Όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι να «γεμίζουμε τις μπαταρίες μας» μετά από μια σκληρή προπόνηση. Είναι και κάποιες φορές ωστόσο που, αφού έχουμε προπονηθεί σκληρά και σε συνθήκες ζέστης, το τελευταίο πράγμα που θέλουμε είναι κάτι να μπει στο στομάχι μας. Διότι ενώ τον χειμώνα το φαγητό είναι κάτι που το επιθυμούμε πολύ, η ζέστη του καλοκαιριού μειώνει αισθητά την όρεξή μας.
Δυστυχώς όμως, όσο ζεστή και αν είναι η μέρα, το φαγητό μετά την εκγύμναση είναι μεγάλη αναγκαιότητα. Και αυτό γιατί αν δεν τραφούμε σωστά μετά από έναν αγώνα ή μια σκληρή προπόνηση, η αποκατάσταση του σώματός μας δεν μπορεί να γίνει ολοκληρωμένα.
«Αμέσως μετά από έναν αγώνα πρέπει να αντικαθιστάτε τα ποσοστά μυϊκού γλυκογόνου σας που έχετε χάσει κατά την προσπάθειά σας. Για να το κάνετε αυτό πρέπει να πάρετε υδατάνθρακες», τονίζει η έμπειρη αθλήτρια Μίμι Στόκτον στο site του XTERRA.
Ταυτόχρονα, η ενυδάτωση, ειδικά αν ιδρώνετε πολύ, είναι επίσης σημαντική και ειδικά το καλοκαίρι. Αυτός είναι ο λόγος που τα smoothies αποτελούν τις ιδανικότερες καλοκαιρινές τροφές. Όχι μόνο είναι ευκολότερο να τα χωνέψει κανείς -χάρη στο μπλέντερ σας- αλλά και διότι μπορεί εμπεριέχουν βιταμίνες, μέταλλα και πρωτεΐνες. Ακολουθούν δυο ιδανικές συνταγές:
Συνταγή 1
Η ειδική διατροφολόγος Αλεξάνδρα Μπορέλι, συνιστά τα καλοκαιρινά σας γεύματα να ακολουθούν την αναλογία τριών φρούτων και/ή λαχανικών για κάθε μερίδα πρωτεϊνών. Συνδυάστε τα έναν υγιή υδατάνθρακα και έτσι έχετε ένα ισορροπημένο γεύμα τόσο για πριν όσο και για μετά την προπόνηση. Προσθέστε επίσης τζίντζερ αφενός για να σας βοηθήσει με την πέψη και αφετέρου επειδή έχει υπέροχη γεύση.
1½ φλιτζάνια νερό
2 φλιτζάνια φύλλα σπανάκι
μια φέτα τζίντζερ – απλά για τη γεύση
1/4 φλιτζάνι αμυγδάλων, ενυδατωμένο σε νερό όλη τη νύκτα
1 φλιτζάνι φρέσκα μούρα ή άλλα τοπικά φρούτα
1 μπανάνα
Προσθέστε το νερό, το σπανάκι, το τζίντζερ και τα αμύγδαλα στο μπλέντερ και ανακατέψτε μέχρι να αναμειχθούν τα φύλλα από το σπανάκι. Στη συνέχεια, προσθέστε τα μούρα. Αν και η Μπορέλι δεν συνιστά τη χρήση πάγου επειδή το σώμα χρειάζεται θερμότητα για να αφομοιώσει τα τρόφιμα, ο πάγος μπορεί να προστεθεί σε αυτή τη συνταγή αλλά σε μικρή ποσότητα προκειμένου να σας χαλαρώσει μετά την προπόνηση.
Συνταγή 2
Αν και τα παντζάρια είναι το τελευταίο πράγμα που μπορείτε να σκεφτείτε σε πόσιμη μορφή, μελέτες έχουν δείξει ότι ο χυμός από παντζάρια είναι γεμάτος με νιτρικά συστατικά. Το σώμα μετατρέπει τα νιτρικά σε νιτρικό οξείδιο, το οποίο μπορεί να ενισχύσει τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων και να αυξήσει την ικανότητα ροής αίματος, οδηγώντας σε καλύτερη αντοχή στις διαδρομές. Μια κουταλιά λάδι καρύδας παρέχει και το λίπος που θα σας κάνει να νιώσετε χορτασμένοι.
1½ φλιτζάνι νερό ή φρέσκος χυμός πορτοκαλιού
2 πορτοκάλια, αποφλοιωμένα
1 φλιτζάνι φρέσκα μούρα ή άλλα τοπικά φρούτα
½ λεμόνι, χυμός
πάγο, εάν θέλετε
1 κουταλιά της σούπας λάδι καρύδας
Προσθέστε το νερό ή το χυμό, τα φρούτα, τα παντζάρια και το λάδι καρύδας στο μπλέντερ. Ανακατέψτε και… απολαύστε!
Πηγή: runnfun.gr