Αλλαγές στα πρόστιμα και τα «λουκέτα» για μη έκδοση αποδείξεων

lamianow
By lamianow Add a Comment
4 Min Read

Σαρωτικούς ελέγχους στους τραπεζικούς λογαριασμούς 1,3 εκατομμυρίων φορολογουμένων ετοιμάζει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, που ταυτόχρονα επιχειρεί να αναλύσει και τα θεαματικά αποτελέσματα που είχε η «απόβαση» 2.188 εφοριακών σε τουριστικούς προορισμούς το καλοκαίρι, με στόχο την βελτίωση και καλύτερη στόχευση της στρατηγικής της. Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζει και αλλαγές στα πρόστιμα σε περίπτωση φοροδιαφυγής, σκληραίνοντας τη στάση της σε όσους κατά σύστημα φοροδιαφεύγουν, αλλά λαμβάνοντας και άλλες παραμέτρους υπόψην, όπως το είδος του επαγγέλματος ή της επιχείρησης, την σημασία του για την τοπική κοινωνία κλπ.

Εντός των επομενων εβδομάδων αναμένεται να ολοκληρωθεί τελικά η εκπαίδευση και εξοικείωση όλων των ελεγκτών στο ειδικό λογισμικό εντοπισμού «μαύρου χρήματος» από τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών. Το σύστημα θα τεθεί σε λειτουργία πριν το τέλος του έτους, όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών.

Παράλληλα η ΓΓΔΕ θέλει να «κεφαλαιοποιήσει» τα αποτελέσματα των ελέγχων του καλοκαιριού. Ενώ σχεδιάζονταν να γίνουν 30.000 επιτόπιοι έλεγχοι, από τον Ιούλιο μέχρι και τον Οκτώβριο διενεργήθηκαν τελικά 39.246 έλεγχοι. Αυτοί έδειξαν ότι το ρεκόρ παραβατικότητας ανήκε στην Κέρκυρα καθώς τουλάχιστον ένας στους τρεις που ελεγχόταν (ποσοστό 39%) συλλαμβανόταν αν φοροδιαφεύγει. Από κοντά ακολουθούν και τα υπόλοιπα Ιόνια νησιά, με ποσοστά παραβατικότητος 35,2% στην Κεφαλονιά, 34% στην Ζάκυνθο, 33% στην Λευκάδα, ενώ έπονται με ποσοστό 30,3% οι επιχειρήσεις στα παράλια της Λάρισας.

Οι έλεγχοι έδειξαν πολύ χαμηλότερη στα κοσμικά νησιά του Αιγαίου. Αυτό οδήγησε όμως, για παράδειγμα, στην Μύκονο όπου πέρυσι καταγραφόταν υστέρηση εσόδων 60%, να έχει φέτος στο τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου τετραπλασιασμό εισπράξεων από ΦΠΑ, καταγράφοντας υπέρβαση 253% έναντι του στόχου για το αντίστοιχο διάστημα σε αυτήν την περιοχή.

- Advertisement -

Αντίστοιχα και στην Ρόδο υπήρξε υπέρβαση 238,5%, στην Ζάκυνθο 132,5% ενώ έπονται η Κέρκυρα (+92,4%), η Σαντορίνη (+87,9%) .

Στο τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου μπήκαν 110 «λουκέτα» συνολικά, σε επιχειρήσεις που αρνήθηκαν τον έλεγχο, ενώ το 94% των παραβατών πιάστηκε να μην εκδίδει αποδείξεις.

Αλλαγές στις κυρώσεις

Η εμπειρία των ελέγχων του καλοκαιριού όμως οδηγεί την ΓΓΔΕ να προτείνει αλλαγές και βελτιώσεις στο σύστημα ποινών και προστίμων που εφαρμόζεται σήμερα.

Για παράδειγμα, εξετάζεται να επιβάλλεται άμεσα το κλείσιμο των επιχειρήσεων που εμποδίζουν την είσοδο στους ελεγκτές ή συλλαμβάνονται να είναι υπότροποι σε παραβάσεις, ώστε να χάνουν άμεσα ολόκληρη την σαιζόν, αντί πχ να κλείνουν μετά από 30 μέρες μόνον, που οδηγεί ουσιαστικά σε ατιμωρησία.

Επιπλέον προτείνεται και να ισχύσουν ξανά τα αυτοτελή πρόστιμα, στις περιπτώσεις εκείνες όπως πχ τους γιατρούς, τα φροντιστήρια ή κάποιες πολύ μικρές επιχειρήσεις που απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ και, ως εκ τούτου, τα πρόστιμα με το ισχύον σύστημα είναι μηδενικά (το 50% του ΦΠΑ που δεν αποδόθηκε).

Από την άλλη, διατυπώνονται και εισηγήσεις να μην επιβάλλονται με την ίδια ευκολία ποινές κλεισίματος για γραφεία και επιχειρήσεις «κοινωνικού ενδιαφέροντος», όπως στις υπόλοιπες επαγγελματικές εγκαταστάσεις. Και αυτό γιατί, για παράδειγμα, το «κλείσιμο» για φοροδιαφυγή πχ ενός ιατρείου ή ενός φαρμακείου (ειδικά σε περιοχές μακριά από τα αστικά κέντρα) μπορεί να σημαίνει ταλαιπωρία για τις τοπικές κοινωνίες -και ειδικά για ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού που έχουν διαρκή ανάγκη των υπηρεσιών που αυτά τους παρέχουν.

Πηγή: protothema.gr

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *