Αντίστροφα φέρεται να μετρά ο χρόνος για τον ανασχηματισμό του κυβερνητικού σχήματος. Η αποτίμηση για το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου και η δύσκολη «εξίσωση» για τη Ν.Δ. Στον Alpha απόψε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η απόφαση για ανασχηματισμό της κυβέρνησης θεωρείται μονόδρομος μετά το αποτέλεσμα της Κυριακής των Ευρωεκλογών και εκτιμάται ότι είναι εξαιρετικό πιθανό ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης να προχωρήσει στις αλλαγές ακόμη και έως αύριο, Τετάρτη (12.06.2024), ή έως την Πέμπτη (13.06.2024), και την Παρασκευή (14.06.2024), οπότε και είναι προγραμματισμένο το Υπουργικό Συμβούλιο, να συνεδριάσει με τη νέα του σύνθεση.
Ο Πρωθυπουργός «ανοίγει τα χαρτιά του»…
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ακύρωσε το προγραμματισμένο για σήμερα, επίσημο ταξίδι του στην Ιορδανία, ενώ απόψε έχει προγραμματίσει συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, την πρώτη μετά τις Ευρωεκλογές, στην οποία αναμένεται να κάνει τον απολογισμό της εκλογικής «μάχης» της Ν.Δ. και να «ανοίξει τα χαρτιά του».
Δομικός ή διορθωτικός ανασχηματισμός;
Στα «πηγαδάκια» στελεχών της Ν.Δ. οι συζητήσεις για τον αν ο ανασχηματισμός θα είναι δομικός ή διορθωτικός, είναι… ζωηρές.
Τα ερωτηματικά για τις κινήσεις του Πρωθυπουργού είναι πολλά:
-Θα επιλέξει να «ανακατέψει την τράπουλα» σε επίπεδο υπουργών, να περιοριστεί δηλαδή σε αλλαγές χαρτοφυλακίων;
-Θα «τολμήσει» να απομακρύνει από το Υπουργικό Συμβούλιο ακόμη και πρωτοκλασάτους υπουργούς, που το «αποτύπωμα» τους στους τομείς αρμοδιότητας τους δεν ήταν το αναμενόμενο;
-Θα υπουργοποιήσει βουλευτές από περιοχές που η Ν.Δ. είχε σημαντικές απώλειες ή που θέλει να σηματοδοτήσει την έμφαση που δίνει στα προβλήματα των συγκεκριμένων περιοχών, π.χ. Θεσσαλία ή και Ροδόπη και Ξάνθη;
– Οι αλλαγές θα έχουν «δεξιό» πρόσημο; Θα σηματοδοτούν και σε ποιο βαθμό τη διεύρυνση προς το κέντρο;
Πέραν των ερωτημάτων, αυτό στο οποίο όλοι συμφωνούν είναι ότι τα θέματα της καθημερινότητας, με κυριότερο τη «μάστιγα» της ακρίβειας, θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή της στρατηγικής του Κ. Μητσοτάκη για την επόμενη ημέρα μετά την κάλπη.
Χθες (σ.σ. 10.06.2024) στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός είχε επαφές με συνεργάτες του, ενώ στο γραφείο του βρέθηκαν μέσα στην ημέρα και οι υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης και Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, με τους οποίους συζήτησε και τα μηνύματα της κάλπης.
«Τις πταίει»;
Στελέχη της κυβερνητικής παράταξης ομολογούν ανοιχτά ότι το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών «κόστισε» στη Ν.Δ. και «έδωσε φτερά» στα κόμματα δεξιά της, τα οποία έκαναν «σημαία» τους το τρίπτυχο «πατρίδα – θρησκεία οικογένεια» που ήταν ταυτισμένο με τη συντηρητική παράταξη.
Ένας λοιπόν από τους… γρίφους, εκτιμούν κάποιοι, είναι ποια θα είναι η επιλογή του Πρωθυπουργού για το ιδεολογικό πρόσημο της Ν.Δ. από τώρα και στο δρόμο προς την επόμενη εκλογική αναμέτρηση, το 2027.
Απώλειες στην κάλπη εκτιμούν στο Μέγαρο Μαξίμου ότι προκάλεσε και η φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών.
«Η κυβέρνηση ξεκίνησε από μία πολύ σοβαρή παραδοχή. Δεν μπορούσαμε ν’ αφήνουμε το φαινόμενο, ένα μεγάλο ποσοστό των ελεύθερων επαγγελματιών να πληρώνει κάτω από τον κατώτατο μισθό. Όμως, παρά το γεγονός ότι είχε μειώσει ήδη 50 φόρους -οι περισσότεροι εκ των οποίων αφορούσαν και τους ελεύθερους επαγγελματίες -εκείνη τη στιγμή δεν εξηγήθηκε σωστά; Ίσως δεν μπήκανε κάποια κριτήρια; Δεν θέλω αυτή τη στιγμή να κάνω κριτική σ’ ένα νομοσχέδιο… Η αλήθεια είναι, όμως, ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες δυσαρεστήθηκαν. Αυτό δεν μπορούμε να το κρύψουμε. Αν το κρύψουμε, στρουθοκαμηλίζουμε», δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης (Παραπολιτικά 90,1).
«Υψηλές πτήσεις» για τα κόμματα δεξιά της Ν.Δ.
Η Ν.Δ. μέτρησε 989.720 ψήφους λιγότερες σε σχέση με τις εθνικές εκλογές, από ψηφοφόρους που είτε επέλεξαν στην αποχή, είτε στράφηκαν σε πιο μικρά κόμματα.
Επιπλέον, τα κόμματα δεξιότερα ή πολύ δεξιότερα αναδείχθηκαν το… «δεύτερο κόμμα» στην εκλογική αναμέτρηση, καθώς το άθροισμα των ποσοστών της Ελληνικής Λύσης (9,30%), της Νίκης (4,37%) της Φωνής Λογικής (3,04%) αλλά και των κομμάτων ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ – Πρόδρομος Εμφιετζόγλου (1,41%) και Εθνικό Μέτωπο (0,19%) φτάνει το 18,31%.
Ο «επαναπατρισμός» των ψηφοφόρων αποτελεί μια… δύσκολη «εξίσωση» για την κυβερνητική παράταξη.
newsit.gr