Αλλεργίες στο εμβόλιο της Pfizer – Τι δείχνουν τα στοιχεία – Οι περιπτώσεις και τα συμπτώματα

LamiaNow News
By LamiaNow News Add a Comment
4 Min Read

Πόσες περιπτώσεις αλλεργικών αντιδράσεων έχουν εμφανιστεί παγκοσμίως και πως έχουν αντιμετωπιστεί. Δεν έχει αναφερθεί ούτε ένας θάνατος μετά από συμπτώματα αναφυλαξίας.

-Advertisement-

Τα επιστημονικά δεδομένα για τις αλλεργικές αντιδράσεις που έχουν παρουσιαστεί μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της Pfizer για τον κορονοϊό παρουσιάζει σε ανάλυσή του το ΕΚΠΑ.

Όπως αναφέρει, με τον εμβολιασμό έναντι του SARS-CoV-2 με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη διεθνώς το ενδιαφέρον έχουν συγκεντρώσει οι αλλεργικές αντιδράσεις που παρουσιάζονται.

Από τις 14 έως τις 23 Δεκεμβρίου 2020 έγιναν οι 1.893.360 πρώτες δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech (1177527 γυναίκες, 648327 άνδρες, 67506 αδιευκρίνιστο φύλο). Το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων διαπίστωσε 21 περιπτώσεις σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης (αναφυλαξίας). Αυτό, αντιστοιχεί σε 11.1 περιπτώσεις ανά 1 εκατομμύριο χορηγηθείσες δόσεις.

Τέσσερις ασθενείς (19%) νοσηλεύτηκαν, συμπεριλαμβανομένων και 3 σε μονάδα εντατικής θεραπείας, και 17 (81%) αντιμετωπίστηκαν σε τμήμα επειγόντων περιστατικών.

Τουλάχιστον οι 20 περιπτώσεις (95%) είναι γνωστό ότι έχουν λάβει εξιτήριο και έχουν αναρρώσει. Δεν αναφέρθηκε καμία περίπτωση θανάτου λόγω αναφυλαξίας.

Πότε εμφανίζονται τα συμπτώματα

Η διάμεση περίοδος από τη λήψη του εμβολίου έως την έναρξη των συμπτωμάτων ήταν 13 λεπτά (εύρος 2 έως 150 λεπτά). Οι 15 ασθενείς (71%) είχαν έναρξη συμπτωμάτων εντός 15 λεπτών και οι 18 ασθενείς (86%) είχαν έναρξη συμπτωμάτων αναφυλαξίας εντός 30 λεπτών.

Τα συχνότερα σημεία και συμπτώματα ήταν κνίδωση, αγγειοοίδημα, εξάνθημα και αίσθημα δύσπνοιας.

Οι 17 από τους 21 ασθενείς (81%) με αναφυλαξία είχαν ατομικό ιστορικό αλλεργίας ή ιστορικό αλλεργικών αντιδράσεων σε φάρμακα ή φαρμακευτικά προϊόντα, τρόφιμα και δήγματα εντόμων, 7 άτομα (33%) είχαν ιστορικό αναφυλαξίας στο παρελθόν, συμπεριλαμβάνομενου και ενός ατόμου με αναφυλαξία στο αντιγριπικό εμβόλιο έναντι του H1N1 και ενός ατόμου με αναφυλαξία στο εμβόλιο έναντι της λύσσας.

-Advertisement-
=Advertisement=

Κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου δηλώθηκαν επίσης 83 περιπτώσεις μη αναφυλακτικών αλλεργικών αντιδράσεων μετά από το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech. Συχνά αναφερόμενες αλλεργικές αντιδράσεις περιλάμβαναν κνίδωση, εξάνθημα, αίσθημα γδαρμού στο λαιμό και μετρίου βαθμού αναπνευστικά συμπτώματα.

Το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ έχει εκδώσει ειδικές οδηγίες για τη διαχείριση και αντιμετώπιση των αλλεργικών και αναφυλακτικών αντιδράσεων από τα εμβόλια έναντι του SARS-CoV-2 που βασίζονται στο mRNA.

Οι ασθενείς που εμφανίζουν συμπτώματα αναφυλαξίας πρέπει να λαμβάνουν εξειδικευμένη ιατρονοσηλευτική φροντίδα και να ζητούν άμεσα βοήθεια σε περίπτωση που δεν αισθάνονται καλά με τον εμβολιασμό.

Τα εμβολιαστικά κέντρα θα πρέπει να είναι κατάλληλα εξοπλισμένα με όλα το απαραίτητο υγειονομικό υλικό για αντιμετώπιση της αναφυλαξίας συμπεριλαμβανομένης ικανής ποσότητας ενέσεων αδρεναλίνης σε προγεμισμένες σύριγγες ή/και σε σύριγγες αυτό-χορήγησης.

Επιπλέον, θα πρέπει να εντοπίζουν τα άτομα με πιθανές αντενδείξεις εμβολιασμού και να εφαρμόζουν περίοδο παρακολούθησης 15 ή 30 λεπτών μετά τον εμβολιασμό, ανάλογα με το ατομικό ιστορικό αλλεργιών.

Το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό θα πρέπει να γνωρίζει και να αναγνωρίζει έγκαιρα τα συμπτώματα και τα σημεία της αναφυλαξίας και να χορηγεί έγκαιρα ενδομυικά αδρεναλίνη ανάλογα με τις ενδείξεις.

Καθώς η πανδημία COVID-19 βρίσκεται σε εξέλιξη παγκοσμίως, ο καθολικός εμβολιασμός με αποτελεσματικά εμβόλια αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό μέσο ανάσχεσης της πανδημίας.

Τα στοιχεία παρουσίασαν οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Ιωάννης Ντάνασης, Μαρία Γαβριατοπούλου και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ).

πηγή newsit.gr

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *