Μέσα από διάλογο, συναίνεση των κομμάτων και χωρίς κανέναν αιφνιδιασμό για τους μαθητές θα προχωρήσουν οι όποιες αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, σύμφωνα με όσα δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Σία Αναγνωστοπούλου, στον ραδιοσταθμό του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων “Πρακτορείο 104,9 FM”.
Η κ. Αναγνωστοπούλου αναφερόμενη στις πανελλαδικές υποστήριξε πως «το υπάρχον σύστημα εξετάσεων πλέον δεν περπατάει, καθώς τα τελευταία χρόνια ενίσχυσε την παραπαιδεία και υπονόμευσε τη λειτουργία των δύο τελευταίων τάξεων του λυκείου» και πρόσθεσε: «πρέπει να αλλάξει, αφού έφτασε στα όρια του για χίλιους λόγους. Σε τι εξετάστηκαν φέτος τα παιδιά, στην απίστευτη παπαγαλία και τα φροντιστήρια από δίπλα».
«Πρέπει να αποδεσμευτεί το λύκειο, τα παιδιά και οι οικογένειες τους από το γεγονός ότι για να περάσουν στο πανεπιστήμιο πρέπει να πληρώσουν του κόσμου τα λεφτά. Πρέπει να βρεθεί άλλος τρόπος και εκεί χρειάζεται συναίνεση. Γιατί οι εισαγωγικές εξετάσεις είναι πάνω από κόμματα και οποιαδήποτε κομματικά συμφέροντα, άρα η συζήτηση θα είναι ευρεία, συναινετική για να μπορέσουμε να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα που η κοινωνία θα αισθανθεί σιγουριά γι αυτό τον τρόπο εισαγωγής στα ιδρύματα» είπε η κ. Αναγνωστοπούλου.
Διευκρίνισε, πάντως, πως δεν θα γίνει καμία αλλαγή μέσα στην τρέχουσα σχολική περίοδο και δεν θα υπάρξει κανένας αιφνιδιασμός για τους μαθητές που θα δώσουν εξετάσεις. «Δεν πρόκειται να επηρεάσει τα παιδιά που θα δώσουν φέτος εξετάσεις, δεν θα έρθει αιφνιδιαστικά εν μέσω χρονιάς. Δεν θα ισχύσει το 2017, δεν μπορεί να αιφνιδιάσει εφήβους που είναι σε κρίσιμη καμπή της ζωής τους και είναι η εισαγωγή στα εκπαιδευτικά ιδρύματα».
Σε ό,τι αφορά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση και τους “αιώνιους φοιτητές” η κ.Αναγνωστοπούλου είπε: «Γιατί κάνουμε πρόβλημα ένα θέμα που στην ουσία δεν υπάρχει; Αυτή είναι η μεγάλη μου απορία. Περνάει ένα νομοσχέδιο που ταυτοποιεί τα θέματα της ιδιωτικής εκπαίδευσης, αποκαθιστά την παιδεία έως δημόσιο αγαθό και όλη η συζήτηση περιστρέφεται από μια απώλεια της φοιτητικής ιδιότητας για μη εγγραφή σε δύο συνεχόμενα εξάμηνα».
Για τα Συμβούλια Διοίκησης των ΑΕΙ και τις παραιτήσεις, η αναπληρώτρια υπουργός ανέφερε: «Εμείς δεν είχαμε τίποτα εναντίον των ανθρώπων, των καθηγητών που συμμετείχαν ως πρόσωπα. Είχαμε με τον ίδιο το θεσμό, έτσι όπως δημιουργήθηκε και τις αρμοδιότητες που είχε. Αυτό το τοπίο προσπαθήσαμε να φτιάξουμε. Κάποιοι επέλεξαν να παραιτηθούν».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ