Αλλάζει το τηλεοπτικό τοπίο στην Ελλάδα – Τι λέει στο euronews o Νίκος Παππάς

lamianow
By lamianow Add a Comment
4 Min Read

Μετά και την απόρριψη όλων των αιτήσεων για προσωρινό «πάγωμα» της διαγωνιστικής διαδικασίας για τη χορήγηση τηλεοπτικών αδειών από το Συμβούλιο της Επικρατείας, ανοίγει πλέον ο δρόμος για τη διεξαγωγή της δημοπράτησης των τεσσάρων ιδιωτικών τηλεοπτικών καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας, την Τρίτη στις 30 Αυγούστου.

Είναι η πρώτη φορά στα 27 χρόνια λειτουργίας της ιδιωτικής τηλεόρασης που διεξάγεται επίσημος διαγωνισμός αδειοδότησης, καθώς η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της ΕΕ η οποία από την πρώτη μέρα μέχρι και σήμερα διαιώνιζε ένα ιδιότυπο καθεστώς «προσωρινής νομιμότητας» στη χορήγηση και χρήση των αδειών με αλλεπάλληλους νόμους, προεδρικά διατάγματα και υπουργικές αποφάσεις αλλά και προκήρυξη διαγωνισμών που ποτέ δεν τελεσφόρησαν.

-Advertisement-

Το τοπίο παρέμενε το ίδιο ακόμα και όταν το ΣτΕ έκρινε το 2010 ότι η «επ’ αόριστον ανοχή της λειτουργίας τηλεοπτικών σταθμών οι οποίοι ιδρύθηκαν και λειτούργησαν παρανόμως αντίκειται προς το Σύνταγμα».

«Την επόμενη Τρίτη, η Ελλάδα προχωρά για πρώτη φορά στην αδειοδότηση των ιδιωτικών καναλιών και παύει να αποτελεί τη μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που ουδέποτε υλοποίησε τέτοια διαδικασία. Είναι μείζονα ηθική υποχρέωση προς τον ελληνικό λαό, αλλά και δέσμευση της χώρας στο πλαίσιο της Συμφωνίας με τους εταίρους της» δήλωσε στο euronews ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο οποίος στη συνέχεια υπογράμμισε ότι το Ανώτατο Δικαστήριο συνηγορεί υπέρ της άποψης ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να γίνει άμεσα ο διαγωνισμός.

«Οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί λειτούργησαν επί 27 χρόνια χωρίς άδειες. Οι κυβερνήσεις τους έδωσαν 15 «παρατάσεις νόμιμης λειτουργίας». Έτσι γεννήθηκε, καλλιεργήθηκε και απλώθηκε παντού το σύστημα της διαπλοκής, με τους ιδιοκτήτες να προωθούν άλλα συμφέροντά τους με μοχλό την τηλεοπτική τους δύναμη και να συντηρούν μη βιώσιμες τηλεοπτικές επιχειρήσεις με θαλασσοδάνεια που εξασφάλιζαν από τις κυβερνήσεις, με αντάλλαγμα την πολική στήριξη. Το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της χώρας, η ολομέλεια του ΣτΕ, απορρίπτοντας τις προσφυγές των καναλιών έκρινε ότι υπάρχουν επιτακτικοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος να προχωρήσει τάχιστα ο διαγωνισμός, τονίζοντας επίσης –για μια ακόμα φορά- ότι τα κανάλια σήμερα λειτουργούν χωρίς άδεια» πρόσθεσε σχετικά.

- Advertisement -

Οι αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν και οι επτά υποψήφιοι για τις τηλεοπτικές άδειες θα συζητηθούν ενώπιον του ΣτΕ στις 16 Σεπτεμβρίου, μετά δηλαδή, τη διεξαγωγή του διαγωνισμού.

Οι άδειες που θα δοθούν θα είναι τέσσερις και θα έχουν δεκαετή διάρκεια.

Η τιμή εκκίνησης ορίστηκε στα τρία εκατομμύρια ευρώ μετά από ανάθεση της σχετικής αποστολής στη στη διεθνή εταιρεία Deloitte από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας (ΓΓΕΕ).

Οι υποψήφιοι τηλεοπτικοί σταθμοί που προεπελέγησαν είναι:

1. ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ ΑΝΩΝΥΜΗ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ (ΣΚΑΙ ΑΕ)

-Advertisement-
=Advertisement=

2. ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (N.T.V.)

3. ΑΝΤΕΝΝΑ TV ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

4. ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε. (ALPHA)

5. ΙΩΑΝΝΗΣ-ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (Τ.Π.Κ. Μ.Α.Ε.)

6. ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ Α.Ε. (E RADIO-TV)

7. ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ (ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ Μ.Μ.Ε. Α.Ε.).

Η θέση της Κομισιόν

Το θέμα της αδειοδότησης των καναλιών είχε φτάσει μέχρι και τις Βρυξέλλες με την Κομισιόν να έχει επανειλημμένα ξεκαθαρίσει ότι το θέμα αυτό δεν την αφορά και είναι θέμα εθνικού πολιτικού σχεδιασμού. Σύμφωνα μάλιστα με κοινοτική πηγή που είχε μιλήσει στο euronews τον Ιανουάριο «οι διαδικασίες για τη χορήγηση τηλεοπτικών αδειών δεν έχουν εναρμονιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τα κράτη μέλη, επομένως, είναι ελεύθερα να εφαρμόζουν καθεστώτα αδειοδότησης, σύμφωνα με τις εγχώριες απαιτήσεις, εφόσον αυτά συμμορφώνονται με τις ελευθερίες παροχής υπηρεσιών και εγκατάστασης που καθορίζονται στη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που σημαίνει, για παράδειγμα, ότι πάροχοι περιεχομένου από την ΕΕ μπορούν επίσης να επενδύσουν και να λειτουργήσουν στην Ελλάδα»

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *