Αλβανικά ΜΜΕ: Δεν μπορούν να μαζέψουν τις ελιές στην Ελλάδα γιατί φεύγουν οι Αλβανοί

Lamianow.gr
By Lamianow.gr 1 comment
4 Min Read

Στο πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών για τις ανάγκες εξυπηρέτησης της αγροτικής παραγωγής στην Ελλάδα αναφέρονται αλβανικά μέσα ενημέρωσης, ως αποτέλεσμα της «δυναμικής μετακίνησης» των αλβανών εργατών προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες και τη Βρετανία.

Οι Αλβανοί εγκαταλείπουν τη δουλειά στην Ελλάδα για να πάνε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και στη Βρετανία.

-Advertisement-

Σε δεινή θέση

Σύμφωνα με ελληνικά ΜΜΕ, οι ελαιοπαραγωγοί βρίσκονται σε δεινή θέση αυτές τις μέρες καθώς κινδυνεύουν να μην μαζέψουν τις ελιές τους λόγω έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού, γράφει η αλβανική shqiptari.net (απ’ όπου η φωτογραφία, επάνω).

Λένε ότι χρειάζονται 10.000 εργάτες για την πλήρη συγκομιδή, αλλά φέτος έχουν λιγότερους από 5.000 γιατί λείπουν πολλοί εργαζόμενοι, κυρίως εποχικοί, που ήρθαν από την Αλβανία.

Στον νομό Χαλκιδικής υπάρχουν περίπου 140.000 στρέμματα ελαιοδέντρων, τα οποία παράγουν ετησίως από 80.000 έως 150.000 τόνους βρώσιμης ελιάς. Ομως αυτές οι ελιές είναι πιθανό να παραμείνουν στα δέντρα καθώς υπάρχει έλλειψη εργατικού δυναμικού για τη συγκομιδή τους.

- Advertisement -

Ο λόγος για τη μεγάλη έλλειψη εργατικού δυναμικού φέτος είναι η απροθυμία των βούλγαρων και αλβανών εργατών που παραδοσιακά κάλυπταν αυτές τις αγροτικές ανάγκες. Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χαλκιδικής Χρήστος Ευφραιμίδης λέει:

«Κατά τη διάρκεια της πανδημίας έγινε πολύ δύσκολη η είσοδος των βαλκάνιων εργαζομένων στη χώρα μας (κλείσιμο συνόρων, τεστ pcr) και πολλοί επέστρεψαν στις αγορές της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Αγγλίας και της Ιταλίας. Τα μεροκάματα εκεί είναι υψηλότερα και πλέον επιλέγουν να εργαστούν εκεί».

Και προσθέτει ότι οι Ελληνες της περιοχής έχουν στραφεί στον τουρισμό τα τελευταία χρόνια.

Δεν πάνε στα χωράφια οι Ελληνες

Οι Ελληνες δεν πάνε στα χωράφια να δουλέψουν, ενώ έχουν μειωθεί και οι Αλβανοί.

-Advertisement-
=Advertisement=

Δραστηριοποιούνται στη χώρα τους και στον τομέα του τουρισμού, ενώ οι Βούλγαροι πηγαίνουν όπου υπάρχει καλύτερος μισθός. Ο νεαρός δεν θα έρθει στη δουλειά με 20-25 ευρώ την ημέρα.

Σύμφωνα με τους εργοδότες, εμπόδιο αποτελεί και η γραφειοκρατία των ελληνικών αρχών, που δεν απλοποιούν τη διαδικασία πρόσκλησης αλλοδαπών εργαζομένων.

Η πρόσκληση μεταναστών εργατών κοστίζει 110 ευρώ για κάθε αγρότη, ενώ στην Ιταλία τα πράγματα είναι πιο απλά.

Σύμφωνα με έκθεση του ελληνικού υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους διαπιστώθηκε ότι 291.868 αλβανοί μετανάστες είχαν έγκυρη άδεια παραμονής στην Ελλάδα, αποτελώντας το 61,4% των τακτικών αλλοδαπών.

Δυναμική μετακίνηση

Ομως, σύμφωνα με το υπουργείο, την ίδια περίοδο πριν ένα χρόνο, ο αριθμός των Αλβανών με έγκυρη άδεια παραμονής ήταν σημαντικά υψηλότερος. Τον Αύγουστο του 2021, σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο, 422.954 μετανάστες από την Αλβανία είχαν έγκυρη άδεια παραμονής και αποτελούσαν το 63,07% των τακτικών αλλοδαπών στην Ελλάδα.

Η μείωση του αριθμού των τακτικών αλβανών μεταναστών στην Ελλάδα μετά από ένα χρόνο σχετίζεται όχι μόνο με τις διαδικασίες χορήγησης αδειών παραμονής, αλλά και με μια δυναμική μετακίνησή τους προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Πολλοί Αλβανοί που ζούσαν για χρόνια στην Ελλάδα έχουν πρόσφατα μεταναστεύσει σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης και στη Βρετανία μετά από δυσκολίες στην απασχόληση και τις αυξήσεις των τιμών στην Ελλάδα, αναφέρουν αλβανικά μέσα ενημέρωσης.

Πηγή: shqiptari.net

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
1 Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *