Ανατολίτικο παζάρι της Τουρκίας: Η αλήθεια για τους S-400 και το παράδοξο σενάριο για τα F-35

Lamianow.gr Add a Comment
7 Min Read

Ανακατεύεται πολύ η τράπουλα σχετικά με το μέλλον των S-400 της Τουρκίας σε συνδυασμό με την αγορά αμερικανικών F-35.

Πρόσφατο δημοσίευμα της τουρκικής Cumhuriyet ευθυγραμμίζεται με όσα το Newsbomb.gr είχε αποκαλύψει προ ημερών για τις τουρκικές προθέσεις. Το δημοσίευμα που εμφανίστηκε πρόσφατα στην εφημερίδα Cumhuriyet ανέφερε ότι η Τουρκία φέρεται να είχε προσφερθεί να αποθηκεύσει τα ρωσικής κατασκευής συστήματα αεράμυνας S-400 «σε αποθηκευτικούς χώρους», ενώ παράλληλα πρότεινε στην Ουάσινγκτον να γίνουν διευθετήσεις για επιθεωρήσεις.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, η κίνηση αυτή αποσκοπούσε στο να πείσει τις ΗΠΑ να άρουν την απαγόρευση αγοράς από την Τουρκία του μαχητικού stealth πέμπτης γενιάς F-35 Lightning II. Ορισμένες αναφορές ισχυρίζονταν ότι η ενέργεια αυτή μπορεί να αντανακλά την ετοιμότητα της Άγκυρας να συμβιβαστεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ιδίως υπό το πρίσμα των αιτημάτων της Ουάσινγκτον προς την Τουρκία να εγκαταλείψει τα εν λόγω συστήματα αεράμυνας.

Ωστόσο, στις 29 Αυγούστου, Τούρκοι αξιωματούχοι διευκρίνισαν ότι η θέση της χώρας σχετικά με τα συστήματα αεράμυνας S-400 που αγοράστηκαν από τη Ρωσία παρέμεινε αμετάβλητη. To eurasiantimes.com επικαλείται αξιωματούχους του τουρκικού υπουργείου Άμυνας που δήλωσαν: «Η ανάγκη της χώρας μας για συστήματα αεράμυνας παραμένει. Σε αυτό το πλαίσιο, το σύστημα αεράμυνας S-400 παραμένει στο απόθεμα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων».

Σε σταυροδρόμι η Τουρκία

Τούτων δοθέντων, η Τουρκία βρίσκεται σε σταυροδρόμι, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με το δίλημμα να κρατήσει το ρωσικό σύστημα αεράμυνας S-400 ή να επιδιώξει την απόκτηση των F-35 από τις Ηνωμένες Πολιτείες, από το οποίο αποκλείστηκε μετά την αγορά των S-400 από τη Μόσχα.

Πριν από λίγες ημέρες ο γνωστός αναλυτής Μάικλ Ρούμπιν παρέθεσε τέσσερις λόγους γιατί η Τουρκία δεν μπορεί ποτέ να αποκτήσει το μαχητικό F-35.

Η Τουρκία αγόρασε από τη Ρωσία τέσσερα τμήματα του πυραυλικού συστήματος επιφανείας-αέρος S-400 έναντι 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ. Όπως δήλωσε πέρυσι ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ, τα πυραυλικά συστήματα εδάφους-αέρος S-400 που αγόρασε η Τουρκία από τη Ρωσία θα παραμείνουν στο απόθεμα του στρατού και θα χρησιμοποιηθούν ανάλογα με τις ανάγκες.

Ο Γκιουλέρ δήλωσε: «Οι S-400 είναι ένα αμυντικό όπλο. Εάν δεχθούμε επίθεση, δεν θα χρησιμοποιήσουμε το όπλο ως απάντηση; Ο στρατός μας γνωρίζει σε επαγγελματικό επίπεδο τι πρέπει να κάνει και πώς να το κάνει. Εάν προκύψει μια κατάσταση που απαιτεί αμυντικά όπλα, τότε οι άνθρωποι που έχουν ερωτήσεις σχετικά με αυτά τα όπλα θα δουν πώς θα χρησιμοποιηθούν οι S-400 ή τα άλλα συστήματα αεράμυνας μας».

Ωστόσο όταν ρωτήθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα αν η Τουρκία σκοπεύει να επιστρέψει στο πρόγραμμα F-35, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας απάντησε ότι οι συζητήσεις για το θέμα συνεχίζονται ακόμη μεταξύ της Άγκυρας και της Ουάσινγκτον.

Ένας πρώην Τούρκος υπουργός, ο Cavit Caglar, υποστήριξε πρόσφατα ότι η Τουρκία θα πρέπει να απαλλαγεί από τους S-400 πουλώντας τους σε μια τρίτη χώρα: είτε την Ινδία είτε το Πακιστάν.

Ωστόσο, η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει εισακούσει αυτές τις εκκλήσεις από το εσωτερικό ή το εξωτερικό της Τουρκίας και διατηρεί την ίδια στάση: διατηρεί τους S-400 ενώ διαπραγματεύεται για τα F-35.

Σημαντική σημείωση: Για να πωληθούν οι S-400 πρέπει να το εγκρίνει η Ρωσία…

Προσπαθούν να «στραγγαλίσουν» την Ελλάδα στρατιωτικά μέσω… αντιπροσώπων

Την ίδια ώρα, μετά την Αλβανία και το Κόσοβο η Τουρκία πλέον εξοπλίζει με δικά της όπλα και τα Σκόπια.

Τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν πως «επιτάχυνε τη δωρεά όπλων στα Σκόπια ως απάντηση στην αμερικανική βοήθεια προς την Ελλάδα».

Το δημοσίευμα αναφέρει:

Η Ελλάδα, την οποία ο αμερικανικός στρατός έχει μετατρέψει σε φρουρά από την Κρήτη έως την Αλεξανδρούπολη, θα νιώσει βαθιά την «απειλή» των Σκοπίων μετά την Αλβανία στο βορρά. Η Τουρκία επιτάχυνε τη δωρεά όπλων στη Βόρεια Μακεδονία ως απάντηση στην αμερικανική βοήθεια προς την Ελλάδα.

(…)

Τα Σκόπια αποφάσισαν να αυξήσουν τη στρατιωτική ικανότητα που απαιτείται για την εδραίωση της κυριαρχίας στις «Νότιες» περιοχές σε περίπτωση πολέμου, χάρη στην Τουρκία. Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δώρισε στρατιωτικό εξοπλισμό στον βόρειο γείτονα της Ελλάδας.

Ο υπουργός Άμυνας των Σκοπίων, Vlado Misaylovski, ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου, Υποστράτηγος Sashko Lafçiski, ο Αναπληρωτής Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Azim Nuredin, ο Πρέσβης της Τουρκίας στα Σκόπια Fatih Ulusoy, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Elfet Ismaili, ο στρατιωτικός ακόλουθος της πρεσβείας της Τουρκίας στα Σκόπια ήταν παρόντες.

Στην ομιλία του, ο Σκοπιανός υπουργός Μισαϊλόφσκι δήλωσε ότι ο στρατός της χώρας διαθέτει εξοπλισμό που πληροί τις προδιαγραφές του ΝΑΤΟ, χάρη στην Τουρκία, και ευχαρίστησε το τουρκικό κράτος και τον τουρκικό λαό για την υποστήριξή τους.

«Αυτή η επιχορήγηση από την Τουρκία αποδεικνύει για άλλη μια φορά την αληθινή και διαρκή φιλία μεταξύ των λαών μας», είπε ο Μισαϊλόφσκι, σημειώνοντας ότι υπάρχει μεγάλη συνεργασία μεταξύ Άγκυρας και Σκοπίων στον τομέα της άμυνας.

Επισήμανε δε ότι αποστολές όπως η Αποστολή Αποφασιστικής Υποστήριξης στο Αφγανιστάν, η KFOR στο Κοσσυφοπέδιο και η Althea στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, στις οποίες συμμετείχαν από κοινού η Τουρκία και τα Σκόπια, ενίσχυσαν την αμοιβαία εμπιστοσύνη.

Ο Τούρκος πρέσβης στα Σκόπια υπενθύμισε ότι η τουρκική αμυντική βιομηχανία εξήγαγε 230 είδη σε 185 χώρες και έφτασε σε εξαγωγές 5,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2023 και είπε: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που μοιραστήκαμε τις δυνατότητες που έχουμε στον τομέα της στρατιωτικής και αμυντικής βιομηχανίας με τους αδελφούς μας και τις φιλικές και συμμαχικές χώρες όπως τα Σκόπια».

Η…τουρκική βοήθεια που δόθηκε στον στρατό της γειτονικής μας χώρας αποτελείται από drones, εξοπλισμό επικοινωνίας, γυαλιά νυχτερινής όρασης και εξοπλισμό ranger. Οι τουρκικές χορηγήσεις όπλων και η στήριξη προς την πΓΔΜ αναμένεται να συνεχιστούν την επόμενη περίοδο.

newsbomb.gr

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version