Το υπουργείο Υγείας προχωρά στην επανεξέταση της διάταξης για την απαγόρευση της συνταγογράφησης φαρμάκων και εξετάσεων στους ανασφάλιστους πολίτες από τους ιδιώτες γιατρούς.
Μέχρι να οριστούν οι εξαιρέσεις, οι ανασφάλιστοι πολίτες θα μπορούν να γράφουν φάρμακα και εξετάσεις και στους ιδιώτες.
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας, «το μέτρο της συνταγογράφησης για τους ανασφάλιστους θα ισχύσει κανονικά». Ωστόσο, μετά από παράπονα και καταγγελίες από πολίτες αλλά και γιατρούς, πως υπάρχουν ασθενείς που χρειάζονται άμεσα φάρμακα (αντιβιοτικά, θεραπείες για χρόνιες νόσους κλπ), αλλά και εμβόλια (παιδιατρικά) και δεν μπορούν να βρουν έγκαιρα ραντεβού στις δημόσιες δομές, το Υπουργείο Υγείας δεσμεύτηκε να επανεξετάσει το μέτρο.
Έτσι, έως ότου οι αρμόδιες υπηρεσίες επεξεργαστούν εκ νέου τον κατάλογο των εξαιρέσεων, που αφορούν παιδιά, νεφροπαθείς – αιμοκαθαρόμενους κλπ όπως ορίζεται στο νόμο και για τη διευκόλυνση των ανασφάλιστων, «μέχρι τις 30 Απριλίου που θα συγκροτηθεί ο κατάλογος των εξαιρέσεων θα μπορούν οι ιδιώτες γιατροί να συνταγογραφούν κανονικά», σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου Υγείας.
Διαμαρτύρονται οι ιδιώτες γιατροί – Ταλαιπωρούνται οι ασθενείς
Δεν πέρασε ούτε μια εβδομάδα από την εφαρμογή της άρσης της δυνατότητας συνταγογράφησης στους ανασφάλιστους από ιδιώτες γιατρούς, και οι ίδιοι καταγγέλλουν πως οι πολίτες υφίστανται ήδη απίστευτη ταλαιπωρία.
Ιδιαίτερο πρόβλημα έχει προκληθεί -σύμφωνα με την αντιπρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Άννα Μαστοράκου, που μίλησε το πρωί στο iatropedia.gr με τα παιδιατρικά εμβόλια, με τους χρονίως πάσχοντες και όσους υποφέρουν από εποχικές ιώσεις και Covid-19.
Ήδη από τις πρώτες μέρες, χιλιάδες πολίτες αποκλείονται από την πρόσβασή τους σε πολύτιμες για την υγεία τους θεραπείες και εξετάσεις, με αποτέλεσμα να κορυφώνεται η ταλαιπωρία τους και να ξεχειλίζει η αγανάκτηση τους. Κι αυτό, καθώς τα ραντεβού στις δημόσιες δομές (Κέντρα Υγείας ή Νοσοκομεία -επείγοντα ή τακτικά ιατρεία), απαιτούν πάνω από δύο μήνες αναμονής, όπως λέει η κα. Μαστοράκου, η οποία είναι και πρόεδρος των γιατρών του ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ): «Έχει δημιουργηθεί μεγάλη αναστάτωση στους ανασφάλιστους και ιδιαίτερα στους χρόνιους πάσχοντες, οι οποίοι χάνουν την πρόσβαση που είχαν παλιότερα στο σύστημα Υγείας μέσω του ιδιωτικού τομέα. Και στην φαρμακευτική αγωγή και στις εξετάσεις. Και φυσικά είμαστε σε μια πανδημία και έχουμε έξαρση γρίπης και αναπνευστικών νοσημάτων, που σημαίνει ότι πάρα πολύ ανασφάλιστοι δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αντιβιοτικά, αλλά και στα εμβόλια τα παιδιά», τονίζει η ίδια.
Άννα Μαστοράκου: Στοπ στα εμβόλια των ανασφάλιστων παιδιών
Πολλοί ανασφάλιστοι με χρόνια νοσήματα δεν έχουν πλέον την απαραίτητη πρόσβαση στις αναγκαίες θεραπείες, ενώ την ίδια στιγμή, δεν μπορούν καν να αγοράσουν τα φάρμακα με δική τους δαπάνη, διότι απαιτείται ηλεκτρονική ιατρική συνταγή (αντιβιοτικά – ψυχιατρικά φάρμακα).
Έτσι ανασφάλιστοι ασθενείς που πάσχουν από αμυγδαλίτιδα, βρογχίτιδα, ουρολοίμωξη , ακόμα και covid-19, αλλά και όσοι έχουν επείγουσα ανάγκη ψυχιατρικής αγωγής δεν μπορούν να προμηθευτούν έγκαιρα τα φάρμακά τους, σύμφωνα με την κα. Μαστοράκου: «Άνθρωποι με ψυχιατρικές παθήσεις, που χρειάζονται ψυχιατρικά φάρμακα και αγχολυτική αγωγή, δεν μπορούν να τα προμηθευτούν κι έτσι δημιουργείται ένα τεράστιο κενό στην περίθαλψη, τον εμβολιασμό και την πρόληψη πολλών χρόνιων νοσημάτων, όπως είναι επίσης, οι ρευματοπαθείς, οι νεφροπαθείς κ.α. Έχασαν αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα προμήθειας της φαρμακευτικής τους αγωγής», λέει.
Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει, επίσης, σύμφωνα με την αντιπρόεδρο του ΠΙΣ και με τη χορήγηση των παιδιατρικών εμβολίων: «Τεράστιο είναι το θέμα με τα εμβόλια. Τα εμβόλια στα παιδιά τα έγραφαν οι παιδίατροι που τα έβλεπαν και τα παρακολουθούσαν παράλληλα. Τώρα τα εμβόλια δεν μπορούν να χορηγηθούν, γιατί το ραντεβού στις δημόσιες δομές είναι ένα δίμηνο – τρίμηνο πίσω», υπογραμμίζει.
Οι γιατροί υποστηρίζουν, επίσης, ότι το μέτρο είναι λάθος και για έναν ακόμη λόγο: για τον συνωστισμό που προκαλεί στις δημόσιες δομές εν μέσω πανδημίας: «Όσο για το δημιουργούμενο συνωστισμό και την ένταση σε δημόσιες δομές, μπορεί να φαντάζει ασήμαντο στον εμπνευστή του μέτρου, αλλά η πανδημία απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί ως κάτι το ξεπερασμένο», σημειώνουν.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΑΝΝΑ ΣΟΥΛΑΚΗ/ Πηγή: iatropedia.gr