Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα μάτια μας μπορεί να παρέχουν πρώιμα συμπτώματα της νόσου του Αλτσχάιμερ. Συγκεκριμένα μια κοινή μελέτη από το αμερικανικό νοσοκομείο Cedars-Sinai και την εταιρεία NeuroVision LLC έδειξε ότι η αναλυτική απεικόνιση του αμφιβληστροειδούς θα μπορούσε να ανιχνεύσει την πάθηση.
Αυτό που κάνει αυτή η «ακτινογραφία» του αμφιβληστροειδούς είναι δείχνει αν υπάρχουν συσσώρευση β-αμυλοειδούς πρωτεΐνης στον αμφιβληστροειδή, το λεπτό στρώμα στο οπίσθιο μέρος του οφθαλμού, το οποίο είναι ευαίσθητο στο φως.
Οι πλάκες που δημιουργούνται από τις συσσωρεύσεις β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο είναι ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της νόσου του Αλτσχάιμερ.
Το νέο σύστημα απεικόνισης είναι μη επεμβατικό, σε αντίθεση με τις τρέχουσες πρακτικές, όπως η τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων ή οι αξονική τομογραφία, οι οποίες είναι επεμβατικές, καθώς και ενοχλητικές και δαπανηρές.
«Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που καταδεικνύει τη δυνατότητα απεικόνισης και ποσοτικοποιεί τα ευρήματα του αμφιβληστροειδούς που σχετίζονται με πλάκες β-αμυλοειδούς μη επεμβατικά σε ζωντανούς ασθενείς χρησιμοποιώντας σάρωση αμφιβληστροειδούς με υψηλή ανάλυση», δήλωσε η Maya Koronyo-Hamaoui, ερευνήτρια στο νοσοκομείο Cedars-Sinai, και ιδρυτικό στέλεχος της NeuroVision.
«Τα ευρήματα από αυτήν την μελέτη υποδηλώνουν έντονα ότι η απεικόνιση του αμφιβληστροειδούς μπορεί να χρησιμεύσει ως υποκατάστατο βιοδείκτη για τη διερεύνηση και παρακολούθηση της νόσου του AΑλτσχάιμερ», είπε χαρακτηριστικά η δρ Koronoyo-Hamaoui.
Μόλις τώρα αρχίζουν οι επιστήμονες να εστιάζουν στην εξέταση των ματιών ως έναν τρόπο ανίχνευσης ή παρακολούθησης της εξέλιξης της νόσου του Αλτσχάιμερ.
«Ως όργανο του κεντρικού νευρικού συστήματος που μοιράζεται πολλά από τα χαρακτηριστικά του εγκεφάλου, ο αμφιβληστροειδής μπορεί να προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για μας να ανιχνεύσουμε και να παρακολουθήσουμε εύκολα τη νόσο του Αλτσχάιμερ», δήλωσε ο Keith L. Black, πρόεδρος της NeuroVision και ερευνητής στο νοσοκομείο Cedars-Sinai.
Και πρόσθεσε: «Γνωρίζουμε ότι η έναρξη της νόσου Αλτσχάιμερ είναι 10 ή 20 χρόνια πριν τα πρώτα εμφανή συμπτώματα και πιστεύουμε ότι οι πιθανές θεραπείες μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικές εάν μπορούν να ξεκινήσουν νωρίς στη διαδικασία. Ως εκ τούτου, η ανίχνευση και η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας για τις προσπάθειές μας να νικήσουμε αυτήν την καταστροφική ασθένεια».
Η τελευταία αυτή έρευνα ενισχύει τα ευρήματα από την ίδια ομάδα το 2010, που αποκάλυψαν την ύπαρξη πλακών β-αμυλοειδούς στον ανθρώπινο αμφιβληστροειδή χιτώνα.
Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές βρήκαν 4,7 φορές μεγαλύτερη συγκέντρωση β-αμυλοειδούς στους αμφιβληστροειδείς ασθενών με Αλτσχάιμερ.
Ελπίζουν ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πρακτική προσέγγιση για την ευρεία διάγνωση και παρακολούθηση της εκφυλιστικής νόσου.