Ποιοι είναι οι αξιωματούχοι – στρατιωτικοί και πολιτικοί – που θα μπορούσαν να καθίσουν στην καρέκλα του, σε περίπτωση που δεν είναι σε θέση να παραμείνει στον προεδρικό θώκο της Ρωσίας
Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν πηγαίνει βάσει ρωσικού σχεδίου, η μερική επιστράτευση που κήρυξε ο Πούτιν αποδεικνύεται μία μεσαίου μεγέθους καταστροφική κίνηση και η παράνομη προσάρτηση των τεσσάρων ουκρανικών περιοχών από τον ισχυρό άνδρα του Κρεμλίνου φάνηκε σαν πράξη απόγνωσης.
Τι συμβαίνει στον μηχανισμό εξουσίας του Βλαντιμίρ Πούτιν;
Η ήττα των ρωσικών στρατευμάτων από τις ουκρανικές δυνάμεις τις τελευταίες εβδομάδες έχει ήδη οδηγήσει ορισμένους πανίσχυρους Ρώσους να ταχθούν κατά του επικεφαλής του στρατού του Πούτιν, Βαλέρι Γκερασίμοφ και του υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου.
Οι πανίσχυρες δομές του δικτάτορα του Κρεμλίνου τρέμουν
Τι θα συμβεί αν ο Πούτιν πέσει από τον θρόνο του;
Οι «μνηστήρες» καραδοκούν με πρώτο και καλύτερο τον πρώην αρχηγό μυστικών πληροφοριών της Ρωσίας, Νικολάι Πατρουσέφ.
Στην απίθανη περίπτωση που ο Πούτιν αισθανθεί ότι δεν μπορεί πλέον να ασκήσει τα καθήκοντά του, θα μπορούσε να είναι σε θέση ακόμη και να δώσει ο ίδιος το δαχτυλίδι στον διάδοχό του, νυν γραμματέα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, Νικολάι Πατρουσέφ.
Το πλεονέκτημα του 71χρονου Ρώσου είναι ότι οι δυο τους γνωρίζονται εδώ και πολύ καιρό και είναι υποστηρικτές της ίδιας κοσμοθεωρίας. Συγκεκριμένα, μια κοσμοθεωρία που διακατέχεται από εχθρότητα προς τη Δύση γενικά και τις Ηνωμένες Πολιτείες ειδικότερα. Κατά καιρούς, οι απόψεις του Πατρουσέφ είναι ακόμη πιο ακραίες από αυτές του ισχυρού άνδρα του Κρεμλίνου.
Το μόνο πρόβλημα είναι η ηλικία του.
Μία εναλλακτική λύση θα ήταν ο γιος του, νυν υπουργός Γεωργίας στη Ρωσία, Ντμίτρι Πατρουσέφ. Ο 44χρονος, προτού ασχοληθεί με τα κοινά, ήταν επικεφαλής της Κρατικής Αγροτικής Τράπεζας της Ρωσίας.
Το πολιτικό τέκνο του Πούτιν: Ντμίτρι Μεντβέντεφ
Ο Πούτιν του εμπιστεύτηκε την προεδρία το 2008 και στη συνέχεια οι δύο πολιτικοί άνδρες ξεκίνησαν το παιχνίδι με τις «μουσικές καρέκλες».
Ο Μεντβέντεφ διετέλεσε πρόεδρος, ο Πούτιν πρωθυπουργός και τούμπαλιν.
Κράτησε πάντως… ζεστή την προεδρική καρέκλα ενώ προωθούσε τον εαυτό του ως εκσυγχρονιστή.
Όταν τελείωσε η τετραετής θητεία του, ο Μεντβέντεφ άνοιξε με ταπεινότητα τον δρόμο για την επιστροφή του Πούτιν στο Κρεμλίνο. Από το 2020 μέχρι σήμερα διατελεί αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.
Σε ηλικία 57 ετών, ο Μεντβέντεφ θεωρείται αρκετά νέος για να κυβερνήσει ξανά τη Ρωσία. Παρόλα αυτά, το όνομά του είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με αυτό του Πούτιν.
Σύμφωνα με το άρθρο 92 παράγραφος 3 του ρωσικού συντάγματος, σε περιπτώσεις που ο επικεφαλής του Κρεμλίνου αδυνατεί να εκπληρώσει τα καθήκοντά του, αυτά θα εκτελούνται προσωρινά από τον πρωθυπουργό.
Αυτό σημαίνει ότι ο Μιχαήλ Μισούστιν είναι έτοιμος να αναλάβει την εξουσία εάν ο Πούτιν αρρωστήσει βαριά ή πέσει θύμα δολοφονίας.
Σε περίπτωση που ο Πούτιν δεν είναι σε θέση να εργαστεί, το Σύνταγμα δεν του επιτρέπει ρητά να επιστρέψει στην εξουσία εάν αναρρώσει. Έτσι, ο Μισούστιν θα μπορούσε να παίξει το χαρτί του.
Ο Μιχαήλ Μιζίντσεφ – Ο 60χρονος «χασάπης της Μαριούπολης»
Ηγήθηκε της βάρβαρης, αδυσώπητης πολιορκίας της πόλης που άφησε πίσω της περισσότερους από 20.000 νεκρούς αμάχους. Πρόσφατα διορίστηκε αναπληρωτής υπουργός Άμυνας.
Αρχηγός του ιδιωτικού στρατού Wagner: Γεβγένι Πριγκοζίν
Με την ομάδα των μισθοφόρων του, ονόματι «Wagner», ο 61χρονος Πριγκοζίν δημιούργησε έναν δεύτερο στρατό, μια εναλλακτική λύση για τους απογοητευμένους και εξουθενωμένους Ρώσους στρατιώτες που βρίσκονται στο μέτωπο του πολέμου.
Κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία, ο ολιγάρχης που διατηρεί στενές σχέσεις με τον Πούτιν, λειτουργεί ως ανώτατος διοικητής των Ρώσων μαχητών.
Ο ηγέτης των Τσετσένων
Ο Ραμζάν Καντίροφ στέλνει τα παιδιά του στο μέτωπο! Ο 45χρονος είναι από τους ένθερμους υποστηρικτές του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία και του αρέσει να επιδεικνύεται.
Στο Telegram και στο Tiktok, απεικονίζει επανειλημμένως τον εαυτό του κόπως και τον προσωπικό του στρατό “Kadyrovtsy” αφήνοντας να εννοηθεί ότι εμπλέκεται με κάποιον τρόπο στον πόλεμο. Του αρέσει να χαρακτηρίζει τους Ουκρανούς ως «νεοναζί διαβόλους».
Παρόλα αυτά, μέχρι στιγμής τα στρατεύματά του τα έχουν πάει καλύτερα στα social media, παρά στο μέτωπο.
protothema.gr