Ανεξέλεγκτη είναι η ακρίβεια στα σούπερ μάρκετ με τους καταναλωτές να επιλέγουν τις προσφορές για να τα βγάλουν πέρα στις υποχρεώσεις τους…
Αρκετά από τα προϊόντα με τη μειωμένη τιμή κατά τουλάχιστον 5% έγιναν ανάρπαστα με τους καταναλωτές να αναφέρουν στην κάμερα του Alpha ότι «αν κάνουν πραγματική έκπτωση και μεγάλη, θα τα προτιμήσουμε». Τα ράφια με τα προϊόντα με μόνιμη μείωση της τιμής αδειάζουν συνεχώς, κάτι που δείχνει ότι οι καταναλωτές τα προτιμούν.
Μέχρι στιγμής, έχουν μειωθεί οι τιμές σε 629 προϊόντα 50 εταιρειών. «Όλοι το 5% κοιτάνε», λένε οι καταναλωτές που ευελπιστούν να υπάρξουν μειώσεις και σε άλλα προϊόντα, καθώς – όπως τονίζουν – η διαφορά στην τσέπη τους δεν είναι μεγάλη με ό,τι ισχύει μέχρι σήμερα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, ένας καταναλωτής για ένα πλήρες γάλα, ένα ψωμί του τοστ, ένα τυρί γκούντα, κάποιες φέτες γαλοπούλα, αλεύρι, γιαούρτι, βρεφική τροφή, ρύζι, μέλι, βούτυρο, μπισκότα βρώμης θα πληρώσει σήμερα 38,29 ευρώ ενώ πριν από τις μειώσεις έδινε 40,44 ευρώ. Εξοικονομεί δηλαδή για τα ψώνια της εβδομάδας 2,15 ευρώ ενώ το όφελος σε διάστημα έξι μηνών είναι 53,75 ευρώ και ετησίως θα ξεπεράσει τα 110 ευρώ.
«Φωτιά» οι τιμές σε φρούτα και λαχανικά
Καλπάζουν οι τιμές σε φρούτα και λαχανικά με τους καταναλωτές να τρίβουν τα… μάτια τους από την ακρίβεια.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα μήλα από 0,70 ευρώ πωλούνται 1,20 ευρώ, τα αχλάδια από 1 ευρώ έφτασαν 1,40 ευρώ, δυο αγγούρια από 0,50 ευρώ πωλούνται 0,70 ευρώ. Ανάλογη αύξηση έχουν πάρει και τα καρότα, οι μπανάνες πέρσι με ακριβότερη βενζίνη δεν έφταναν το ευρώ και σήμερα δεν τις βρίσκεις κάτω από 1,15 ευρώ. Τα πορτοκάλια «στάζουν χρυσάφι» από 0,70 ευρώ, 1,70 ευρώ φέτος.
Ο πρόεδρος Παναττικής Ομοσπονδίας Πωλητών Λαικών Αγορών δήλωσε: «Το πορτοκάλι, σωστά έχετε επισημάνει ότι έχει ακριβύνει. Έχουμε μειωμένη παραγωγή, με όλο αυτό, την κλιματική αλλαγή. Μου λέτε ότι το δελτίο τιμών των καυσίμων είναι χαμηλότερο. Στα πρατήρια βενζίνης δεν βλέπουμε εμείς μείωση».
Εννέα στους 10 καταναλωτές έχουν μειώσει την κατανάλωση βασικών αγαθών
Όπως προκύπτει από την πρόσφατη έρευνα της ΓΣΕΕ, εννέα στους 10 καταναλωτές έχουν μειώσει την κατανάλωση βασικών αγαθών. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας:
Το 90% των εργαζομένων δηλώνει ότι έχει μειώσει την κατανάλωση βασικών αγαθών, εξαιτίας της ακρίβειας. «Πολύ» απαντά το 18%, «αρκετά» το 51% και «λίγο» το 21%. Αντίστοιχα, το 16% δηλώνει «καθόλου». Η κλιμάκωση της μείωσης της κατανάλωσης διαφοροποιείται στις κατηγορίες βασικών αγαθών «ψύξη-θέρμανση», «ψαρικά», «κρέας», «γαλακτοκομικά», «φρούτα-λαχανικά».
Το χαμηλό επίπεδο των διαθέσιμων εισοδημάτων των εργαζομένων αναδεικνύεται από το γεγονός ότι το 30% δηλώνει ότι δεν διαθέτει αποταμιεύσεις και, παράλληλα, ένα 37% αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει τις αποταμιεύσεις του, για να καλύψει τις τρέχουσες ανάγκες αγοράς βασικών αγαθών.
Ως προς το αποτελεσματικότερο μέσο για την προστασία του βιοτικού επιπέδου, το 43% δηλώνει ότι είναι η αύξηση των μισθών, το 33% η μείωση του ΦΠΑ και των φόρων κατανάλωσης, το 24% ο έλεγχος τιμών. Η επιλογή «επιδόματα» δεν επιλέχθηκε από κανέναν ερωτώμενο (0%).
Το 64% των εργαζομένων σημειώνει ότι δεν έλαβε καμία αύξηση στον μισθό του κατά το έτος 2023 και το 34% επισημαίνει ότι έλαβε κάποια αύξηση. Εκτιμάται ότι η μεγάλη πλειονότητα αυτών που δήλωσαν ότι έλαβαν κάποια αύξηση, είναι αυτοί που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, ο οποίος αυξήθηκε κατά το έτος 2023.
Το 52% θεωρεί ότι δεν θα λάβει κάποια αύξηση στον μισθό του, μετά την απόφαση για το “ξεπάγωμα” των τριετιών και το 26% θεωρεί ότι θα λάβει. Το γεγονός ότι το 22% επιλέγει την απάντηση «δεν γνωρίζω» καταδεικνύει τη σύγχυση που επικρατεί στους εργαζόμενους σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα.
Το 72% δηλώνει ότι δεν εργάζεται παραπάνω από το κανονικό ωράριό του, ενώ το 24% δηλώνει ότι εργάζεται παραπάνω.
Το 48% αυτών που αναφέρουν ότι εργάζονται παραπάνω από το κανονικό ωράριό τους δηλώνει ότι δεν αμείβεται για τις υπερωρίες του.
Τέλος, η συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων, με ποσοστό 81%, θεωρεί ότι τα εργασιακά δικαιώματα προστατεύονται καλύτερα με τη σύναψη Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας έναντι του 9% που επιλέγει την ατομική διαπραγμάτευση».
«Η ελληνική οικονομία και κοινωνία, μετά την πολυετή λιτότητα, βρίσκεται μπροστά σε ένα “κύμα” ακρίβειας σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες και στασιμότητας των εισοδημάτων, που απειλεί την αγοραστική δύναμη και το βιοτικό επίπεδο πολλών εργαζόμενων νοικοκυριών.
Είναι αναγκαίο να υλοποιηθεί άμεσα ένα μείγμα παρεμβάσεων αύξησης των μισθών και ενίσχυσης των εργασιακών δικαιωμάτων, έτσι ώστε να προστατευτεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό το βιοτικό επίπεδο μισθωτών και, κυρίως, των χαμηλότερα αμειβόμενων. Η ενίσχυση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας και της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, μέσω του δικαιώματος της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών οργανώσεων να καθορίζουν τον κατώτατο μισθό, είναι επιτακτική», υπογραμμίζει η ΓΣΕΕ.