Αλλαγές στη Δικαιοσύνη: Υπουργικό συμβούλιο το μεσημέρι

Υπουργικό συμβούλιο συγκαλεί το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, για να συζητηθούν οι αλλαγές στην ηγεσία της δικαιοσύνης.

Νίκος Μώκος
By Νίκος Μώκος Tags: Add a Comment
5 Min Read

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η παρέμβαση του πρωθυπουργού επί του ζητήματος, μετά την πολιτική «θύελλα» που έχει ξεσπάσει από την άρνηση της Νέας Δημοκρατίας να συναινέσει στις επίμαχες αλλαγές.

-Advertisement-

Χτες, ο υπουργός Δικαιοσύνης έστειλε επιστολήπρόσκληση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ζητώντας του συναίνεση για τα νέα πρόσωπα, ώστε να ολοκληρωθεί η εκκρεμής διαδικασία επιλογής του επόμενου προέδρου και εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και των τριών αντιπροέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η απάντηση της Νέας Δημοκρατίας ήταν αρνητική: ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του κόμματος, Νίκος Παναγιωτόπουλος, έκανε λόγο για «εξόφθαλμα αντιθεσμική διαδικασία» και υποστήριξε πως «είναι αδύνατον να συναινέσει η Νέα Δημοκρατία σε κάτι τέτοιο».

-Advertisement-

«Ο διορισμός της ανώτατης Δικαιοσύνης από την παρούσα κυβέρνηση θα ήταν πράξη αντισυνταγματική και παράνομη. Αντισυνταγματική γιατί μια κυβέρνηση που έχει προκηρύξει εκλογές είναι επί της ουσίας υπηρεσιακή και ως εκ τούτου μπορεί να προβαίνει μόνον σε πράξεις διαχείρισης τρεχουσών υποθέσεων ενόψει των εκλογών» ανέφερε μεταξύ άλλων, ο κ. Παναγιωτόπουλος.

«Η κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι έχει τη συνταγματική αρμοδιότητα αλλά και τη νομική υποχρέωση να προχωρήσει στον ορισμό της ηγεσίας της Δικαιοσύνης μετά και την επιλογή της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, κάλεσε τη ΝΔ στο τραπέζι του διαλόγου για να βρεθεί συναινετική λύση. Η άρνηση της ΝΔ στη συναινετική πρόταση της κυβέρνησης επιβεβαιώνει πως ουδόλως την ενδιαφέρει η τήρηση της συνταγματικής νομιμότητας» τόνισε μετά την άρνηση της ΝΔ, το Μέγαρο Μαξίμου.

«Οι μάσκες έπεσαν για τη ΝΔ. Δεν θέλουν τη συναινετική επιλογή, δε θέλουν την τήρηση του νόμου και του Συντάγματος. Γιατί άραγε; Ποιος έχει λόγο να αρνείται τη συναινετική επιλογή; Και τι σχέση μπορεί να έχει αυτή η σπουδή της ΝΔ με τις ανοιχτές δικαστικές υποθέσεις στελεχών της; Τα συμπεράσματα τα βγάζει ο ελληνικός λαός» προστίθεται στην ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού.

=Advertisement=

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στον Alpha προχτές, είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να προχωρήσει κανονικά στις αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης -κάτι που είχε συζητηθεί άλλωστε και στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, που κατέληξε στο συμπέρασμα πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κατοχυρωμένος να προχωρήσει τη διαδικασία αυτή.

Ο υπουργός Μιχάλης Καλογήρου –ο οποίος φάνηκε πως έκανε ένα βήμα πίσω στέλνοντας την επιστολή- πέρασε στην αντεπίθεση χτες το απόγευμα, μετά το «όχι» της ΝΔ.

«Δυστυχώς, το προσκλητήριο ωριμότητας που απηύθυνα σήμερα στην αξιωματική αντιπολίτευση απορρίφθηκε», επεσήμανε σε ανακοίνωσή του ο κ. Καλογήρου.

Μερικές ώρες αργότερα, ο κ. Καλογήρου, σε συνέντευξή του στον Alpha, ανέφερε πως το θέμα της επιλογής των δικαστών που θα τοποθετηθούν στην ηγεσία του Αρείου Πάγου θα αξιολογηθεί από τον πρωθυπουργό και το υπουργικό συμβούλιο.

«Δεν είναι μονομερής κίνηση, η απόφαση θα ληφθεί από τον πρωθυπουργό και το υπουργικό συμβούλιο έπειτα από τα τελευταία δεδομένα που ανέκυψαν. Η διαδικασία επιλογής έχει ήδη ξεκινήσει από τις 30 Απριλίου.(…) Το ζήτημα αυτό θα αξιολογηθεί από τον πρωθυπουργό και το υπουργικό συμβούλιο», υποστήριξε χαρακτηριστικά.

«Η απάντηση του τομεάρχη Δικαιοσύνης της ΝΔ στην επιστολή μας, η οποία επιδιώκει μια θεσμική απάντηση συναίνεσης του πολιτικού συστήματος απέναντι στη Δικαιοσύνη, είναι αποκαλυπτική των προθέσεων της ΝΔ. Με μία φράση: οι μάσκες έπεσαν» τόνισε ο ίδιος.

Αναφερόμενος στα περί παρέμβασης του Προέδρου της Δημοκρατίας ο κ. Καλογήρου είπε:

«Δε σχολιάζω διαρροές ή ρεπορτάζ που αφορούν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τα οποία μάλιστα διαβάζω ότι διαψεύδονται. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι εγγυητής της Δημοκρατίας και του Συντάγματος σε αυτή τη χώρα. Έχει δε την πολιτική εμπειρία και ξέρει να κρατά τις δέουσες αποστάσεις, ειδικά σε θέματα που δημιουργούν ένα πλαίσιο αντιπαράθεσης».

Διαφοροποίηση Φίλη

Παρότι οι περισσότεροι στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας συμφώνησαν στη σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου και την προώθηση των αλλαγών, ο Νίκος Φίλης διατήρησε τις επιφυλάξεις του.
Κάτι που επανέλαβε ο πρώην υπουργός, ο οποίος μιλώντας στον ΑΝΤ1 τόνισε πως οι αλλαγές στη Δικαιοσύνη πρέπει να γίνουν με συναινετικό τρόπο.

πηγή:cnn.gr

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *