Αμφίκλεια: Βιργινία Γρίβα: Η τολμηρή γυναίκα που μπήκε δυναμικά στο αγροτικό επάγγελμα

LamiaNow News
By LamiaNow News Add a Comment
5 Min Read

Από το 2015 η Βιργινία Γρίβα δηλώνει ως κύριο επάγγελμα το αγροτικό. Πριν από μερικά χρόνια όμως, η ζωή της ήταν διαφορετική, καθώς εργαζόταν ως τραπεζικός υπάλληλος χωρίς αγροτικό υπόβαθρο, αλλά έχοντας τη βαθιά επιθυμία να γνωρίσει και να ασχοληθεί με την πρωτογενή παραγωγή.

-Advertisement-

Η αγάπη της για τη φύση και την επαρχία την είχε ήδη οδηγήσει μαζί με τον άντρα της στην περιοχή της Αμφίκλειας στη Φθιώτιδα το 2005. Δέκα χρόνια μετά, πήρε την απόφαση να αφήσει το πρότερο επάγγελμά της και να καλλιεργήσει καρυδιές και ελιές σε μια συνολική έκταση 37 στρεμμάτων. «Η απόφασή μου να ξεκινήσω την καλλιέργεια της καρυδιάς και της ελιάς ήταν συνειδητή, καθώς πλέον δεν έβρισκα βιώσιμο το επάγγελμα που έκανα. Βγήκα, λοιπόν, με εθελουσία και επένδυσα όλη την αποζημίωση στο νέο μου ξεκίνημα», δηλώνει στην «ΥΧ» η Βιργινία, η οποία ανήκει στους ανθρώπους που σε μία νέα αρχή δεν βλέπουν μόνο το ρίσκο, αλλά και τις ευκαιρίες που μπορεί να προσφέρει.

Παρά, λοιπόν, την έλλειψη εμπειρίας, η Βιργινία είχε τη θέληση να μάθει, να γνωρίσει, αλλά και να επενδύσει σε τεχνολογικές λύσεις και ορθολογικές πρακτικές ήδη από το ξεκίνημα της αγροτικής της πορείας.

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

- Advertisement -

Επενδύσεις

Μην έχοντας, λοιπόν, το κεφάλαιο της γης και του μηχανολογικού εξοπλισμού, παρά μόνο μερικά στρέμματα στα οποία δεν είχε γίνει η φύτευση, η 47χρονη αγρότισσα αγόρασε γη και νοίκιασε κάποια άλλη, ενώ επένδυσε και σε μηχανολογικό εξοπλισμό τεχνολογικά προηγμένο.

Όπως δήλωσε η ίδια στην «ΥΧ»: «Προσπαθώ σε όποιο στάδιο βρίσκομαι και ό,τι επένδυση κάνω να την κάνω με γνώμονα την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, γιατί πιστεύω ότι θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην απόδοση της παραγωγής και θα βοηθήσουν πολύ στη σωστή και λελογισμένη εκμετάλλευση των φυσικών πόρων. Να μην κάνει, δηλαδή, κάποιος αλόγιστους ψεκασμούς, με αποτέλεσμα να προστατεύει το περιβάλλον και να αυξάνει παράλληλα την απόδοση της καλλιέργειάς του». Η αντίληψη αυτή οδήγησε τη Βιργινία στη χρήση συστήματος στάγδην άρδευσης για το οποίο αναφέρει πως βοηθάει στην εξοικονόμηση νερού αλλά και στη σωστή υδρολίπανση του εδάφους.

Εκτός, όμως, από αυτό, η 47χρονη αγρότισσα έχει αξιοποιήσει την ευκαιρία που της δίνεται μέσω των Σχεδίων Βελτίωσης για την επένδυση σε μηχανήματα τεχνολογικά προηγμένα: «Έχω επιλέξει η αγορά του μηχανολογικού εξοπλισμού να είναι στραμμένη σε καινοτόμο τεχνολογία. Δηλαδή, ο νεφελοψεκαστήρας, ο οποίος αγοράσαμε, έχει ένα σύστημα ηλεκτρονικού υπολογιστή, ο οποίος αυτόματα ρυθμίζει τη δόση του ψεκαστικού υγρού ανάλογα με τον στόχο που έχει προκαθορίσει, δηλαδή ανάλογα με τα λίτρα ανά στρέμμα που θέλει να ψεκάσεις. Έτσι, γίνεται και ομοιόμορφος ψεκασμός, δηλαδή έχεις πιο αποδοτικό ψεκασμό, αλλά δεν γίνεται και σπατάλη φυτοφαρμάκων», τονίζει η Βιργινία.

Οι προσπάθειές της, όμως, για να αποκτήσει το προϊόν της την καλύτερη ποιότητα δεν σταματούν στα παραπάνω. Τις προσεχείς ημέρες, η ίδια θα καλλιεργεί με τη βοήθεια ενός λογισμικού συλλογής δεδομένων υγρασίας, φυλλώματος, πρόβλεψης και αντιμετώπισης ασθενειών και εντόμων που αφορούν τους ξηρούς καρπούς και συγκεκριμένα την καρυδιά.

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpgΟρθολογικές πρακτικές

Η Βιργινία, διαμέσου της γνώσης που έχει αποκομίσει από το διάβασμα για την καλλιέργειά της, αλλά και τη βοήθεια γεωπόνων, χρησιμοποιεί συγκεκριμένες πρακτικές που έχουν ως σκοπό την ορθολογική χρήση των πόρων. Συγκεκριμένα, «όσον αφορά την παρακολούθηση και την αντιμετώπιση των εχθρών, και κυρίως της καρπόκαψας, που είναι ο κυριότερος εχθρός στις καρυδιές, εφαρμόζεται παρακολούθηση και καταγραφή πληθυσμών με τοποθέτηση παγίδων φερομόνης, έτσι ώστε οι ψεκασμοί με εντομοκτόνα να ελαχιστοποιούνται και να στοχεύουν ακριβώς στο σωστό στάδιο ανάπτυξης του εντόμου.

Επίσης, για την παρακολούθηση των αναγκών της καλλιέργειας σε λιπάσματα και ιχνοστοιχεία γίνεται κάθε χρόνο το καλοκαίρι φυλλωδιαγνωστική ανάλυση για να παρακολουθούνται τυχόν ελλείψεις στα φυτά και να προσαρμόζεται το πρόγραμμα λίπανσης της επόμενης καλλιεργητικής περιόδου, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των καρυδεώνων. Τέλος, πραγματοποιείται εδαφολογική ανάλυση κάθε τρία χρόνια για να διαπιστωθεί η κατάσταση του εδάφους», καταλήγει.

πηγή ypaithros

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *