Ανατροπή στις υιοθεσίες στην Ελλάδα: Δεν ισχύει πια το όριο ηλικίας

Ράνια Κάλδου
By Ράνια Κάλδου Add a Comment
2 Min Read

Ανατροπή στις διαδικασίες υιοθεσίας στην Ελλάδα φέρνει πρόσφατη δικαστική απόφαση που επέτρεψε σε 54χρονη γυναίκα να υιοθετήσει παιδί που γεννήθηκε πέρυσι, παρ’ ότι ο νόμος αναφέρει ότι η διαφορά ηλικίας δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 50 χρόνια. 

-Advertisement-

Η αφορμή για την αλλαγή αυτή ήρθε από μια υπόθεση κατά την οποία μια 54χρονη γυναίκα θέλησε να υιοθετήσει το παιδί που είχε αποκτήσει ο σύζυγός της από τον παράνομο δεσμό του με νεαρή Βουλγάρα. Η νεαρή αφού γέννησε, παρέδωσε το παιδί στον πατέρα του, λέγοντας πως δεν μπορεί να το αναθρέψει, ενώ έδωσε και την συγκατάθεσή της για την υιοθεσία. Έτσι, όπως αναφέρει το «Έθνος», το δικαστήριο αποφάσισε πως το συμφέρον του παιδιού δικαιολογεί την υπέρβαση της ηλικιακής διαφοράς.

Η ελληνική νομοθεσία ορίζει ότι ο θετός γονέας πρέπει να έχει ηλικία από 30 έως 60 ετών, ενώ η διαφορά ηλικίας από το παιδί πρέπει να είναι τουλάχιστον 18 ετών (ή 15, εάν συντρέχει σπουδαίος λόγος) και σε ανώτατο όριο μπορεί να φτάσει μέχρι τα 50 χρόνια. Το όριο αυτό, αν και έχει τεθεί για λόγους κοινωνικούς και ηθικούς, στην συγκεκριμένη περίπτωση, που πλέον αποτελεί δεδικασμένο, κρίθηκε ότι δεν είναι απαραίτητο να ισχύσει, με το δικαστήριο να ανατρέχει σε διεθνείς συμβάσεις.

«Το ενδιαφέρον για τον θεσμό της υιοθεσίας έχει επικεντρωθεί στο συμφέρον του υιοθετούμενου ανήλικου παιδιού και στην παροχή σε αυτό της δυνατότητας να μεγαλώσει σε ένα περιβάλλον με ανάπτυξη σχέσεων στοργής και αφοσίωσης, με σωστή ηθική και πνευματική διαπαιδαγώγηση, με ομαλή εξέλιξη της προσωπικότητάς του», ξεκαθαρίζει η απόφαση.

- Advertisement -

protothema.gr

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *