Ad imageAd image

Άνοια: Οι 7 βασικές συνήθειες που μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης και όσα πρέπει να γνωρίζετε

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Neurology, το ιατρικό περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, επτά υγιεινές συνήθειες και παράγοντες του τρόπου ζωής, μπορεί να βοηθήσουν στην μείωση του κινδύνου άνοιας σε άτομα με αυξημένο γενετικό κίνδυνο.

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
5 Min Read

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Neurology, το ιατρικό περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, επτά υγιεινές συνήθειες και παράγοντες του τρόπου ζωής, μπορεί να βοηθήσουν στην μείωση του κινδύνου άνοιας σε άτομα με αυξημένο γενετικό κίνδυνο.

-Advertisement-

Οι 7 παράγοντες

Οι επτά σημαντικοί παράγοντες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας για την υγεία του καρδιαγγειακού και του εγκεφάλου είναι γνωστοί ως Life’s Simple 7:

1. να είσαι δραστήριος
2. να τρως πιο υγιεινά
3. να χάσεις βάρος
4. να μην καπνίζεις
5. να διατηρείς μια υγιή αρτηριακή πίεση
6. να ρυθμίζεις τη χοληστερόλη
7. να μειώνεις το σάκχαρο στο αίμα

“Αυτές οι υγιεινές συνήθειες στο Life’s Simple 7 έχουν συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας συνολικά, αλλά είναι αβέβαιο εάν το ίδιο ισχύει και για άτομα με υψηλό γενετικό κίνδυνο”, δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης δρ. Adrienne Tin, από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Μισισιπή. “Τα καλά νέα είναι ότι ακόμη και για τα άτομα που διατρέχουν τον υψηλότερο σχετικό γενετικό κίνδυνο, το να ζουν με τον αυτόν τον πιο υγιεινό τρόπο ζωής είναι πιθανό να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας”.

- Advertisement -

Στην έρευνα, 2.738 άτομα με αφρικανική καταγωγή και 8.823 άτομα με ευρωπαϊκή καταγωγή παρακολουθήθηκαν για διάρκεια 30 ετών. Στην αρχή της έρευνας, η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν 54 έτη.

Τα επίπεδα καθενός από τους 7 παράγοντες υγείας αναφέρθηκαν από τους ίδιους τους συμμετέχοντες στην μελέτη (ως προς το κατά πόσον τους ακολουθούσαν). Το εύρος των συνολικών βαθμολογιών ήταν από 0 έως 14, με το 0 να είναι η χαμηλότερη βαθμολογία και το 14 να υποδηλώνει την υψηλότερη (πιο υγιή) βαθμολογία. Τα άτομα ευρωπαϊκής καταγωγής σημείωσαν κατά μέσο όρο 8,3, ενώ τα άτομα αφρικανικής καταγωγής σημείωσαν κατά μέσο όρο 6,6.

Οι ερευνητές υπολόγισαν τις βαθμολογίες γενετικού κινδύνου στην αρχή της μελέτης, χρησιμοποιώντας εκτενή στατιστικά στοιχεία επί του γονιδιώματος της νόσου Αλτσχάιμερ.

Οι συμμετέχοντες με ευρωπαϊκή καταγωγή χωρίστηκαν σε πέντε ομάδες και εκείνοι με αφρικανική καταγωγή χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες με βάση τις βαθμολογίες γενετικού κινδύνου. Η ομάδα με τον υψηλότερο γενετικό κίνδυνο περιελάμβανε άτομα που είχαν τουλάχιστον ένα αντίγραφο της παραλλαγής του γονιδίου APOE (που σχετίζεται με τη νόσο του Alzheimer), το APOE e4. Από αυτούς με ευρωπαϊκή καταγωγή, το 27,9% είχε την παραλλαγή APOE e4, ενώ από αυτούς που είχαν αφρικανική καταγωγή, το 40,4% είχε την παραλλαγή APOE e4. Η ομάδα με τον χαμηλότερο κίνδυνο είχε την παραλλαγή APOE e2, η οποία έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο άνοιας.

Μέχρι το τέλος της μελέτης, 1.603 άτομα με ευρωπαϊκή καταγωγή εμφάνισαν άνοια και 631 άτομα με αφρικανική καταγωγή εμφάνισαν άνοια.

-Advertisement-

-Για τα άτομα με ευρωπαϊκή καταγωγή, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με τις υψηλότερες βαθμολογίες στους παράγοντες του τρόπου ζωής είχαν χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας και στις πέντε ομάδες γενετικού κινδύνου, συμπεριλαμβανομένης της ομάδας με τον υψηλότερο γενετικό κίνδυνο άνοιας.

-Για κάθε αύξηση κατά ένα βαθμό στη βαθμολογία του παράγοντα τρόπου ζωής, υπήρχε 9% χαμηλότερος κίνδυνος εμφάνισης άνοιας.

-Μεταξύ εκείνων με ευρωπαϊκή καταγωγή, σε σύγκριση με τη χαμηλή κατηγορία της βαθμολογίας του παράγοντα τρόπου ζωής, η μέση και η υψηλή κατηγορία συσχετίστηκαν με 30% και 43% χαμηλότερο κίνδυνο για άνοια, αντίστοιχα.

-Μεταξύ εκείνων με αφρικανική καταγωγή, η μέση και η υψηλή κατηγορία συσχετίστηκαν με 6% και 17% χαμηλότερο κίνδυνο για άνοια, αντίστοιχα.

-Μεταξύ των ατόμων με αφρικανική καταγωγή, οι ερευνητές βρήκαν ένα παρόμοιο μοτίβο μείωσης του κινδύνου άνοιας και στις τρεις ομάδες μεταξύ εκείνων με υψηλότερα σκορ στους παράγοντες του τρόπου ζωής (ωστόσο, οι ερευνητές είπαν ότι ο μικρότερος αριθμός συμμετεχόντων σε αυτήν την ομάδα περιόρισε τα ευρήματα, επομένως χρειάζεται περισσότερη έρευνα).

“Απαιτούνται μεγαλύτερα μεγέθη δειγμάτων από διαφορετικούς πληθυσμούς, για να έχουμε πιο αξιόπιστες εκτιμήσεις των επιπτώσεων αυτών των τροποποιήσιμων παραγόντων υγείας στον κίνδυνο άνοιας σε διαφορετικές ομάδες γενετικού κινδύνου”, είπε η δρ. Tin.

Ένας περιορισμός της μελέτης ήταν το μικρότερο μέγεθος δείγματος μεταξύ των ανθρώπων αφρικανικής καταγωγής και ότι πολλοί Αφροαμερικανοί συμμετέχοντες στρατολογήθηκαν από μία τοποθεσία.

Πηγή: scitechdaily.com

-Advertisement-
Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *