Ανησυχία για νέο Τσερνόμπιλ: Δοκιμή με πυρηνικό «άρωμα» στη Ρωσία

Μαίρη Μαλισιόβα
By Μαίρη Μαλισιόβα Tags: Add a Comment
4 Min Read

Στη θλίψη έχει βυθιστεί η Ρωσία μετά από το μυστηριώδες ατύχημα με πέντε νεκρούς, με τη Μόσχα να κηρύσσει εθνικό πένθος και να ανακοινώνει πως πέντε «λαμπροί επιστήμονες» έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια δοκιμής πυραυλοκινητήρα υγρού καυσίμου.

Οι πέντε ερευνητές -Alexey Vyushin, Yevgeny Koratayev, Vyacheslav Lipshev, Sergey Pichugin και Vladislav Yanovsky- εργάζονταν στην Σαρόφ, γνωστή ως Arzamas-16 κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, κοντά στο λιμάνι Σεβεροντβίνσκ.

Πρόκειται για μια μυστική τοποθεσία, στην οποία η είσοδος γίνεται μόνο με ειδική άδεια. Κανένας ξένος δεν έχει επισκεφτεί ποτέ την Σαρόφ.

Λειτουργεί περίπου όπως το Λος Άλαμος στο Νέο Μεξικό των ΗΠΑ, το μέρος όπου «γεννήθηκαν» τα αμερικανικά πυρηνικά όπλα.

Όπως εκτιμά το CNNi, αυτό από μόνο του δείχνει πως η τελευταία δοκιμή είχε κάποια πυρηνική διάσταση. Το σενάριο αυτό ενισχύεται και από το γεγονός ότι η κυβέρνηση του Βλαντιμίρ Πούτιν έχει αποκαλύψει ελάχιστες πληροφορίες για το τι ακριβώς συνέβη στην πόλη -πυροδοτώντας εικασίες για τα αίτια του δυστυχήματος.

Τι γνωρίζουμε, όμως, επίσημα για το ατύχημα; Οι Αρχές στη Βόρεια Ρωσία εντόπισαν μια σύντομη αύξηση στα επίπεδα ραδιενέργειας μετά από την έκρηξη σε στρατιωτική βάση, όπως ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη το κρατικό ρωσικό πρακτορείο TASS.

Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι το ατύχημα σημειώθηκε στη ναυτική βάση Σεβεροντβίνσκ.

Τοπικός άρχοντας δήλωσε στο TASS ότι οι Αρχές δεν θα προχωρούσαν σε εκκένωση των γύρω περιοχών.

Ωστόσο, η ανίχνευση αυξημένων επιπέδων ραδιενέργειας σήμανε συναγερμό.

Νωρίτερα σήμερα ανακοινώθηκε πως τα επίπεδα ραδιενέργειας στην πόλη Σεβεροντβίνσκ αυξήθηκαν έως και 16 φορές μετά από την έκρηξη.

Ο άγνωστος x

Η παραδοχή του ρωσικού υπουργείου Άμυνας ότι «κάτι πήγε στραβά» δεν έπεισε τους ειδικούς, οι οποίοι έθεσαν άμεσα ερωτήματα για το τι ακριβώς συνέβη στο πεδίο δοκιμών.

Ο Τζέφρι Λούις, ειδικός σε θέματα ελέγχου όπλων στο Ινστιτούτο Διεθνών Σπουδών Middlebury, ήταν ο πρώτος που υποστήριξε ότι το ατύχημα αυτό είχε έναν «άγνωστο x».

Στις 8 Αυγούστου, ο Λούις ανέβασε στο Twitter δορυφορική φωτογραφία που απεικόνιζε το πυρηνοκίνητο πλοίο Serebryanka κοντά στο σημείο της έκρηξης.

190812144346 01 russia explosion skyfall intl exlarge 169

Εκτίμησε, μάλιστα, πως η παρουσία του πλοίου μπορεί να σηματοδοτεί κάποια δοκιμή πυρηνοκίνητου πυραύλου.

«Βλέπουμε με σκεπτικισμό τον ισχυρισμό ότι η δοκιμή αφορούσε πυραυλοκινητήρα υγρού καυσίμου» είπε ο Λούις στο CNNi, και συνέχισε:

«Πιστεύουμε ότι ήταν ένας πυρηνοκίνητος πύραυλος που ονομάζεται Burevestnik».

Ο ίδιος πύραυλος είναι γνωστός στο ΝΑΤΟ ως SCC-X-Skyfall.

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο CNNi πως η έκρηξη «ενδεχομένως να σχετίζεται» με τον εν λόγω πύραυλο.

Το ίδιο φαίνεται πως πιστεύει και ο Αμερικανός πρόεδρος, όπως φάνηκε από tweet του τη Δευτέρα.

Ελάχιστα πράγματα είναι γνωστά για τον πυραυλοκίνητο πύραυλο Burevestnik/Skyfall. Πέρσι, όμως, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μίλησε με ιδιαίτερο καμάρι για ένα νέο ρωσικό όπλο που, όπως υποστήριξε, θα καθιστούσε τα αμερικανικά αντιπυραυλικά συστήματα απαρχαιωμένα.

«Η εμβέλειά του είναι απεριόριστη, ο πύραυλος μπορεί να κάνει ελιγμούς για όση ώρα χρειαστεί» είχε δηλώσει ο Πούτιν, παρουσιάζοντας παράλληλα και ένα βίντεο.

Ερωτήματα

Παραμένει άγνωστο εάν το δυστύχημα προκάλεσε την απελευθέρωση κάποιας επικίνδυνης ουσίας. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν μπορεί να αποκλειστεί. Μάλιστα, σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα 29.ru, οι Αρχές έχουν απαγορέψει το κολύμπι στον κόλπο Dvina στη Λευκή Θάλασσα για ένα μήνα.

Πρόκειται, όμως, για ένα νέο Τσερνόμπιλ; Μάλλον όχι, καθώς δεν έχει ανιχνευτεί ραδιενεργό νέφος, όπως έγινε το 1986 μετά το πυρηνικό ατύχημα του Τσερνόμπιλ.

Ωστόσο, η μυστικοπάθεια των ρωσικών Αρχών προκαλεί προβληματισμό στην παγκόσμια κοινότητα. Το δυστύχημα αυτό θυμίζει περισσότερο τη βύθιση του πυρηνοκίνητου Κουρσκ πριν από 19 χρόνια.

Με πάνω από 100 ναύτες νεκρούς, το ατύχημα θεωρήθηκε τεράστιο πλήγμα για τον Βλαντιμίρ Πούτιν που τότε ξεκινούσε τη θητεία του.

Σήμερα, όμως, ο Πούτιν ελέγχει σχεδόν πλήρως τα ρωσικά ΜΜΕ και είναι πλέον εμφανές ότι το Κρεμλίνο κάνει αγώνα δρόμου για να μην πάρει διαστάσεις η είδηση

πηγή : cnn.gr

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *