Την αναστολή της δυνατότητας κοινωφελούς εργασίας κρατουμένων προβλέπει το άρθρο 98 του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για τη ψηφιακή διακυβέρνηση που συζητείται σήμερα Τετάρτη και αύριο Πέμπτη, στην Ολομέλεια της Βουλής.
Συγκεκριμένα, αναστέλλεται η ισχύς των διατάξεων του άρθρου 81 του νέου Ποινικού Κώδικα που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που προβλέπουν την παροχή κοινωφελούς εργασίας είτε ως κύρια ποινή, είτε ως μετατροπή στερητικής της ελευθερίας ποινής ή χρηματικής ποινής.
Σύμφωνα με το άρθρο 98 του νομοσχεδίου που θα τεθεί προς ψήφιση από την Ολομέλεια αύριο Πέμπτη, «η αναστολή επιβάλλεται για να υπάρξει καλύτερη προετοιμασία των σχετικών διαδικασιών καθώς και διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του νόμου».
Με ανακοίνωσή της, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει το επίμαχο άρθρο, επισημαίνοντας ότι «η ενδεχόμενη αναστολή της ως άνω διάταξης θα αποτελέσει μείζονα οπισθοχώρηση».
«Ο θεσμός της κοινωφελούς εργασίας εισήχθη στη χώρα μας το 1991, δηλαδή πριν από σχεδόν 30 χρόνια και η εφαρμογή του έχει αξιολογηθεί θετικά. Με την ουσιαστική κατάργησή του η Ελλάδα θα γίνει η μόνη ίσως ευρωπαϊκή χώρα που δεν διαθέτει εναλλακτικό της στέρησης της ελευθερίας τρόπο έκτισης της ποινής. Αυτό σίγουρα δεν αποτελεί θετική πρωτοτυπία», υπογραμμίζει η ΕΕΔΑ.
Απαντώντας στο κυβερνητικό επιχείρημα περί «οργανωτικής αδυναμίας», η ΕΕΔΑ αναφέρει ότι «η κυβέρνηση επικαλείται οργανωτική αδυναμία να προσαρμοστεί στις (πιθανότατα) αυξημένες περιπτώσεις επιβολής της ποινής της κοινωφελούς εργασίας και προαναγγέλλει διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του νόμου».
«Ωστόσο, είναι άραγε πιο εύκολο για την Πολιτεία να διαχειριστεί τις περισσότερες περιπτώσεις επιβολής της ποινής της φυλάκισης, που με βεβαιότητα θα προκύψουν, από το να οργανώσει την εφαρμογή του θεσμού της κοινωφελούς εργασίας; Επί πλέον, ο νέος Ποινικός Κώδικας περιέχει μεταβατικές διατάξεις που προβλέπουν τη δυνατότητα αναστολής εκτέλεσης της ποινής για τα αδικήματα που έγιναν πριν την 30-6-2019, δηλαδή για την μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων. Επομένως η αυξητική τάση της επιβολής της ποινής της κοινωφελούς εργασίας θα ήταν σταδιακή και η διοίκηση είχε όλο το χρόνο να προετοιμαστεί καλύτερα. Τέλος, αν αυτό ήταν πράγματι το ζήτημα, θα πρέπει να προβλέπεται ρητά η αναστολή της διάταξης για ορισμένο χρόνο και όχι επ’αόριστον», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.
Η ΕΕΔΑ ήδη από την αρχή ισχύος του νέου Ποινικού Κώδικα είχε επισημάνει ότι θα πρέπει να διασφαλισθούν το ταχύτερο οι πρακτικές προϋποθέσεις ορθής εφαρμογής της κοινωφελούς εργασίας, με την έκδοση των απαραίτητων κανονιστικών πράξεων σχετικά με τους φορείς, τη διαδικασία και τους όρους παροχής αυτής, οδηγώντας με τον τρόπο στον εξορθολογισμό της δικαιοσύνης.
πηγή : cnn.gr