Αποδεικνύοντας για ακόμα μια φορά ότι η αγορά διψά για ρευστότητα έριξε αυλαία την Τετάρτη η περιόδος υποβολής αιτήσεων για τη συμμετοχή στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6.
Οι 721.395 αιτούντες θα διεκδικήσουν το μερίδιο τους από τα 500 εκατομμύρια ευρώ που αναλογούν σε αυτό τον κύκλο του προγράμματος. Προς το παρόν ποιοι από αυτούς θα είναι οι «τυχεροί», κανείς δεν το γνωρίζει αφού τα κριτήρια επιλογής και οι «κόφτες» που θα χρειαστεί να μπουν θα ανακοινωθούν από το υπουργείο Οικονομικών την ερχόμενη εβδομάδα.
Μεταξύ αυτών είναι βέβαιο ότι θα βρίσκονται και χιλιάδες νεοσύστατες επιχειρήσεις που δημιουργήθηκαν τέλη του 2019 ή του 2020 και θα λάβουν για πρώτη φορά επιδότηση ασχέτως τζίρου. Αντίθετα, μένει να δούμε εάν και σε αυτό τον κύκλο της επιστρεπτέας τα κριτήρια θα αφήσουν εκτός σχεδόν 1 στις 2 υποψήφιες επιχειρήσεις, όπως έγινε στην Επιστρεπτέα Επιστροφή 5.
Όσοι επιλέγουν να λάβουν χρήματα από την Επιστρεπτεα Επιστροφή 6, θα έχουν δυνατότητα να υποβάλουν ξανά αίτηση και για τον 7ο κύκλο με κονδύλι 1 δις ευρώ. Ο 7ος κύκλος είναι πολύ πιθανό να είναι και ο τελευταίος καθώς όσο θα το επιτρέπει η πανδημία θα ανοίγει η αγορά και θα περιορίζονται τα έκτακτα μέτρα κρατικής ενίσχυσης.
Αυτά τα μέτρα άλλωστε ήταν που όχι μόνο διατήρησαν τις επιχειρήσεις εν ζωή, αλλά σύμφωνα με τα στοιχειά του ΓΕΜΗ, το 2020 (έτος πανδημίας) άνοιξαν όσες δεν άνοιξαν το 2019 ή το 2018, ενώ έκλεισαν λιγότερες από όσες έκλειναν τα προηγούμενα χρόνια.
Όλα δείχνουν πως η επόμενη μέρα δεν θα έχει Επιστρεπτέα Προκαταβολή αλλά επιδότηση παγίων δαπανών, προκειμένου να στηριχθούν οι επιχειρήσεις μετά τα παρατεταμένα lockdown. Η έκθεση Εποπτείας της Κομισιόν αποκαλύπτει ότι το μέτρο θα αφορά «αποζημίωση επί των πάγιων δαπανών, με τη μορφή έκπτωσης φόρου και ασφαλιστικών εισφορών». Αυτό σημαίνει ότι η στήριξη με «ζεστό» χρήμα θα αντικατασταθεί από φοροαπαλλαγές.
Στόχος θα είναι η σταδιακή προσαρμογή των επιχειρήσεων στην επόμενη ημέρα από την πανδημία με την επιδότηση προγραμμάτων για τη δημιουργία e-shop ή την ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων ανέργων ή εργαζομένων. Παρόλα αυτά, ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι θεσμικοί φορείς της αγοράς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με την κατάσταση την επιχειρήσεων την επόμενη ημέρα της πανδημίας.
Ο κίνδυνος για χιλιάδες λουκέτα είναι μεγάλος και προκειμένου να αποτραπεί να γίνει πραγματικότητα η πρόβλεψη, οι φορείς της αγοράς ζητούν η στήριξη των επιχειρήσεων να συνεχιστεί και την επόμενη μέρα μετά την λήξη του lockdown.
dikaiologitika.gr