Το σήμα για να ξεκινήσει η φοροκαταιγίδα έπεσε και μάλιστα… αναδρομικά. Από τη Δευτέρα ξεκινάει ένας Γολγοθάς για επιχειρηματίες, αγρότες, ιδιοκτήτες ακινήτων και όλους τους φορολογούμενους καθώς θα εκδοθούν πάνω από 300.000 νέα εκκαθαριστικά.
– Για τους αγρότες, η προκαταβολή φόρου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα -αναδρομικά για τη χρήση του 2014- αυξάνεται από το 27,5% που ισχύει σήμερα στο 55%. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να πληρώσουν αναδρομικά για το 2014 αυξημένη προκαταβολή φόρου, στο 100%.
– Ταυτόχρονα μέσα στις επόμενες δέκα μέρες αναρτώνται στο Taxis και τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ (θα πρέπει να πληρωθεί μέχρι τον Φεβρουάριο), ενώ ενώ το κονδύλι για το επίδομα θέρμανσης μειώνεται κατά 50%.
– Έρχονται ακόμη η αύξηση του επιτοκίου αλλά και λιγότερες δόσεις, για όσους θεωρείται ότι μπορούν να πληρώσουν, στη ρύθμιση των 100 δόσεων,
– Επιπλέον, μέσα στο μήνα αυξάνεται ο φόρος για τα εισοδήματα από ενοίκια από 11% σε 15% για ποσά έως 12.000 ευρώ και από 33% σε 35% για μεγαλύτερα ποσά.
– Καταργούνται όσες φοροαπαλλαγές έχουν απομείνει, ενώ η έκτακτη εισφορά μονιμοποιείται και ενσωματώνεται στην κλίμακα.
– Τέλος, θα ισχύσει τελικά ο ΦΠΑ 23% σε φροντιστήρια και ιδιωτικά σχολεία, αλλά όχι σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία σύμφωνα με απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ.
Αναλυτικά, όπως προβλέπει η εγκύκλιος Σαββαϊδου:
Για τους ελεύθερους επαγγελματίες η προκαταβολή φόρου είναι 55% για τα κέρδη που προκύπτουν στο φορολογικό έτος που αρχίζει από 1.1.2014 έως και 31.12.2014 και αυξάνεται σε 75% για τα κέρδη που προκύπτουν στο φορολογικό έτος που αρχίζει από 1.1.2015 έως και 31.12.2015. Για τα κέρδη που προκύπτουν στα φορολογικά έτη που αρχίζουν από 1.1.2016 και εφεξής ο συντελεστής προκαταβολής φόρου αυξάνεται στο 100%.
Καταργείται για τα εισοδήματα που αποκτώνται στα φορολογικά έτη που αρχίζουν από την 1.1.2015 και μετά η έκπτωση 2% που προβλέπονταν κατά την εφάπαξ καταβολή του οφειλόμενου φόρου, (με βάση την εμπρόθεσμη αρχική ή τροποποιητική δήλωση φόρου εισοδήματος του υπόχρεου φυσικού προσώπου) μέσα στην προθεσμία της πρώτης δόσης.
Για εισοδήματα που αποκτήθηκαν στο φορολογικό έτος 2014 από ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα, η προκαταβολή φόρου εισοδήματος υπολογίζεται με συντελεστή 55% (από 27,5%).
Διευκρινίζεται ότι για όσες δηλώσεις φυσικών προσώπων έχουν ήδη υποβληθεί χωρίς να έχει βεβαιωθεί το νέο ποσοστό προκαταβολής (55%), θα γίνει εκ νέου προσδιορισμός φόρου, χωρίς να απαιτείται η υποβολή τροποποιητικής δήλωσης από τον φορολογούμενο. Συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθεί νέα εκκαθάριση και θα εκδοθεί νέα πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, που θα γίνει για λογαριασμό κάθε Δ.Ο.Υ.
Για τις περιπτώσεις αυτές, εάν η τελευταία υποβληθείσα δήλωση φορολογίας εισοδήματος (αρχική ή τροποποιητική) υποβλήθηκε εμπρόθεσμα, ως αφετηρία υπολογισμού των δόσεων λαμβάνεται η ημερομηνία της νέας εκκαθάρισης.
Εάν όμως η τελευταία υποβληθείσα δήλωση φορολογίας εισοδήματος (αρχική ή τροποποιητική) υποβλήθηκε εκπρόθεσμα, ως αφετηρία υπολογισμού των δόσεων λαμβάνεται η ημερομηνία που η δήλωση θα έπρεπε να υποβληθεί. Στις περιπτώσεις αυτές, για την επιβολή των τόκων εκπρόθεσμης καταβολής δεν θα υπολογίζεται το χρονικό διάστημα μεταξύ της αρχικής και της νέας εκκαθάρισης.
Για τις επιχειρήσεις η προκαταβολή φόρου αυξάνεται στο 100% για τα κέρδη που προκύπτουν σε φορολογικά έτη τα οποία αρχίζουν από την 1η Ιανουαρίου 2014 και μετά.
Ανατροπές στο ασφαλιστικό
Μέσα στον Οκτώβριο αναμένονται και οι προτάσεις της επιτροπής Σοφών για το ασφαλιστικό. Σύμφωνα με μια από τις προτάσεις το ελληνικό δημόσιο θα εγγυάται μόνο μια «εθνική σύνταξη» η οποία θα είναι συνδεδεμένη με το όριο της φτώχειας- κάτι που στην πράξη σημαίνει ότι το ύψος της θα υπολείπεται των 400 ευρώ τον μήνα.
Το πόρισμα της επιτροπής για το ασφαλιστικό αναμένεται να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση κάτι που σημαίνει ότι οι προτάσεις θα έρθουν –ενδεχομένως και στα τέλη της επόμενης εβδομάδας- στην επιφάνεια.
Το κείμενο που συντάσσεται περιλαμβάνει και άλλες «ιδέες»:ενοποίηση της κύριας και της επικουρικής σύνταξης, δημιουργία ενιαίου οργανισμού για την αξιοποίηση της ακίνητης και της κινητής αξίας των ασφαλιστικών ταμείων αλλά και η δυνατότητα μετατροπής των ταμείων επικουρικής ασφάλισης σε επαγγελματικό ταμείο.