Ανάλυση: Πρέπει η Ελλάδα να δίνει “εκατομμύρια” για την αστυνόμευση του Αλβανικού εναέριου χώρου;

LamiaNow News
By LamiaNow News Add a Comment
4 Min Read

Του Δημοσθένη Δ. Δημόπουλου*

-Advertisement-

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος απαντώντας σε σχετική ερώτηση γνωστοποίησε το κόστος της από κοινού με την Ιταλία αστυνόμευσης του εναέριου χώρου της Αλβανίας μετά την εισδοχή της στο NATO το 2009. Το κόστος για την Πολεμική μας Αεροπορία συνολικά από το 2009 μέχρι σήμερα ανέρχεται στα περίπου 5,3 εκ. ευρώ.

Η αστυνόμευση του Αλβανικού εναέριου χώρου από την Πολεμική Αεροπορία γίνεται με 2 ζεύγη μαχητικών αεροσκαφών, τα οποία βρίσκονται σε επιφυλακή ανά δεκαπενθήμερο και το συνολικό κόστος της αποστολής αυτής που έχει αναλάβει εν μέρει η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία ανέρχεται συνολικά στα 5,3 εκ. ευρώ.

Το ερώτημα που γεννάται είναι αν η Ελλάδα πρέπει να δαπανά αυτά τα χρήματα για να προστατεύει την Αλβανία. Η απάντηση είναι ναι.

Το κόστος αυτής της αποστολής είναι σχετικά μικρό -5εκ ευρώ σε βάθος περίπου 9 ετών, δηλαδή κάτι λιγότερο από 500 χιλιάδες ευρώ το χρόνο-, ενώ τα οφέλη τα οποία αποκομίζει η Ελλάδα είναι πολλαπλάσια.

Το κέρδος για την Ελλάδα δεν είναι μόνο αυτό που ανέφερε ο ΥΕΘΑ, ότι δηλαδή “γλιτώσαμε” το να αναλάβει αυτή την αποστολή η Άγκυρα, γεγονός που θα της έδινε ενεργό ρόλο στα ζητήματα ασφαλείας στα βόρεια συνορά μας, αποκτόντας την ικανότητα να ασκεί ακόμα μεγαλύτερη επιρροή στην Αλβανία.

Η Ελλάδα μέσω της συμμετοχής της σε ΝΑΤΟϊκές επιχειρήσεις, όπως οι αστυνομεύσεις εναέριων χώρων, η KFOR, η RSM, η NRF, η Ενισχυμένη Προωθημένη Παρουσία στην Ανατολική Ευρώπη και την Βαλτική, αλλά και η Sea Guardian και οι άλλες δράσεις της Συμμαχίας σε Λιβύη, Αφρική και Ιράκ, αποκομίζει πολλαπλά οφέλη.

Μέσα από την συμμετοχή μας στις συμμαχικές επιχειρήσεις ενισχύουμε τον ρόλο και τον λόγο μας εντός του ΝΑΤΟ. καθώς γινόμαστε ένας πιο αξιόπιστος, σημαντικός και υπολογίσιμος εταίρος. Με αυτό τον τρόπο αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα και διαπραγματευτική ισχύ εντός της διαδικασίας λήψης αποφάσεων της συμμαχίας.

Ενισχύει το επίπεδο συνεργασίας και αλληλοκατανόησης με τις συμμαχικές δυνάμεις, αλλά και αυξάνει την επιρροή της χώρας μας στις χώρες, όπου οι Ένοπλες Δυνάμεις μας συμβάλουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στην εμπέδωση της σταθερότητας και της ασφάλειας.

Σημαντικά είναι τα οφέλη και για τα ίδια τα στελέχη των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που συμμετέχουν σε συμμαχικές αποστολές και επιχειρήσεις, καθώς οι εμπειρίες που αποκτούν επιχειρησιακές και μη μέσω της τριβής και της διάδρασης με τα στελέχη των συμμαχικών Ενόπλων Δυνάμεων, να διευρύνουν σημαντικά τις ικανότητες και την αντίληψη τους.

Είναι σημαντικό να εμπεδωθεί ότι η Ελλάδα εφόσον θέλει να διαδραματίσει έναν μεγαλύτερο ρόλο στην περιοχή και να εξελιχθεί σε έναν πραγματικό πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο, θα πρέπει να έχει μεγαλύτερη εξωστρέφεια τόσο σε διπλωματικό, όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο. Το να είσαι ισχυρός και το να έχεις ρόλο εγγυητή της ασφάλειας σε μια περιοχή δεν γίνεται μόνο με τα λόγια, πρέπει να συνοδεύεται και με πράξεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η στενή σχέση που έχει αναπτυχθεί τελευταία μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ, δεν είναι αποτέλεσμα μονάχα της στάσης και πολιτικής που ακολουθεί η Τουρκία, αλλά και των πράξεων της Ελλάδας, η οποία συνειδητά εδώ και αρκετά χρόνια προσπαθεί να αναβαθμίσει τον γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό της ρόλο.

Η ενεργή συμμετοχή της Ελλάδας στις ΝΑΤΟϊκές και Ευρωπαϊκές επιχεριήσεις, αποδίδει καρπούς και αυτό το βλέπουμε σίγουρα και στο κομμάτι των εξοπλιστικών, τόσο από τους Αμερικανούς, όσο και από τους Γάλλους.

* Ο Δημοσθένης Δ. Δημόπουλος είναι διεθνολόγος-γεωπολιτικός αναλυτής, Επικεφαλής της Ερευνητικής Ομάδας Εξωτερικής Πολιτικής, Άμυνας και Ασφάλειας του Κέντρου Ρωσίας, Ευρασίας και Νοτιοανατολικής Ευρώπης του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων.

πηγή onalert
Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *