Μπορεί η Δικαιοσύνη να απεφάνθη ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση, ωστόσο, υπάρχουν χρυσαυγίτες που με το επιχείρημα ότι θα αθωωθούν στο Εφετείο κάνουν «ζυμώσεις» για να κατέβουν στις επόμενες εκλογές. Δύο είναι τα στελέχη της Χρυσής Αυγής που δείχνουν πιο έντονα τις προθέσεις τους να «ρουφήξουν» το κομμάτι της «πίτας» των ψηφοφόρων της οργάνωσης του Νίκου Μιχαλολιάκου, θέτοντας υποψηφιότητα στις επόμενες εκλογές με κόμμα που θα φέρει διαφορετικό όνομα.
Ο πρώτος είναι ο Ηλίας Κασιδιάρης και ο δεύτερος ο Γιάννης Λαγός. Οι δυο τους έχουν «ξεγράψει» τον μέχρι πρότινος αρχηγό και ιδεολογικό τους «πατέρα», Νίκο Μιχαλολιάκο, και έχουν ιδρύσει τα δικά τους «κόμματα», συνεχίζοντας την «παράδοση» αλληλοσπαραγμού εντός των εθνικιστικών-ναζιστικών οργανώσεων.
Ο Κασιδιάρης έχει κάνει ήδη τα πρώτα του «tweet» μέσα από τη φυλακή (πιθανότατα μέσω συνεργατών του), ενώ οπαδός του βρέθηκε στο μνημόσυνο του Κωνσταντίνου Κατσίφα στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Καρύτση για να περάσει «μήνυμα» του καταδικασθέντα για διεύθυνση σε εγκληματική οργάνωση και κρατουμένου στις φυλακές Δομοκού (βλέπε χθεσινό ρεπορτάζ του ethnos.gr). Το πρώην πρωτοπαλίκαρο του Νίκου Μιχαλολιάκου μπορεί να βρίσκεται έγκλειστο στο σωφρονιστικό κατάστημα Δομοκού, ωστόσο, έχει φροντίσει να λειτουργεί κανονικά η ιστοσελίδα του νέου μορφώματός του «Έλληνες για την Πατρίδα», όπως και τους λογαριασμούς του στα social media (Twitter, Youtube κλπ).
Όσον αφορά στον Γιάννη Λαγό, ο οποίος παραμένει ασύλληπτος λόγω της ασυλίας του από την Ευρωβουλή, προσπαθεί να κάνει ότι μπορεί για να παρατείνει την άρση της ασυλίας του. Αμετανόητος χρησιμοποιεί την ίδια ρητορική χαρακτηρίζοντας αλήτες τους πολιτικούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων και καλώντας τον κόσμο να επαναστατήσει, ενώ παράλληλα λέει δημόσια ότι θα κάνει επαφές με φυλακισμένους χρυσαυγίτες για να κατέβουν μαζί στις εκλογές.
Σε συνέντευξη που έδωσε στη διαδικτυακή εκπομπή «Επανελλήνισις» του Τάσου Συμιγδαλά έκανε ανοιχτό κάλεσμα στον Ηλία Κασιδιάρη για συνεργασία. «Με μεγάλη μου χαρά να είναι επικεφαλής του φορέα ο Κασιδιάρης», δήλωσε. Το ερώτημα είναι εάν ο Κασιδιάρης θα αποδεχτεί την ανοιχτή πρόσκληση ή θα θεωρήσει «βαρίδιο» για τις… βλέψεις του το Λαγό.
Σε κάθε περίπτωση ο καταδικασθείς για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, Γιάννης Λαγός, θα επιδιώξει –είτε είναι εκτός είτε εντός φυλακής– να έχει παρουσία στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, επιχειρώντας να συγκεντρώσει γύρω του χρυσαυγίτες. «Η κίνησή μου, οι επαφές που θα κάνω με τους φυλακισμένους και με άτομα που θα είναι έξω, είναι να στήσουμε ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο, που θα μπουν μέσα και τα παιδιά που θα είναι στη φυλακή και εμείς που θα είμαστε έξω. Όπου και να είμαι εγώ (σ.σ. εννοεί είτε εντός είτε εκτός φυλακής) θα θέλω να συνεχίσω τον αγώνα μου. Έχω έρθει σε επαφές με κόσμο και με άτομα έκπληξη. Ο σκοπός είναι να στήσουμε ένα νέο εθνικιστικό ψηφοδέλτιο, που θα κατέβει στις εκλογές…», είπε στην εκπομπή «Επανελλήνισις».
Ερωτηθείς για το θέμα της άρσης της ασυλίας του ανέφερε ότι «θα τους ταλαιπωρήσω μέχρι να με βάλουνε φυλακή, εάν με βάλουνε (…) Βεβαίως υπάρχει κίνδυνος να αρθεί η ασυλία μου. Μόνο που θα τους δυσκολέψουμε πάρα πολύ. Δεν πρέπει απλά να διαβιβαστεί το απόσπασμα. Πρέπει να καθαρογραφεί η απόφαση και να έρθει εδώ στο σύνολό της», ισχυρίστηκε. Προέβλεψε, μάλιστα, ότι η διαδικασία για την άρση της ασυλίας του μπορεί να διαρκέσει «έξι, εφτά οχτώ μήνες».
Μπορούν να κατέβουν στις εκλογές;
Μπορούν οι καταδικασθέντες χρυσαυγίτες να κατέβουν στις επόμενες βουλευτικές εκλογές; Το ethnos.gr ρώτησε σχετικά τον Θανάση Καμπαγιάννη, ο οποίος ήταν δικηγόρος πολιτικής αγωγής των Αιγυπτίων αλιεργατών στη δίκη της Χρυσής Αυγής.
«Πρόκειται για μία δύσκολη και απαιτητική συζήτηση. Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε ότι η συμμετοχή ή μη της Χρυσής Αυγής στις εκλογές δεν έχει να κάνει με τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα. Και αυτό διότι το άρθρο 51 του Συντάγματος προβλέπει την ύπαρξη αμετάκλητης απόφασης για τη στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων. Συνεπώς για τη Χρυσή Αυγή πρέπει να υπάρξει αμετάκλητη καταδίκη. Ο μόνος τρόπος μη συμμετοχής της στις εκλογές είναι ο Άρειος Πάγος να μην ανακηρύξει το συγκεκριμένο συνδυασμό, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 29, κρίνοντας ότι πίσω από το κόμμα υποκρύπτεται εγκληματική οργάνωση. Θα πρόκειται για μία υπέρβαση των δικαστών. Και μιλάω για υπέρβαση γιατί μέχρι τώρα δεν έχουν κάνει κάτι ανάλογο. Ο έλεγχος του Άρειο Πάγου μέχρι τώρα είναι τυπικός».
ethnos