Στο μακρινό 2021 -και συγκεκριμένα στον μήνα Νοέμβριο- πρέπει να γυρίσει το «πολιτικό ημερολόγιο» προκειμένου να βρεθεί εκείνη η ημέρα κατά την οποία συζητήθηκε στη Βουλή ως μοναδικό θέμα το ζήτημα της ακρίβειας. Ο ΣΥΡΙΖΑ επανέρχεται και καταθέτει πρόταση για συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, προκαλώντας ειρωνικά σχόλια από την πλευρά της κυβέρνησης η οποία κατηγορεί την Κουμουνδούρου για λεφτόδεντρα.
Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ ανταπαντούν και αναφέρουν σύμφωνα με ρεπορτάζ του in «ας αφήσουν τα δήθεν αστεία και τα τσιτάτα περί λεφτόδεντρων. Έτσι δεν χτυπιέται η ακρίβεια. Πρέπει να έρθει ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή και να απολογηθεί για την ακρίβεια».
Το αίτημα του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Σωκράτη Φάμελλου για προ ημερησίας συζήτηση για την ακρίβεια προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου όπου πηγές αναφέρουν ότι θα απαντήσει ο πρωθυπουργός στην επόμενη τοποθέτηση του στη Βουλή, μετά το Πάσχα και μεταδίδουν ότι μια συζήτηση που προτείνεται από τον ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία είναι «ευχάριστο γεγονός» και εκτιμούν παράλληλα ότι είναι περίεργο να ζητείται από αυτούς που ευαγγελίζονται λεφτόδεντρα.
«Με το καλό να ορίσει», σχολιάσουν από την Κουμουνδούρου.
Να σημειωθεί ότι η τελευταία συζήτηση επί του ζητήματος προκλήθηκε από τον τότε αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ζητώντας τότε από την κυβέρνηση να απαντήσει για την κρίση ακρίβειας και την απουσία πολιτικής βούλησης (άρθρο 143 του ΚτΒ 2-11-2021).
Ο Σωκράτης Φάμελλος, σήμερα, ανακοίνωσε την απόφαση να κατατεθεί το αίτημα τόνισε: «Παρότι οι πολίτες αλλά και οι επιχειρήσεις βλέπουν να αυξάνονται διαρκώς οι τιμές στα ράφια και στα πρατήρια καυσίμων, ο κ. Μητσοτάκης περιορίζεται σε στημένες περιοδείες. Όμως τα νούμερα τον διαψεύδουν». Αναφέρει ότι το θέμα της ακρίβειας ως το μεγαλύτερο πρόβλημα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι πολίτες στην καθημερινότητά τους, αλλά και οι επιχειρήσεις. Έναντι αυτού η πολιτική της κυβέρνησης, όχι απλά δεν φέρνει αποτελέσματα αλλά, προστατεύει τα υπερκέρδη των ολιγοπωλίων.
Στο χορό της οικονομίας και της ακρίβειας οι κάλπες
Οι προσεχείς ευρωεκλογές έχουν το στίγμα της ακρίβειας, καθώς οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν ότι αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα για τα ελληνικά νοικοκυριά. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Metron Analysis για το Mega, πως προς το ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα οι πολίτες στις αυθόρμητες απαντήσεις τους εξακολουθούν να προκρίνουν αυτά που έχουν να κάνουν με την οικονομική τους κατάσταση, αυτά που τα αντιλαμβάνονται ως «ακρίβεια» και «οικονομία» και που αθροιστικά προκρίνονται από το 60% των ερωτηθέντων.
Η αντιπολίτευση μιλά για συνεχιζόμενη ακρίβεια που πλήττει τα νοικοκυριά, η οποία παραμένει παρά τις επιδοματικές πολιτικές της κυβέρνησης με τα διάφορα «καλάθια» και τα «μέτρα Σκρέκα». Στην έρευνα του Ινστιτούτου Ερευνών Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών είναι φανερή η τάση για μείωση των δαπανών, με τα ταξίδια να είναι ο πρώτος κλάδος που θα υποστεί «ψαλίδι».
Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία για τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή που δημοσιοποίησε η Eurostat, η Ελλάδα είχε τον Μάρτιο τον δεύτερο υψηλότερο πληθωρισμό στα τρόφιμα μεταξύ των χωρών-μελών της Ευρωζώνης.
Υπενθυμίζεται ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 3,4% τον Μάρτιο του 2024. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε την Τετάρτη στη δημοσιότητα η Eurostat, είναι μειωμένος μεν κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον πληθωρισμό του Μαρτίου 2023 (5,4%), αλλά αυξημένος κατά 0,3 μονάδες σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2024 που είχε κλείσει στο 3,1%. Χαρακτηριστικό είναι, μάλιστα, ότι ο πληθωρισμός σε επίπεδο ευρωζώνης ήταν 2,4% τον Μάρτιο, σχεδόν τρεις φορές πιο κάτω σε σχέση με ένα χρόνο πριν, αλλά και μία μονάδα πιο κάτω από αυτόν στην Ελλάδα.
Εκτός Βουλής το θέμα της ακρίβειας – Επανέρχεται με έξτρα ερώτημα για τα ολιγοπώλια
Από τότε έως και σήμερα έχουν προκληθεί ή έχουν διεξαχθεί συζητήσεις σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για μέτρα κυρίως κοινωνικού χαρακτήρα, όχι όμως με αποκλειστική θεματική το ζήτημα των ανατιμήσεων. Συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως(άρθρο 143 του ΚτΒ) έχει διεξαχθεί από το 2021 για θέματα που αφορούν το αγροτικό, την πολιτική προστασία για πρόληψη και αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών και φυσικών καταστροφών, τις καταστροφές στη Θεσσαλία μετά τις πλημμύρες και για τις παρακολουθήσεις πολιτικών αντιπάλων και δημοσιογράφων από την ΕΥΠ το 2022.
Η κυβέρνηση ενώπιον της Βουλής (άρθρο 142Α του ΚτΒ) δια του Πρωθυπουργού έχει προκαλέσει συζήτηση για σχετικό θέμα , αλλά όχι συγκεκριμένα για την ακρίβεια. Τον Ιούλιο του 2022 με αίτημα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη πραγματοποιήθηκαν δηλώσεις της Κυβέρνησης ενώπιον της Βουλής , σχετικά με τις κοινωνικές πολιτικές της κυβέρνησης.
in.gr