Αμερικανικές Εκλογές: Πώς προετοιμάζεται η Αθήνα για μια προεδρία Χάρις ή μια επιστροφή Τραμπ

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
5 Min Read

Δεν είναι μόνο οι Αμερικανοί που αυτή την περίοδο, μια μέρα πριν η προεκλογική περίοδος στις ΗΠΑ ρίξει αυλαία, αγωνιούν για την επόμενη μέρα. Στην ίδια μοίρα είναι και οι Ευρωπαίοι που παρακολουθούν μια εξαιρετικά αμφίρροπη μάχη με…υπαρξιακή αγωνία, καθώς πολλοί προεξοφλούν ότι μια νέα νίκη του Ντόναλντ Τραμπ θα σημάνει αποδυνάμωση του ΝΑΤΟ, ενδεχομένως οικονομικούς δασμούς σε ευρωπαϊκά προϊόντα και σε κάθε περίπτωση μια υποβάθμιση της ευρωατλαντικής συνεργασίας. Βεβαίως και μια νίκη της γεωπολιτικά άπειρης Κάμαλα Χάρις δεν θα σημάνει αυτομάτως τη διατήρηση του status quo, καθώς οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα στρέψει το βλέμμα της ιδιαιτέρως στα τεκταινόμενα στην Ασία.

-Advertisement-

Αγωνίες και προβληματισμοί καταγράφονται και στην Αθήνα. Κυβερνητικές πηγές, πάντως, τείνουν να αποδραματοποιήσουν την κατάσταση, υπογραμμίζοντας ότι πλέον οι σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδος είναι στρατηγικές και οι στρατηγικές σχέσεις δεν ανατρέπονται εν μια νυκτί. «Άλλωστε, η αναβάθμιση της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας και η στρατηγικού χαρακτήρα προσέγγιση ολοκληρώθηκε επί κυβέρνησης των Ρεπουμπλικανών», επισημαίνει στο protothema.gr ανώτερη κυβερνητική πηγή.

Ο «διάβολος που ξέρεις»

Σε κάθε περίπτωση και παρά τις διαφορές που έχει η αντιπρόεδρος Χάρις από τον πρόεδρο Μπάιντεν σε μια σειρά πολιτικών προσεγγίσεων, για την Αθήνα παραμένει «ο διάβολος που ξέρεις». Ο κ. Μητσοτάκης είναι ως πολιτικό προφίλ πιο συμβατός με την αντιπρόεδρο των Δημοκρατικών, με την οποία είχε συναντηθεί για πρώτη φορά στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου. Τότε, η κυρία Χάρις είχε κάνει την έκπληξη εγείροντας το ζήτημα της κωλυσιεργίας της ελληνικής δικαιοσύνης ως προς την τιμωρία του Μπακαρί Χέντερσον που είχε σκοτωθεί στη Ζάκυνθο. Λίγους μήνες μετά από αυτή την πρώτη συνάντηση, η κυρία Χάρις ήταν μαζί με την τότε πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων παρούσα όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκφώνησε την ιστορική ομιλία του από το βήμα του Κογκρέσου, αποσπώντας χειροκρότημα και από τις δύο πολιτικές πτέρυγες.

- Advertisement -

Πάντως, σε περίπτωση εκλογής της Κάμαλα Χάρις, κρίσιμη θα είναι η στελέχωση της κυβέρνησης, αλλά και του στενού της επιτελείου. Για τη θέση του συμβούλου εθνικής ασφαλείας ακούγεται έντονα ο νυν σύμβουλος της Φίλιπ Γκόρντον που θεωρείται διπλωματικά έμπειρος και έχει υπηρετήσει ως υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων επί ημερών της Χίλαρι Κλίντον στην κυβέρνηση Ομπάμα.

Το Κογκρέσο

Την ίδια ώρα, αρμόδιες πηγές με γνώση του παρασκηνίου επισημαίνουν ότι η σχέση των ΗΠΑ και της Ελλάδος παραμένει «βαθιά» και «θεσμική», ανεξαρτήτως του ποιος κάθεται στο Οβάλ Γραφείο. Μια από τις εξηγήσεις αποδίδεται και στις καλές σχέσεις που έχει αναπτύξει η Ελλάδα, με τη βοήθεια και του ελληνικού λόμπι τα τελευταία χρόνια, με μέλη του Κογκρέσου, τόσο της Γερουσίας όσο και της Βουλής των Αντιπροσώπων. Μόλις πρόσφατα μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης υποδέχθηκε για πρωινό εργασίας στο σπίτι του στα Χανιά Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές, μαζί με τον υπουργό Άμυνας Νίκο Δένδια και τον Αμερικανό πρέσβη Τζωρτζ Τσούνη.

Οι «άγνωστοι» του Τραμπ

Η περίπτωση επανεκλογής του Τραμπ, πάντως, θα λειτουργήσει ως τεστ συνολικά για την Ευρώπη, η οποία μπορεί να βρεθεί άμεσα προ της ανάγκης γενναίων αποφάσεων που θα αφορούν τη στρατηγική άμυνας. Αυτό για τον κ. Μητσοτάκη δεν είναι υποχρεωτικά αρνητικό, καθώς έχει επιχειρηματολογήσει εδώ και καιρό υπέρ αυτής της ανάγκης. Από εκεί και πέρα, ένα πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει και η ελληνική κυβέρνηση είναι ότι οι άνθρωποι που περιβάλλουν τον Ντόναλντ Τραμπ είναι πλέον πολύ διαφορετικοί σε σχέση με την προηγούμενη θητεία του, ενώ, αν κερδίσει, θα είναι «ανεξέλεγκτος» από τους θεσμικούς βραχίονες των Ρεπουμπλικανών.

Σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα προετοιμάζεται και κυβερνητικές πηγές θυμίζουν ότι επί ημερών Τραμπ ελήφθησαν αποφάσεις που δεν ευνοούσαν την Τουρκία, όπως η έξωση από το πρόγραμμα των F-35, ασχέτως της προσωπικής χημείας Τραμπ-Ερτντογάν. Ο κ. Μητσοτάκης προ ημερών είδε στην Αθήνα τον πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, ο οποίος ακούγεται ότι θα μπορούσε να έχει ρόλο συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας ή υπουργού Άμυνας σε μια κυβέρνηση Τραμπ. Από εκεί και μετά, στο παρασκήνιο διαύλους επικοινωνίας αναπτύσσει και η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η οποία κατά τη θητεία της ως πρέσβης στην Ουάσινγκτον είχε ένα ισχυρό δίκτυο επαφών.

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *