Ακρίβεια: Καλπάζουν οι τιμές στην Ελλάδα – Μεγαλύτερο «καπέλο» για 14 προϊόντα [πίνακας]

LamiaNow News
By LamiaNow News Add a Comment
7 Min Read

Υψηλότερες ετήσιες αυξήσεις στις τιμές 14 προϊόντων διατροφής στην Ελλάδα σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης

Πριν ακόμη μπει στον λογαριασμό το νέο κύμα ανατιμήσεων που θα προκύψει από τις καταστροφικές πλημμύρες και πυρκαγιές, οι τιμές σε 14 βασικά προϊόντα διατροφής, μεταξύ των οποίων το μοσχάρι, το τυρί, τα φρούτα, τα αυγά, το χοιρινό, το γάλα, το βούτυρο, τα φυτικά λίπη και ο καφές, αυξήθηκαν περισσότερο στην Ελλάδα σε σχέση με το μέσο όρο της Ευρωζώνης.

Με βάση τα στοιχεία της Eurostat για τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή, ο πληθωρισμός των τροφίμων στη χώρα μας διαμορφώθηκε τον Αύγουστο στο 10,8%, όταν στο σύνολο των αγορών της ευρωζώνης διαμορφώθηκε στο 10,2%.

Η «επίδοση» αυτή κατατάσσει την Ελλάδα στην 7η θέση μεταξύ των 19 χωρών της Ευρωζώνης, ενώ εξετάζοντας αναλυτικότερα τη λίστα με τις 25 βασικές κατηγορίες τροφίμων της Eurostat η χώρα μας κάνει… πρωταθλητισμό αυξήσεων σε 14 προϊόντα.

- Advertisement -

Πανάκριβό μου κρέας

Το μοσχάρι έχει γίνει είδος πολυτελείας για πολλά νοικοκυριά, αφού το μπαράζ αυξήσεων σε διψήφια ποσοστά συνεχίζεται χωρίς σταματημό για 17 μήνες στη σειρά και συγκεκριμένα από τον Απρίλιο του 2022.

Τον Αύγουστο η τιμή στο μοσχάρι αυξήθηκε στην ελληνική αγορά κατά 11,1%, όταν στην Ευρωζώνη η αύξηση ήταν της τάξης του 5,4%.

Η αύξηση της τιμής του μοσχαριού με ελληνικό χρώμα ήταν η δεύτερη υψηλότερη μεταξύ των 19 χωρών της ζώνης του ευρώ και η μόνη χώρα που ξεπέρασε τις εγχώριες επιδόσεις ήταν η Κύπρος (+16,5%).

Η ίδια περίπου εικόνα καταγράφεται και στο χοιρινό, καθώς στην Ελλάδα τον Αύγουστο καταγράφηκε αύξηση κατά 14,8% έναντι 8,8% στην Ευρωζώνη.

Το μοσχάρι έχει γίνει είδος πολυτελείας για πολλά νοικοκυριά

Στην περίπτωση του «χρυσού» χοιρινού, η αύξηση που σημειώθηκε στη χώρα μας και την οποία οι περισσότεροι έχουμε διαπιστώσει αγοράζοντας σουβλάκια, είναι η 4η υψηλότερη στην Ευρωζώνη.

Και μπορεί το γεγονός ότι στο κρέας και ειδικά στο μοσχάρι η χώρα εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές να εξηγεί (κάπως) τις ανατιμήσεις, δεν ισχύει όμως το ίδιο και για τις τιμές στο αρνί και το κατσίκι, που επίσης αυξήθηκαν σε υψηλότερο ποσοστό σε σχέση με τις αγορές της Ευρωζώνης.

Έτσι παρότι έχουμε αυτάρκεια στα αμνοερίφια, η μέση ανατίμηση στην Ελλάδα ήταν 8% τον Αύγουστο, δηλαδή η 3η υψηλότερη μεταξύ των 19 χωρών της ζώνης του ευρώ. Κατά μέσο όρο στην Ευρωζώνη η τιμή σε αρνιά και κατσίκια αυξήθηκε κατά 5,8%.

Η μόνη ζωική πρωτεΐνη που δεν ακρίβυνε πολύ τον Αύγουστο στα εγχώρια ράφια είναι το κοτόπουλο, αφού η τιμή του αυξήθηκε μόλις 1%, ενώ στην Ευρωζώνη η αντίστοιχη αύξηση ήταν 4,1%.

Στο σύνολο της κατηγορίας «κρέας» οι αυξήσεις στον εναρμονισμένο δείκτη τιμών διαμορφώθηκαν τον Αύγουστο στο 9,7% στην ελληνική αγορά, όταν στην ευρωζώνη κυμάνθηκαν στο 7,4%.

Ξανά «καυτή» η τιμή του γάλακτος

Στην κατηγορία των γαλακτοκομικών, με εξαίρεση το γιαούρτι, τα ποσοστά αύξησης στην εγχώρια αγορά είναι υψηλότερα σε σχέση με την ευρωζώνη και διαμορφώνονται στο 11,9% για το σύνολο της κατηγορίας σε σχέση με το 10,6% στην ευρωζώνη και στο 6,3% στο φρέσκο γάλα (5,4% σε επίπεδο ευρωζώνης).

Να σημειωθεί ότι από την έρευνα που πραγματοποίησε η Επιτροπή Ανταγωνισμού, η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των ακριβότερων χωρών στην Ε.Ε. στο φρέσκο γάλα. Μάλιστα, παρά την αποκλιμάκωση των τιμών παραγωγού, οι τιμές λιανικής του φρέσκου γάλακτος διατηρούνται στην Ελλάδα σε υψηλά επίπεδα. Μόνο τον Αύγουστο η τιμή λιανικής στο φρέσκο γάλα αυξήθηκε κατά 2% σε σύγκριση με τον Ιούλιο, όπως έδειξαν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Αντίθετα οι τιμές στο γιαούρτι στην Ελλάδα εμφάνισαν τον Αύγουστο αύξηση 9,3% όταν στην ευρωζώνη η αύξηση διαμορφώθηκε στο 11,2%.

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

Τυρί σε τιμή… κοσμήματος και χρυσά αυγά

Την 3η υψηλότερη αύξηση στην Ευρωζώνη καταγράφουν τα τυριά στην ελληνική αγορά, οι τιμές των οποίων ανεβαίνουν με διψήφιο ποσοστό για 18 μήνα.

Συγκεκριμένα, το τυρί καταγράφει αύξηση 15,4% στην Ελλάδα τον Αύγουστο σε σχέση με 11,4% που ήταν η αύξηση στην Ευρωζώνη.

Διψήφια ήταν η αύξηση και στα αυγά, καθώς διαμορφώθηκε στο 14,3% στην Ελλάδα όταν σε επίπεδο ευρωζώνης η αντίστοιχη αύξηση κυμάνθηκε στο 9,6%.

Στην περίπτωση των αυγών οι τιμές αυξάνονται σε διψήφιο ποσοστό τους τελευταίους 16 μήνες.

Λαχανικά και φρούτα

Ούτε όμως και vegan εξ ανάγκης δεν μπορούν να γίνουν οι Έλληνες, αφού τα λαχανικά είχαν μεν τη χαμηλότερη αύξηση στην Ευρωζώνη (+8,2%) τον Αύγουστο, αλλά από τον Σεπτέμβριο οι τιμές πήραν την ανηφόρα καταγράφοντας αδικαιολόγητα υψηλές τιμές.

Ας δούμε τα συστατικά της χωριάτικης σαλάτας. Ήδη οι τιμές χονδρικής σε ντομάτες, πιπεριές και αγγούρια ανέβηκαν έως και 75% υψηλότερα ελάχιστες μέρες μετά την καταστροφική κακοκαιρία Daniel και σταδιακά οι αυξήσεις μεταφέρονται στη λιανική.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, οι εγχώριες ντομάτες πωλούνταν στο χονδρεμπόριο 0,90 ευρώ το κιλό στις 4 Σεπτεμβρίου ενώ στις 14 έφθασαν 1,50 το κιλό (+66,7%).

Ακριβότερα πωλούνται επίσης και οι εισαγόμενες ντομάτες. Τη Δευτέρα πριν από την κακοκαιρία η επικρατούσα τιμή χονδρικής ήταν 1 ευρώ/κιλό ενώ στις 14 Σεπτεμβρίου ανήλθε σε 1,50 ευρώ/κιλό.

Τα αγγούρια από τα 40 λεπτά (το ζευγάρι) στις 4 Σεπτεμβρίου, ανέβηκαν στα 45 λεπτά μια εβδομάδα μετά, και στις 14 Σεπτεμβρίου έφτασαν στα 70 λεπτά, ενώ οι πιπεριές από 0,90 πήγαν στο 1 ευρώ το κιλό.

Στα φρούτα οι αυξήσεις των τιμών στην Ελλάδα ανήλθαν στο 10,6% τον Αύγουστο, ενώ στην Ευρωζώνη στο 8,1%.

Το σοκ του ελαιολάδου

Μεγάλη είναι η απόκλιση και στα φυτικά έλαια και λίπη, καθώς στη χώρα μας οι τιμές αυξήθηκαν τον Αύγουστο κατά 12,1% ενώ στην ευρωζώνη κατά 8,4%.

Παρότι στο ελαιόλαδο η αύξηση της τιμής είναι κάτω από το τερατώδες 38,3% της ευρωζώνης, παραμένει ωστόσο σε εξαιρετικά υψηλό ποσοστό της τάξεως του 23,5%.

in.gr

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *