Η Αλίκη Λιάσκα είναι χειρουργός οφθαλμίατρος με εκπαίδευση και εξειδίκευση στις επεμβάσεις καταρράκτη, γλαυκώματος, στην αντιμετώπιση όγκων και μορφωμάτων επιπεφυκότα και βλεφάρων καθώς και σε παθολογικά νοσήματα αμφιβληστροειδούς.
Γεννήθηκε στη Λαμία. Οι γονείς της, Παναγιώτης (Πάνος) Λιάσκας, κτηνίατρος, και Καίτη Γκιώκα, εκπαιδευτικός, καθηγήτρια φιλόλογος, εργάστηκαν για δεκαετίες στη Φθιώτιδα.
Μεγάλωσε στη Μακρακώμη Φθιώτιδας όπου και πέρασε όλα της τα σχολικά χρόνια. Στην Γ΄ Λυκείου φοίτησε στο Γενικό Λύκειο Σπερχειάδας, απ΄όπου και αποφοίτησε το 1984. Σπούδασε στο Τμήμα Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (1984-1990) και στη συνέχεια υπηρέτησε ως αγροτικός ιατρός στο Περιφερειακό Ιατρείο Φτέρης Φθιώτιδας.
Από το 2001 υπηρετεί στο Οφθαλμολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας, του οποίου έχει τη Διεύθυνση από το 2015 (προϊστάμενος από το 2010).
Μιλά άπταιστα Αγγλικά (Cambridge Proficiency), καλά Γαλλικά (Sorbonne I) και λίγα Ισπανικά.
Στις ερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές θα είναι υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος με την παράταξη του Κώστα Μαρκόπουλου, “Στέρεα Περιφέρεια”.
1. Γυναίκα, επιστήμονας, εργαζόμενη. Πόσο εύκολη ήταν η απόφαση της ενασχόλησης σας με την τοπική αυτοδιοίκηση:
Σε όλη μου τη ζωή υπήρξα ένας άνθρωπος προσανατολισμένος στην επίτευξη στόχων και στις ανθρώπινες σχέσεις. Θα έλεγα ότι η απόφαση της ενασχόλησης μου με την τοπική αυτοδιοίκηση προέκυψε μάλλον ως συνέχεια της μέχρι τώρα πορείας μου καθώς ο χώρος αυτός (η τοπική αυτοδιοίκηση) δίνει τη δυνατότητα της βελτίωσης της ζωής (της καθημερινότητας αλλά και των προοπτικών) όλων μας.
2. Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τομέας της δημόσιας υγείας στην Π.Ε Φθιώτιδας και τι θα μπορούσε να κάνει από την πλευρά της μια περιφερειακή αρχή;
Ο τομέας της δημόσιας υγείας στην Π.Ε. Φθιώτιδας πάσχει σε πολλά επίπεδα: στελέχωση (με ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό), υποδομές ( ελλείψεις σε εξοπλισμό και κλίνες μακροχρόνιας φροντίδας) καθώς και άνιση κατανομή υπηρεσιών υγείας. Όπως αντιλαμβάνεστε τα προβλήματα αυτά αφορούν και τον κεντρικό σχεδιασμό των υπηρεσιών υγείας, αλλά θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι στην ΠΕ Φθιώτιδας το δημόσιο σύστημα υγείας (νοσοκομείο και Κέντρα Υγείας) αποδίδει χάρη στις υπεράνθρωπες αξιόλογες προσπάθειες όλων των εργαζομένων. Με τις ελλείψεις σε ιατρούς και τις συνεχείς μετακινήσεις και αποσπάσεις είναι προφανές ότι ο σχεδιασμός πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, οικογενειακού ιατρού και επείγοντος περιστατικού δεν έχει πετύχει. Η έλλειψη παιδιάτρων στην δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα. Να προσθέσω τέλος ότι χρησιμοποιούνται ακόμη ασθενοφόρα χωρίς κλιματισμό, με αρκετές εκατοντάδες χιλιόμετρα κυκλοφορίας.
Η τεχνική φροντίδα των ασθενοφόρων, κίνητρα προσέλκυσης ειδικευμένων ιατρών και ιδιαίτερα παιδιάτρων για το νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας, ειδικά προγράμματα πρόληψης και συστηματικού ελέγχου υγείας των πολιτών της υπαίθρου, ενοικίαση από την Περιφέρεια ελικόπτερου-ασθενοφόρου για τα επείγοντα περιστατικά, εν ολίγοις ό,τι δεν μπορεί ή δεν θέλει η πολιτεία να κάνει, θα πρέπει να το ολοκληρώνει η Περιφέρεια με οικονομικό νοικοκύρεμα και ορθολογική διαχείριση. Σε κάθε περίπτωση η Περιφέρεια πρέπει να είναι σκληρός και απαιτητικός διεκδικητής.
3. Κατάγεστε από τη Δυτική Φθιώτιδα. Ποια είναι τα προβλήματα που εντοπίζετε και ποιες οι ευκαιρίες των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών του τόπου μας;
Άνιση πρόσβαση. Τα χωριά της ελληνικής περιφέρειας επωμίζονται το βάρος της αστικοποίησης. Το καλοκαίρι που πέρασε είχαμε όλοι την ωραία εμπειρία των εκδηλώσεων θρησκευτικού και πολιτιστικού χαρακτήρα, που κρατούν ζωντανή τη φλόγα της παράδοσης και των ιδιαιτεροτήτων κάθε τόπου. Ωστόσο, ο χειμώνας που θα ακολουθήσει θα επαναφέρει τα γνωστά προβλήματα της εγκατάλειψης και ερήμωσης των ορεινών οικισμών. Η αξιοποίηση των ιαματικών πηγών Πλατυστόμου, η ολοκλήρωση του αναδασμού, η ολοκληρωμένη χωρική επένδυση του Σπερχειού, οι οδικές συνδέσεις, ο περιορισμός του κόστους των καλλιεργειών, η δημιουργία θέσεων εργασίας ιδιαίτερα για τους νέους εκτιμώ ότι θα παράσχουν κίνητρα για την προσέλκυση και την παραμονή των νέων στην περιοχή.
4. Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος. Τι πρέπει να αλλάξει; Ποιες θα πρέπει να είναι οι προτεραιότητες της νέας περιφερειακής αρχής;
Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων (με Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων), περιβαλλοντική προστασία, οδικοί άξονες, υποδομές ύδρευσης – αποχέτευσης, αντιπλημμυρικά έργα, εκπαίδευση, υγεία και πολιτισμός – τουρισμός, ουσιαστική κοινωνική πολιτική (όπως κέντρα διημέρευσης και εκπαίδευσης ΑμεΑ) με στόχο την αντιμετώπιση προβλημάτων των ευπαθών – ευάλωτων συμπολιτών μας, ένταξη των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού στην κοινωνία, στήριξη των δήμων τεχνικά και μελετητικά και ολοκληρωμένες χωρικές επενδύσεις (ΟΧΕ Σπερχειού, ΟΧΕ Ασωπού, ΟΧΕ ορεινών και μειονεκτικών περιοχών), στήριξη της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, ψηφιακός μετασχηματισμός, είναι τομείς που πρέπει να προωθηθούν. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη εντάξει τη Στερεά Ελλάδα στις φτωχές Περιφέρειες και γι’ αυτό μας δίνει πιο πολλά χρήματα με την ελπίδα να προλάβουμε την ευρωπαϊκή ταχύτητα. Χρειάζεται όμως ουσιαστικός σχεδιασμός και παραδοχή ποια έργα είναι έργα-γέφυρες και πόσο τμήμα του νέου ΕΣΠΑ θα καταλάβουν. Χρειάζεται ενημέρωση για το πόσα είναι τα χρέη της Περιφέρειας γιατί το μέγεθος αυτών των χρεών θα καθορίσει και τη δυνατότητα συμμετοχής στα έργα. Η ΕΕ απαιτεί διαφάνεια στα οικονομικά και δεν χρηματοδοτεί αν δεν είναι εξασφαλισμένη η εθνική συμμετοχή. Χρειάζεται αξιολόγηση και ιεράρχηση των πολλαπλών αναγκών, επιλογές βασισμένες στα δεδομένα και στις πραγματικές ανάγκες, αφοσίωση στο στόχο και σκληρή δουλειά. Συνέπεια λόγων και έργων, διαφάνεια και λογοδοσία τις θεωρώ απαραίτητες.
5. Γιατί με τον Κώστα Μαρκόπουλο σε έναν ανεξάρτητο κατά δήλωση του επικεφαλής συνδυασμό;
Ο Υποψήφιος Περιφερειάρχης κ. Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος δεσμεύτηκε -και το τήρησε- για την κατάθεση πολυσυλλεκτικού συνδυασμού, με την προοπτική του ισχυρού διεκδικητή των πόθων και των προσδοκιών των πολιτών, χωρίς κομματική χειραγώγηση. Εμπιστεύομαι τον κ. Κ. Μαρκόπουλο ότι αν εκλεγεί θα υιοθετήσει το πρότυπο ενός ισχυρού, διεκδικητικού Περιφερειάρχη για όλα τα προβλήματα της Στερεάς απέναντι σε οποιαδήποτε κυβέρνηση και σε σοβαρή και εποικοδομητική συνεργασία με Βουλευτές, Δημάρχους και Κοινωνικούς Φορείς. Ασπάζομαι την άποψη -και την ικανότητα- του Υποψήφιου Περιφερειάρχη Κωνσταντίνου Μαρκόπουλου για την ανατροπή της μίζερης και κοντόφθαλμης αντιμετώπισης των προβλημάτων δίνοντας λύση στα αδιέξοδα και επανεκκίνηση της Στερεάς. Γιατί με επικεφαλής του συνδυασμού «Στερεά Περιφέρεια» τον Κωνσταντίνο Μαρκόπουλο και όραμα μια Περιφέρεια που θα την υπολογίζουν αντί να τη χρησιμοποιούν, μια Περιφέρεια που θα παράγει νέο πλούτο για όλους, μια Περιφέρεια που θα έχει ισχυρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα για τις επόμενες γενιές, που θα προάγει πολιτισμό και αξίες, μια Περιφέρεια που θα έχει την οργανωμένη πολιτική προστασία που δικαιούται θέλουμε, τελικά, να δώσουμε και όχι να πάρουμε.
Πάρα πολύ καλή ύποψηφιότητα.