Αγώνας δρόμου για συμφωνία σε όλα τα θέματα

Δήμητρα Γιωτίδου
By Δήμητρα Γιωτίδου Tags: Add a Comment
4 Min Read

Το κλείσιμο των πέντε βασικών θεμάτων της αξιολόγησης μέχρι τις 12 – 13 Απριλίου θέτει πια ως στόχο η Κυβέρνηση με στόχο να μπορεί να ανοίξει τη συζήτηση για το θέμα του χρέους κατά την εαρινή Σύνοδο Κορυφής στις 15 -17 του μήνα.

-Advertisement-

Η πορεία της διαπραγμάτευσης θα κριθεί ανάμεσα στην δύο συνεδριάσεις της ομάδας εργασίας της Ευρωζώνης. Την σημερινή και αυτή που θα γίνει στις 7 του μήνα κύριο θέμα την Ελλάδα.

Η σημερινή συνεδρίαση που θα γίνει με τηλεδιάσκεψη όπου η Ελλάδα θα είναι ένα από τα θέματα αλλά όχι το βασικό θα υπάρχει μια ανάλυση των βασικών εκκρεμοτήτων σε κάθε ένα από τα θέματα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Χουλιαράκης θα έχει στα χέρια του το επίσημο κλείσιμο του προϋπολογισμού του 2015 που εστάλη χθες στην Κομισιόν με τα οποία θα επιβεβαιώνεται ότι το 2015 η Ελλάδα είχε πρωτογενές πλεόνασμα 0,2% του ΑΕΠ και όχι έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ που προέβλεπε ο προϋπολογισμός.

- Advertisement -

Αυτό από μόνο του δίνει ένα πλεονέκτημα στις συνομιλίες που θα ακολουθήσουν κυρίως το θέμα του δημοσιονομικού κενού μέχρι και το 2018.

Στην συνέχεια θα κάνει μια ανακεφαλαίωση στις διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο που έγιναν το τελευταίο δεκαήμερο για το ασφαλιστικό το φορολογικό τα «κόκκινα» δάνεια το ταμείο αποκρατικοποιήσεων και τα μέτρα για το δημοσιονομικό όπου η κατάσταση διαμορφώνεται ως εξής:

Το φορολογικό βρίσκεται ένα βήμα πριν από το κλείσιμο με τους θεσμούς να έχουν συμφωνήσει στην μείωση του αφορολόγητου από τα 9.950 ευρώ στα 9.100 ευρώ την νέα ενιαία κλίμακα φορολογίας και την κλίμακα για την εισφορά αλληλεγγύης και τις αυξήσεις στα αυτοτελώς φορολογούμενα εισοδήματα (ενοίκια, μερίσματα) .

Μένει τώρα να συμφωνηθούν και οι αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ για να κλείσει το κενό των 350 εκατ. ευρώ που άνοιξε η πρόσφατη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών.

Το ασφαλιστικό παρά την αισιοδοξία που εκφράζεται από το υπουργείο Εργασίας έχει περισσότερα ανοιχτά θέματα.

Το πρώτο είναι η εμμονή των δανειστών να μην δεχθούν καμία αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών ούτε καν την ελάχιστη (0,5% εργοδότες και άλλο 0,5% οι εργαζόμενοι) που προτείνει το υπ. Εργασίας.

Ένα δεύτερο θέμα είναι τα ποσοστά αναπλήρωσης των νέων συντάξεων τα οποία δεν θα πρέπει σε καμμία περίπτωση να ξεπερνούν το 55% συμπεριλαμβανομένης και της εθνικής σύνταξης η οποία θα δίνεται με 30 χρόνια εργασίας.

Το θέμα των «κόκκινων» δανείων που είναι το πιο «ανοιχτό» από όλα. Θα πρέπει να ρυθμιστεί το θέμα συνολικής προστασίας της πρώτης κατοικίας που επιδιώκει το υπουργείο ανάπτυξης και η αναμόρφωση του νόμου Δένδια Και στα δύο θέματα οι δανειστές και ειδικά το ΔΝΤ και η ΕΚΤ έχουν μεγάλες αντιρρήσεις.

Το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων. Εκεί ΥΠΟΙΚ και δανειστές έχουν συμφωνήσει στην διοίκηση την δομή και μένει να διευκρινιστεί πότε και ποια περιουσία θα περάσει στην κυριότητα του νέου ταμείου.

Το θέμα των μέτρων ύψους 5,5 δις που χρειάζονται για βγαίνει ο λογαριασμός των πρωτογενών πλεονασμάτων μέχρι και το 3,5% του ΑΕΠ το 2018 . Μετά τις πρώτες συζητήσεις για τα μέτρα που πρότεινε η ελληνική πλευρά και την τεχνική επεξεργασία που ακολούθησε μένει τώρα η οριστικοποίηση κάθε ενός από τα μέτρα.

Η επόμενη συνάντηση των τεχνοκρατών της Ευρωζώνης στις 7 του μήνα θα έχει στόχο την αποτίμηση του τελευταίου κύκλου των συναντήσεων που θα ξεκινήσει από την Δευτέρα 4 του μήνα.

Το κρίσιμο θέμα θα είναι η εισήγηση που θα ακολουθήσει προς το συμβούλιο υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης που θα συναντηθούν μαζί με τους επικεφαλείς των θεσμών στην Εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ από τις 15 έως τις 17 του μήνα.

 

πηγή

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *