Ad imageAd image

Ακρίβεια: Αύξηση τιμής ελαιόλαδου κατά 63% σε ένα χρόνο

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
6 Min Read

Μπορεί ο πληθωρισμός των τροφίμων να επιβραδύνθηκε τον Φεβρουάριο στο 6,7%, καταγράφοντας πτώση κατά 1,6% σε σχέση με τον Ιανουάριο, ωστόσο η τιμή του ελαιόλαδου συνέχισε την ξέφρενη πορεία, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 63,7% σε ετήσια βάση, οδηγώντας την κούρσα της ακρίβειας στα ράφια των σούπερ μάρκετ, τονίζει ο «Ελεύθερος Τύπος».

-Advertisement-

Ωστόσο, τα νέα μέτρα που έχουν τεθεί σε ισχύ αναμένεται να βάλουν φρένο στις ανατιμήσεις, ακόμα και αν οι τιμές του παραγωγού αυξηθούν περαιτέρω το επόμενο διάστημα. Ειδικότερα, το τρίμηνο «μπλόκο» σε προσφορές και εκπτώσεις για προϊόντα που έχουν ανατιμηθεί από τη 10η Ιανουαρίου και μετά ανάγκασε πολλές βιομηχανίες να ανακαλέσουν τις αυξήσεις τιμών που είχαν προαναγγείλει, προκειμένου να παραμείνουν ανταγωνιστικές.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο «Ε.Τ.» της Κυριακής, ελαιόλαδο γνωστής βιομηχανίας που τον Φεβρουάριο η μέση τιμή του ήταν στα 13,22 ευρώ το λίτρο, τώρα πωλείται στα ράφια στην τιμή των 13,19 ευρώ. Μπορεί η μείωση να είναι ανεπαίσθητη, όμως το μέτρο συγκράτησε τις τιμές και ειδικά σε ένα διάστημα που η ελαιοκομική περίοδος έχει ουσιαστικά ολοκληρωθεί και τα συμβόλαια έχουν «παγώσει».

«Χαμηλή ζήτηση»

- Advertisement -

«Η ζήτηση του ελαιόλαδου είναι πολύ πεσμένη εδώ και περίπου 1,5 μήνα, με την τιμή του παραγωγού να παραμένει στη Λακωνία σε υψηλά επίπεδα, στα 9,20 ευρώ το κιλό», αναφέρει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ελαιολάδου Μολάων-Πακίων Λακωνίας, Παναγιώτης Ντανάκας. Προσθέτει, δε, ότι η αγορά περιμένει να δει το μέγεθος της ανθοφορίας για τη νέα σεζόν, αλλά και τα αποθέματα των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών.

Σύμφωνα με εκπροσώπους της αγοράς, το «πάγωμα» των εμπορικών πράξεων σχετίζεται με την προσδοκία των βιομηχανιών να πέσουν οι τιμές. Με την τιμή του ελαιόλαδου να κυμαίνεται από 8,5 έως 9,5 ευρώ (ανάλογα με την περιοχή), οι εταιρίες, για να προμηθευτούν ένα βυτίο χωρητικότητας 20.000 κιλών, θα πρέπει να πληρώσουν από 170.000 έως 190.000 ευρώ. Αν, ωστόσο, η τιμή υποχωρήσει στα 7,5-8 ευρώ, που θεωρείται μια λογική τιμή με βάση τα δεδομένα, θα μπορούν να εξοικονομήσουν από 20.000 έως 40.000 ευρώ ανά βυτίο.

Ωστόσο, οι προβλέψεις για μείωση των τιμών δεν είναι και τόσο αισιόδοξες, καθώς για να υποχωρήσουν οι τιμές θα πρέπει να υπάρχουν δείγματα ότι η επόμενη ελαιοκομική περίοδος θα πάει καλύτερα και η παραγωγή θα αυξηθεί. Στο μεταξύ, δυσοίωνα είναι και τα μηνύματα που έρχονται από την Ισπανία, που ελέγχει το 40% της παγκόσμιας παραγωγής, καθώς τα αποθέματα των ελαιοτριβείων έχουν υποχωρήσει σημαντικά. Σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία, η παραγωγή ελαιόλαδου την περίοδο 2023-2024 άγγιξε τους 830.000 τόνους, εκ των οποίων πάνω από 406.000 τόνοι έχουν ήδη πωληθεί και οι υπόλοιποι περιμένουν στα ελαιοτριβεία, με τα αποθέματα όμως να έχουν μειωθεί κατά περίπου 26.000 τόνους τον Φεβρουάριο σε σχέση με τον Ιανουάριο.

-Advertisement-

«Οσο λιγοστεύουν τα αποθέματα που έχουν κρατήσει στις δεξαμενές τους παραγωγοί και συνεταιρισμοί, οι μεταποιητικές επιχειρήσεις θα αναγκάζονται να αγοράζουν το προϊόν σε ολοένα και υψηλότερες τιμές. Και απ’ ό,τι φαίνεται τα αποθέματα που έχουν οι βιομηχανίες δεν αρκούν για να καλύψουν τη ζήτηση των επόμενων μηνών, οπότε το προσεχές διάστημα αναμένεται έντονη κινητικότητα στην αγορά», υπογραμμίζει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής εκπρόσωπος ελαιοκομείου.

Μπλόκο στις ανατιμήσεις

Πάντως, εκπρόσωποι των βιομηχανιών δηλώνουν στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ότι το μέτρο της τρίμηνης απαγόρευσης των προσφορών θα μπλοκάρει τις ανατιμήσεις, κυρίως στους πιο ταχυκίνητους κωδικούς.

«Μπορεί οι προσφορές στο ελαιόλαδο να μην είναι μεγάλες, όπως άλλωστε σε όλα τα τρόφιμα, αλλά ο καταναλωτής, που έχει πληγεί από τον πληθωρισμό, αναζητά τις προσφορές. Αν αυξηθούν κι άλλο οι τιμές και οι εταιρίες δεν μπορούν να κάνουν εκπτώσεις, τότε θα χάσουν καταναλωτές, καθώς θα στραφούν σε άλλες εταιρίες», επισημαίνει η ίδια πηγή. Αυτό σημαίνει ότι οι βιομηχανίες θα αναγκαστούν να κρατήσουν σταθερές τις τιμές σε κάποιους κωδικούς, ενδεχομένως αυτούς με τη μεγαλύτερη ζήτηση, και για να καλύψουν τις «απώλειες» θα αυξήσουν τις τιμές σε κάποιους άλλους.

Για παράδειγμα, το κλασικό ελαιόλαδο μεγάλης εταιρίας που πωλείται στα 14,30 ευρώ το λίτρο πιθανότατα δεν θα ανατιμηθεί, ωστόσο το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο της ίδιας εταιρίας, ανάλογα με την πορεία των τιμών παραγωγού, θα αυξηθεί από τα 15,38 ευρώ το λίτρο, ακόμα και στα 16,5-17 ευρώ το κιλό. Αντίστοιχα, η τιμή του ελαιολάδου άλλης γνωστής βιομηχανίας θα παραμείνει στα 13,18 ευρώ το λίτρο, ωστόσο το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο θα αυξηθεί από τα 14,48 ευρώ το λίτρο στα 16 ευρώ, δηλαδή κατά 10,5%.

«Οι βιομηχανίες έχουν ήδη συμπιέσει πολύ το περιθώριο κέρδους τους και η τιμή στο ράφι σε καμία περίπτωση δεν ακολουθεί την ίδια πορεία με την τιμή παραγωγού. Ωστόσο, το μπλόκο στις προσφορές σε περίπτωση ανατιμήσεων αλλάζει τα δεδομένα στην αγορά και οι εταιρίες θα πρέπει να προσαρμόσουν την πολιτική τους ανάλογα, ώστε να διατηρήσουν τα μερίδια αγοράς τους», υπογραμμίζει εκπρόσωπος μεγάλης εταιρίας τυποποίησης.

newsbomb.gr

-Advertisement-
Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *