου εγκαινιάστηκε το 2009 και ήταν αποτέλεσμα δύο χρόνων εντατικής εργασίας και επίπονης προσπάθειας του Δήμου Καλλιέων  και των κατοίκων της περιοχής.  Σημαντικό είναι ότι έχει ανεγερθεί κοντά στο χώρο, όπου παλαιότερα βρισκόταν το πατρικό σπίτι του ήρωα. Τα τελευταία πέντε χρόνια όμως παρέμενε κλειστό.

Από αύριο όμως ανοίγει ξανά για να υποδεχθεί τους απανταχού επισκέπτες του, σύμφωνα με την ανακοίνωση του προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Αθανασίου Διάκου, Κωνσταντίνου Μαστροκωστόπουλου.

“Βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε πως από το Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2019 το Μουσείο του ήρωα Αθανασίου Διάκου στο χωριό μας ξανά ανοίγει τις πόρτες του, μόνιμα πλέον, ύστερα από 5 χρόνια. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα για την πολύτιμη βοήθειά του τον τοπικό Αντιδήμαρχο Xάρη Αγαπητό. Σας περιμένουμε να το επισκεφτείτε.”

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

- Advertisement -

Στο μουσείο, ο επισκέπτης  έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει παράλληλα με τη ζωή του Αθανασίου Διάκου και την πορεία του προς το μαρτυρικό του θάνατο, και όλες τις εξελίξεις που οδήγησαν στο ξέσπασμα της Ελληνικής Επανάστασης.

Ταυτόχρονα, μια διαδραστική ψηφιακή εφαρμογή δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να γνωρίσουν την ευρύτερη περιοχή και τη μακρόχρονη ιστορία της, καθώς και τις σύγχρονες δραστηριότητες των κατοίκων του Τοπικού Διαμερίσματος Αθανάσιος Διάκος.

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg   https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

Αθανάσιος Διάκος ή…. Άνω Μουσουνίτσα

Οι ντόπιοι επιμένουν να αποκαλούν το χωριό τους Άνω Μουσουνίτσα. Το όνομά του άλλαξε επίσημα το 1959 προς τιμήν του ήρωα της επανάστασης, του οποίου ο πατέρας λέγεται πως καταγόταν από το χωριό. Εδώ, στα σχεδόν στα 1100 μέτρα υψόμετρο στις ανατολικές πλαγιές των Βαρδουσίων στην καρδιά της Ρούμελης, το τελετουργικό απαιτεί θερμαντικό κρασί και τσίπουρο και βόλτες στη φύση.  Αφετηρία και τέρμα κάθε διαδρομής η πλακόστρωτη πλατεία. Όλα εδώ: η Εκκλησία, ο Αθανάσιος Διάκος, τραπεζάκια έξω τις ζεστές ημέρες, παρέες μικρών και μεγάλων, φαγητό, καφές, τρεχούμενο νερό και βέβαια ντόπιες παραδοσιακές νοστιμιές…

Θα πάτε για:

Τον πελώριο πλάτανο. Περνάει σε ύψος ακόμα και τον ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα, χτισμένο το 1872.

Πεζοπορία και ορειβασία στα Βαρδούσια. Το βουνό ενδείκνυται για εξορμήσεις αρχάριων και έμπειρων περιπατητών. Ενημερωθείτε για το Καταφύγιο των Βαρδουσίων, σε υψόμετρο 2.015 μ., από τον Πεζοπορικό Ομιλο Αθηνών (www.poa.gr), στον οποίο ανήκει, όπως και για την κατάσταση στα μονοπάτια, κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Τις αυθεντικές γεύσεις. Από το κρέας που θα δοκιμάσετε στις ταβέρνες μέχρι το γιαούρτι και άλλα τυροκομικά που μπορείτε να προμηθευτείτε για το σπίτι, η ποιότητα των προϊόντων θα σας κερδίσει.

Το Μουσείο Αθανάσιου Διάκου. Από εδώ κατάγονταν οι Μασαβεταίοι, το σόι του πατέρα του Θανάση –όπως ο ίδιος υπέγραφε– Διάκου. Το χωριό πήρε το όνομα του ήρωα το 1959, ενώ μέχρι τότε λεγόταν Ανω Μουσουνίτσα.

Την Οίτη, την Γκιώνα, τον Παρνασσό. Βρίσκονται τόσο κοντά, που οι πρόποδες και οι πλαγιές τους συναντούν τα Βαρδούσια. Κάντε μια στάση στον καταρράκτη της Στρόμης, κατευθυνθείτε προς την τεχνητή λίμνη του Μόρνου ή ακολουθήστε την αντίθετη διαδρομή προς Οίτη και σταματήστε στο κέντρο δραστηριοτήτων «Καταφύγιο Οίτη».  Ειδικά τα παιδιά θα το λατρέψουν.

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *