Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια έντονη διαμάχη στον επιστημονικό κόσμο για το αν το αλκοόλ ωφελεί ή βλάπτει την υγεία.
Από τη µια υπάρχει πλήθος ερευνών που διαπιστώνει την προστατευτική δράση του αλκοόλ στα αγγεία και στην υγεία της καρδιάς και από την άλλη ένας επίσης σηµαντικός αριθµός µελετών δείχνει ότι το αλκοόλ ευθύνεται για την πρόκληση διαφόρων µορφών καρκίνου, όπως ο καρκίνος του µαστού, του ήπατος, του ορθού, του στόµατος.
Η αλήθεια είναι ότι κάθε ποσότητα πάνω από τη συνιστώµενη, σε συνδυασµό µε τη χρόνια κατανάλωση, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας.
Έρευνα Ιταλών επιστημόνων πάντως, έδειξε ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ προφυλάσσει τους ηλικιωμένους από την εξασθένηση των νοητικών λειτουργιών.
Οι επιστήμονες εξέτασαν τις νοητικές λειτουργίες και την κατανάλωση αλκοόλ 15.807 Ιταλών ανδρών και γυναικών, ηλικίας 65 ετών και άνω.
Μεταξύ των 7.000 εθελοντών που απείχαν από το αλκοόλ, το 29% παρουσίαζε νοητική εξασθένηση.
Ωστόσο, μεταξύ των 8.700 ατόμων που ανέφεραν μέτρια, αλλά συστηματική κατανάλωση, το ποσοστό ήταν αρκετά μικρότερο, περίπου 19%. Οι περισσότεροι από τους εθελοντές αυτής της ομάδας, γράφουν οι ερευνητές, κατανάλωναν κρασί, συνήθως με το φαγητό, και σχεδόν ποτέ άλλα αλκοολούχα ποτά.
Ακόμα και όταν συνεκτιμήθηκαν παράγοντες όπως η ηλικία, το μορφωτικό επίπεδο κ.ά., η συσχέτιση της μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ με χαμηλότερο κίνδυνο νοητικής έκπτωσης παρέμεινε σαφής.
Παράλληλα, όμως, η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο εξασθένησης των νοητικών ικανοτήτων.
Ο μηχανισμός με τον οποίο η μέτρια κατανάλωση προστατεύει τον εγκέφαλο παραμένει άγνωστος. Οι ειδικοί εικάζουν ότι οι ευεργετικές δράσεις οφείλονται στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, τη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος ή την καθυστέρηση της εμφάνισης αγγειακών νοσημάτων.
πηγή: onmed.gr