Ανασχηματισμός: Όχι τώρα, αλλά σύντομα – Τα σενάρια και ποιοι… άρχισαν τα τηλέφωνα

Νewsroom
By Νewsroom Tags: Add a Comment
5 Min Read

Τρίτον, δεν θα γίνει άμεσα. Και τα τρία αυτά δεδομένα, μάλιστα, προκύπτουν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό – πράγμα ούτως ή άλλως σπάνιο, καθώς είναι γνωστό το κλισέ πως “οι ανασχηματισμοί δεν προαναγγέλλονται” και ότι “αποτελούν προνομία του πρωθυπουργού”.

Η απόφαση, ωστόσο, του Κυριάκου Μητσοτάκη ν’ αναφερθεί στο ζήτημα ανασχηματισμό από το Ισραήλ και όσα είπε ξανά άμα τη επιστροφή του στην Αθήνα σε συνεργάτες του έχουν βάλει στη θέση τους τα κομμάτια του παζλ. Αυτό που λείπει είναι μόνο τα πρόσωπα που θα μπουν στην κυβέρνηση ή θα φύγουν από αυτήν και ο ακριβής χρόνος για την ανακοίνωση των αλλαγών.

Ως προς το πρώτο, παρά τις εισηγήσεις και τη σεναριολογία, ξεκάθαρο είναι πως τον τελικό λόγο έχει ο πρωθυπουργός. Ως προς το δεύτερο, όμως, ακόμη και η διαρροή από συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη πως, σύμφωνα με τον ίδιο, ο ανασχηματισμός δεν είναι θέμα των επόμενων εβδομάδων, ουδόλως σημαίνει ότι μεταφέρεται για το φθινόπωρο. Το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός άνοιξε μόνος του τη συζήτηση για το όλο ζήτημα σημαίνει πως δεν μπορεί να χρονίσει, άρα στο προσκήνιο παραμένει το σενάριο της ανακοίνωσης των αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα κοντά στα “γενέθλια” της κυβέρνησης στις 7 Ιουλίου.

Δεν αποκλείεται, μάλιστα, εάν πράγματι διεξαχθεί έκτακτη και διά ζώσης Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες για το Ταμείο Ανάκαμψης στις 9 και 10 Ιουλίου, ο ανασχηματισμός να ανακοινωθεί είτε εντός του Σαββατοκύριακου (11-12 Ιουλίου) είτε την εβδομάδα μεταξύ 13 και 17 Ιουλίου.

- Advertisement -

Γιατί ο Μητσοτάκης είπε τη λέξη… ανασχηματισμός

Με απλά λόγια, η αιτία της παρέμβασης του πρωθυπουργού και η διάψευση μέσω συνεργατών του ότι οι αλλαγές επίκεινται άμεσα είχε διττό στόχο: αφενός να δώσει στον ίδιο τον απαραίτητο χρόνο για να “κλειδώσει” τις αλλαγές. Αφετέρου να στείλει ένα καθαρό μήνυμα στα στελέχη του πως δεν θα πρέπει να κατεβάσουν μολύβια και να σκέφτονται πώς θα μετακινηθούν σε άλλο υπουργικό θώκο, πώς θα παραμείνουν στις θέσεις τους ή αν οι υποψήφιοι προς υπουργοποίηση θα… ράψουν κοστούμια.

Κατά πληροφορίες, μάλιστα, αρκετοί “ενδιαφερόμενοι” άρχισαν αμέσως μετά την προαναγγελία Μητσοτάκη από το Ισραήλ τα διάφορα τηλεφωνήματα ή τις οχλήσεις παντός είδους ακόμη και στο Μαξίμου, με αποτέλεσμα ο πρωθυπουργός να θεωρήσει επιβεβλημένο το φρένο στα σενάρια.

Κυβερνητικά στελέχη σχολίαζαν, εξάλλου, ότι η κυβέρνηση έχει πολύ καλή απόδοση, όπως δείχνουν και όλες οι δημοσκοπήσεις. Άρα, ο χρόνος των διορθωτικών αλλαγών και η επιλογή των προσώπων αποτελούν αποκλειστικό προνόμιο του πρωθυπουργού και όχι των Μέσων Ενημέρωσης. Προσέθεταν, μάλιστα, ότι τα διάφορα ονόματα που κυκλοφορούν είναι αυθαίρετες δημοσιογραφικές εκτιμήσεις.

Μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία μέσω ΕΛΚ

Από εκεί και πέρα, παραμονές της Συνόδου Κορυφής για το Ταμείο Ανάκαμψης, υπάρχει και η Τουρκία. Ο κ. Μητσοτάκης, κατά τη χθεσινή (εξ αποστάσεως) προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος προϊδέασε για το πώς θα θέσει το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων στο υψηλό επίπεδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου: “Δεν πρέπει να μείνει μόνο σε επίπεδο δηλώσεων η αντίδραση της ΕΕ”, τόνισε ο πρωθυπουργός, υπονοώντας ασφαλώς ότι η Αθήνα θα ζητήσει μεταξύ άλλων την αυστηροποίηση των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Τουρκίας, ενώ πρόσθεσε πως δεν μπορεί μια υποψήφια προς ένταξη χώρα να απειλεί χώρες που είναι ήδη μέλη της ΕΕ.

Επιπλέον, προειδοποίησε ότι η ΕΕ δεν μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις και ύστερα να φαίνεται αδύναμη στην εφαρμογή τους, φέρνοντας ως παράδειγμα την επιχείρηση “Ειρήνη” για τη Λιβύη και την τουρκική εμπλοκή.

Η Αίγυπτος

Κρίσιμη θεωρείται, όμως, και η επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην Αίγυπτο, στο πλαίσιο της οποίας θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της χώρας, Άμπντελ Φατάχ αλ Σίσι και τον ομόλογο του υπουργό Εξωτερικών, Σαμέχ Σούκρι. Η επίσημη ενημέρωση από το ΥΠΕΞ ορίζει πως η ατζέντα της συνάντησης των δύο υπουργών περιλαμβάνει το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών (ΑΟΖ), ωστόσο οι προσδοκίες δεν είναι ιδιαίτερα υψηλές.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν πάντως στο newsit.gr πως, αν και ασφαλώς δεν περιμένουμε υπογραφή συμφωνίας ανάλογη αυτής με την Ιταλία, οι συζητήσεις Ελλάδας-Αιγύπτου βρίσκονται σε πολύ καλό στάδιο και έχει γίνει ήδη καλή προετοιμασία από τα τεχνικά κλιμάκια των δύο χωρών που δουλεύουν εδώ και αρκετό καιρό προς αυτή την κατεύθυνση.

Υπενθυμίζεται ότι μια πιθανή συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ θ’ αποτελούσε game changer στο γεωπολιτικό παιχνίδι της ΝΑ Μεσογείου, καθώς θα ακύρωνε de facto το ούτως ή άλλως παράνομο μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης που αποτελεί τη δικαιολογητική βάση της Άγκυρας για την προκλητική συμπεριφορά της και τις απειλές που εκτοξεύει κατά της Ελλάδας.

πηγή: newsit.gr

TAGGED:
Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *