Αμαζόνιος: Παγκόσμια οργή ‑ Γιατί η κυβέρνηση της Βραζιλίας αρνείται βοήθεια;

Μαίρη Μαλισιόβα
By Μαίρη Μαλισιόβα Tags: Add a Comment
3 Min Read

Εγκληματική στάση της κυβέρνησης της Βραζιλίας – Ρίχνει τις ευθύνες στους αγρότες και αρνείται εξωτερική βοήθεια

Οι φωτιές αρχίζουν στη χαμηλή βλάστηση που έχει ξεραθεί κατά την περίοδο της ξηρασίας. Καπνός τυλίγει τμήματα εδάφους που είναι ακόμη καταπράσινα, γεμάτα φτέρες και φοινικόδενδρα, καθώς η βλάστηση κάτω απ’ αυτά σιγοκαίει. Στο τέλος πιάνουν φωτιά και τα δένδρα.

 

Περιβαλλοντολόγοι λένε επίσης πως αγρότες βάζουν φωτιά στο δάσος για να μετατρέψουν τμήματά του σε βοσκοτόπια.

Θέλουν να αναμιχθούν στα εσωτερικά της χώρας

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου κατήγγειλε, σε τοποθέτησή του που αναμεταδόθηκε απευθείας μέσω Facebook, ότι οι χώρες που προσφέρουν χρήματα για την προστασία του τροπικού δάσους του Αμαζονίου δεν το πράττουν για φιλανθρωπικούς σκοπούς ή για την προστασία του οικοσυστήματος, αλλά διότι θέλουν να «αναμιχθούν» στα εσωτερικά της χώρας, κατά παραβίαση της «εθνικής μας κυριαρχίας».

- Advertisement -

Παράλληλα, ο ακροδεξιός Μπολσονάρου αναγνώρισε —για πρώτη φορά— ότι αγρότες ίσως ευθύνονται για μέρος των εμπρησμών στον Αμαζόνιο, μετά τις επικρίσεις που δέχθηκε διότι επέρριψε ευθύνες σε μη κυβερνητικές οργανώσεις για το ότι πυρκαγιές καίνε ανεξέλεγκτες το δάσος που χαρακτηρίζεται «ο πνεύμονας της γης».

Από τον ουρανό, οι πυρκαγιές κυμαίνονται από μικρούς θυλάκους μέχρι μεγαλύτερες από ποδοσφαιρικό γήπεδο, με τον καπνό να καθιστά αδύνατο να δει κανείς κάτι πίσω από την πρώτη γραμμή της φωτιάς ώστε να διακρίνει την πλήρη έκταση της πυρκαγιάς. Μερικές φορές ο καπνός είναι τόσο πυκνός που το ίδιο το δάσος μοιάζει να έχει εξαφανισθεί.

Υπό το σύνθημα «Αμαζόνιος SOS», το κίνημα Παρασκευές για το Μέλλον (Fridays for Future) και τα τοπικά παραρτήματά του καλούν σε διαδηλώσεις μπροστά στις πρεσβείες και στα προξενεία της Βραζιλίας σε όλο τον πλανήτη, σε διάφορες ώρες, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Την έκκληση του κινήματος ενστερνίστηκαν αμέσως διάφορες ΜΚΟ. Διαδηλώσεις προβλέπεται να γίνουν επίσης στο Ρίο ντε Ζανέιρο και στο Σαν Πάουλου.

«Θέλουμε μια κυβέρνηση που αντιλαμβάνεται τη σημασία της φύσης και δεσμεύεται να προστατεύσει τον φυσικό μας πλούτο. Μια κυβέρνηση που ασκεί αυστηρό έλεγχο στις εταιρείες οι οποίες απομυζούν τους φυσικούς πόρους μας, που δίνει προτεραιότητα στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των αυτοχθόνων λαών», τόνισε η Ντανιέλα Μπόρζις, στέλεχος του κινήματος Παρασκευές για το Μέλλον στη Βραζιλία, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

πηγή : e-daily.gr
Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *