Τι απαντά το Μπλόκο Νίκαιας στις πρόσφατες εξαγγελίες για μείωση του κόστους παραγωγής.
Με την συμμετοχή τρακτέρ από τη Λάρισα, τα Φάρσαλα, τη Φαλάνη και την Τερψιθέα ενισχύεται το μπλόκο της Νίκαιας, το σημείο αναφοράς των αγροτικών κινητοποιήσεων στο θεσσαλικό κάμπο.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με απόφαση των γενικών συνελεύσεων, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι θα προχωρήσουν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου, στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, με την συμμετοχή τρακτέρ, τα οποία θα μετακινηθούν από το μπλόκο της Νίκας.
Στο μεταξύ η χτεσινή αποπομπή του κ. Σπήλιου Λιβανού από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και η τοποθέτηση του νέου υπουργού κ. Γιώργου Γεωργαντά, φαίνεται ότι δεν θα αλλάξει την στάση των αγροτών, αφού σύμφωνα με εκπροσώπους τους, καμία σημασία δεν έχουν τα πρόσωπα αλλά το συνολικό κυβερνητικό έργο.
Εκτός από το σημείο αναφοράς, το μπλόκο της Νίκαιας, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι από διάφορες περιοχές της χώρας, προχωρούν σε συμβολικό κλείσμο δρόμων, συλλαλητήρια, συγκεντρώσεις έξα από παραρτήματα του ΕΛΓΑ, ενώ καθημερινά πραγματοποιούν εξορμήσεις σε χωριά για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις.
Απάντηση του Μπλόκου Νίκαιας στις εξαγγελίες για μείωση του κόστους παραγωγής
«Η εξαγγελία των 7 μέτρων στήριξης που στην πλειοψηφία τους δεν είναι νέα, αλλά επανάληψη παλιότερων εξαγγελιών κι αποτελούν ψίχουλα κοροϊδίας. Όχι μόνο δεν ανταποκρίνονται στα συγκεκριμένα αιτήματα που προβάλλουμε και δεν λύνουν κανένα από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, αλλά δεν μας προσφέρουν καν μια μικρή ανακούφιση», επισημαίνει με σημερινή ανακοίνωση το Μπλόκο της Νίκαιας για τις πρόσφατες εξαγγελίες του ΥπΑΑΤ.
Σύμφωνα με το Μπλόκο της Νίκαιας, οι αγρότες διεκδικούν κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής για το ρεύμα και η κυβέρνηση εξήγγειλε κάλυψη του 80% για το διάστημα από τον Αύγουστο μέχρι το Δεκέμβρη του 2021 και του 50% για το Γενάρη και το Φλεβάρη του 2022, διάστημα που οι αρδευτικές ανάγκες είναι πολύ μικρότερες, άρα λιγότερη και η κατανάλωση ρεύματος.
Επίσης, στο αίτημα για αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως επισημαίνεται, η κυβέρνηση επαναφέρει παλιότερη απόφασή για επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, όχι για όλους, αλλά για τους νέους αγρότες, όσους ανήκουν σε συλλογικά σχήματα και όσους εντάσσονται σε συμβολαιακή γεωργία περίπου στο 1/3 των αγροτών, όμως όλων των αγροτών τα τρακτέρ καίνε πετρέλαιο.
«Ο πρωθυπουργός προεκλογικά τον Μάιο 2019 είχε υποσχεθεί επιστροφή φόρου στα καύσιμα κάθε χρόνο και σε όλους τους αγρότες. Τα 50 εκατομμύρια που εξήγγειλε η κυβέρνηση ως επιστροφή φόρου καυσίμων αφορά μόνο σε μια χρονιά και είναι ξεδιάντροπη κοροϊδία όταν το 2016 που έκοψαν την επιστροφή ήταν 175 εκατομμύρια τον χρόνο. Μην μας πουλάνε το παραμύθι για τις δημοσιονομικές συνθήκες της χώρας όταν κάθε χρόνο βρίσκουν και δίνουν 370 εκ. ευρώ για επιστροφή στο πετρέλαιο σε εφοπλιστές, ξενοδοχεία, κλινικές κλπ», υπενθυμίζεται.
Στο αίτημα για επιδότηση των ζωοτροφών και των αγροεφοδίων, «η κυβέρνηση ανακοινώνει επιδότηση – κοροϊδία 7% μόνο για τις ζωοτροφές και μόνο για τα έξοδα των κτηνοτρόφων στο διάστημα από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2022».
Σε ότι αφορά τον ΦΠΑ, διερωτάται: «Το υπουργείο δεν γνωρίζει αλήθεια ότι είναι ουδέτερος φόρος για όσους κρατάνε λογιστικά βιβλία που είναι η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών; Επίσης δεν γνωρίζει πως ο ΦΠΑ στα λιπάσματα ήταν ήδη στο 13% όταν έκαναν την εξαγγελία πως το μειώνουν από 24% στο 13% και μετά το άλλαξαν στο 6%; Είναι τόσο άσχετοι ή στόχο έχουν να πείσουν τον υπόλοιπο κόσμο που δεν γνωρίζει τι ισχύει ώστε να στραφούν ενάντια στους αγρότες και τα μπλόκα μας;».
Συγχρόνως, δεν ανακοινώθηκε κανένα μέτρο στα αιτήματα που αφούρούν τόσο στην προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, (αρδευτικά, αντιπλημμυρικά κ.α.), καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100% από όλα τα ζημιογόνα αίτια (καιρικά φαινόμενα και νόσους) και σε όλα τα στάδια της παραγωγής. Αναπάντητο έμεινε επίσης, το αίτημα για τιμές στα προϊόντα μας που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης.