“Είναι βέβαιο ότι αύριο θα έχουμε εικόνα αν το φετινό καλοκαίρι θα έχουμε τουρισμό ή όχι”, σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννης Ρέτσος και συμπληρώνει ότι το πόσο και με ποιες προϋποθέσεις, αυτό θα είναι σε δεύτερη κουβέντα.
Ευχή του κυρίου Ρέτσου είναι, “οι διατυπώσεις και οι προτροπές και όποιες προϋποθέσεις τεθούν, να συνηγορούν στο ότι θα υπάρξει, έστω και περιορισμένη, τουριστική σεζόν εφέτος”. Σήμερα δεν θα ανακοινωθούν λεπτομέρειες λειτουργίας πρωτοκόλλων υγειονομικών, θα μπει όμως το πλαίσιο, συμπλήρωσε ο κ. Ρέτσος και εξέφρασε την αισιοδοξία του για την δημιουργία θετικού κλίματος. Ο κ. Ρέτσος εκτιμά ότι πλέον “είναι σαφές ότι πάμε σε διακρατικές συμφωνίες. Αυτό που θα δώσει τον τόνο, από τις σημερινές κουβέντες, από αυτά που θα ακουστούν δημόσια αλλά και από τις εισηγήσεις προς το κολέγιο των Επιτρόπων να είναι προς την κατεύθυνση, ότι ανοίγει ο τουρισμός και όχι προς την κατεύθυνση ότι δεν ανοίγει”, αναφέρει με νόημα ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ.
Πρόεδρος ΞΕΕ: Να φτάσουν το γρηγορότερο δυνατό χρηματοδοτικά εργαλεία στην αγορά, σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους
Με αδημονία η ελληνική τουριστική βιομηχανία αναμένει τις ανακοινώσεις της Κομισιόν για τον κλάδο του τουρισμού και σε παρέμβασή του ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αλέξανδρος Βασιλικός, υπογραμμίζε ότι προσδοκία παραμένει η Ευρώπη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων καθότι η παρούσα μη συμβατική κατάσταση, που βιώνει η ξενοδοχειακή βιομηχανία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με συμβατικούς τρόπους. “Πρέπει να ληφθούν αποφάσεις σε κορυφαίο επίπεδο ώστε να φτάσουν το γρηγορότερο δυνατό χρηματοδοτικά εργαλεία στην αγορά, σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους με έναν μεσο-πρόθεσμο χαρακτήρα”, αναφέρει ο κ. Βασιλικός. “Συνειδητοποιούμε κάθε μέρα που περνάει, ότι το οικονομικό σοκ στα ταμεία των επιχειρήσεων είναι μεγάλο και η αντιμετώπιση πρέπει να είναι ταυτόχρονη με το υγειονομικό σκέλος. Εξ αρχής η Ευρώπη έχει πει ότι θα βοηθηθεί τουρισμός και μεταφορές αλλά ακόμα οι συνθήκες και οι τρόποι χρηματοδότησης δεν είναι στο επίπεδο που πρέπει να είναι”, σημειώνει μεταξύ άλλων ο κ.Βασιλικός. Ευχή του κυρίου Βασιλικού είναι να ανακοινωθούν συγκεκριμμένα ποσά αλλά και τρόποι χρηματοδότησης.
Πρόεδρος ΠΟΞ: Η ξενοδοχειακή επιχείρηση οδηγείται σε έναν λαβύρινθο πρωτοκόλλων
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος, εκφράζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τους προβληματισμούς που θα προκύψουν από την ανακοίνωση των υγειονομικών κανόνων στις αερομεταφορές και στην φιλοξενία. “Αν για παράδειγμα τεθούν ζητήματα πληροτήτων, τύπου μέγιστη πληρότητα 50% στα ξενοδοχεία, όπως θα ισχύσει εν προκειμένω στις μεταφορές με πλοία στην Ελλάδα, το 85% των ξενοδοχείων δεν θα λειτουργήσουν”. “Μια τέτοια απόφαση δεν θα ήταν βιώσιμη στην προ Covid, θα είναι στην μετά Covid εποχή;” διερωτάται ο κ. Τάσιος”.
Ο πρόεδρος της ΠΟΞ σημειώνει ότι η ξενοδοχειακή επιχείρηση οδηγείται σε έναν λαβύρινθο πρωτοκόλλων, από το πλήθος των κανόνων που θα κληθεί να εφαρμόσει στην μετά Covid εποχή, που κάθε άλλο καθιστά λειτουργική την ξενοδοχειακή μονάδα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι όλοι σχεδόν μεγάλοι Tour Operators απαιτούν από τον Ελληνα ξενοδόχο τους δικούς τους κανόνες υγειονομικής προστασίας προκειμένου να φέρουν κόσμο στην Ελλάδα. Σε πολλές των περιπτώσεων οι κανόνες αυτοί ξεπερνούν τις 58 σελίδες, ενώ στην περίπτωση της TUI, θα υπάρχει και επιτόπιος έλεγχος τήρησης αυτών. “Ξεκάθαρα, ρεαλιστικά και έφαρμόσιμα υγειονομικά κριτήρια με το μοντέλο του τουρισμού που έχει η Ελλάδα δεν μπορεί να εφαρμοστούν”, αναφέρει ο κ. Τάσσιος εστιάζοντας στην τήρηση την αποστάσεων. “Μπορεί να έχει μια σοβαρή επιχείρηση εστιατόρια σε τέντες στον ήλιο με 35 βαθμούς θερμοκρασία;” ερωτά ο κ. Τάσιος. “Αυτός είναι τουρισμός Heat & Healthy”, συμπληρώνει με νόημα.
πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ