Δεν είναι καταγεγραμμένος πλέον ούτε στα “χαρτιά” ως κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ο ΣΥΡΙΖΑ. Δημοσκοπικά δε, έχει απωλέσει τη δεύτερη θέση πολλούς μήνες πριν την χάσει και κοινοβουλευτικά. Ο Στέφανος Κασσελάκης είχε κάνει ζημιά στις σφυγμομετρήσεις πολύ νωρίτερα.
Το Φθινόπωρο, όπως αναφέρει η Νίκη Ζορμπά στο capital.gr, κατάφερε και καίριο κοινοβουλευτικό πλήγμα στο κόμμα όπου προσγειώθηκε από το πουθενά ως αρχηγός με την πλήρη ανοχή και στήριξη που του παρέσχαν οι σημερινοί “κορυφαίοι” του ΣΥΡΙΖΑ ( και όχι μόνο)
Σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ, κοιτάζοντας στα δεξιά του, δεν έχει την πολυτέλεια να ανταγωνιστεί το ΠΑΣΟΚ. Έχει την ανακούφιση ωστόσο, που βιώνει όποιος βρέθηκε σε ελεύθερη πτώση χωρίς να ανοίξει το αλεξίπτωτο ασφαλείας μα κατάφερε να προσγειωθεί με κατάγματα μεν, αλλά ζωντανός.
Σε αυτή την φάση βρίσκεται το πρώην -κόμμα εξουσίας που δεν κρύβει την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι έβαλε φρένο στην πορεία προς την ανυπαρξία.
“Θετικό και άκρως αισιόδοξο μήνυμα είναι η επιστροφή στελεχών που είχαν αποχωρήσει το τελευταίο διάστημα (Τεμπονέρας, Μιχαηλίδης, Νεφελούδης, Τσιόγκας, Αραχωβίτης, Τζουμάκας) η επιστροφή στην Πολιτική Γραμματεία μελών που είχαν αποχωρήσει (Σπίρτζης, Βασιλειάδης), και κυρίως οι εγγραφές (μεταξύ αυτών και επανεγγραφές) 11.000 μελών την ημέρα των εσωκομματικών εκλογών”, υπογραμμίζει η Κουμουνδούρου, προκειμένου να πείσει ( και να πειστεί) ότι υπάρχει εφαλτήριο για το κόμμα , προς τα πάνω.
Από κει και πέρα, αρχίζουν τα πολύ δύσκολα:
Ο Στέφανος Κασσελάκης, ιδρύοντας το “Κίνημα Δημοκρατίας”, επέστρεψε μετά από προ χριστουγεννιάτικες πολυήμερες διακοπές από την Αμερική και υπόσχεται στους βουλευτές που ανεξαρτητοποιήθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ για να βρεθούν δίπλα του πως στις αρχές του 2025, θα συγκροτήσει Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Η συγκρότηση ΚΟ απαιτεί δέκα βουλευτές. Κατά τον Κασσελάκη, προφανώς τους διαθέτει, εάν “λάβει” κανείς τοις μετρητοίς, την προαναγγελία του.
Με τον “χώρο” αυτό, δεν υπάρχει καμία περίπτωση συνεννόησης του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και αν Φάμελλος και Κουμουνδούρου, εντείνουν τις προσκλήσεις επιστροφής,
Το πιθανότερο δε, είναι ότι δεν υπάρχει και καμία εμπιστοσύνη από την Κουμουνδούρου στους “φευγάτους” , ώστε να ήταν εφικτή ή αποτελεσματική τυχόν επιστροφή στο “μαντρί”. Για την ώρα, τουλάχιστον. Καθόσον στην πολιτική, πολλά σούρτα φέρτα έχουν δει τα μάτια μας.
Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να κερδίζει καθαρά τις εντυπώσεις στις δημοσκοπήσεις καθώς το νέο κασσελάκειο κόμμα έχει χαμηλές πτήσεις παρά τις προσδοκίες των πρώην βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και του προέδρου τους, αλλά αναντίρρητα στερεί από την Κουμουνδούρου αναγκαίους “πόρους” (ήτοι ψήφους).
Επιφυλάξεις
Εάν για τους πρόσφατα αποχωρήσαντες από τον ΣΥΡΙΖΑ η Κουμουνδούρου τρέφει επιφυλάξεις, το αυτό ισχύει αντιστρόφως για τη Νέα Αριστερά.
Η γενιά των τεχνοκρατών του ΣΥΡΙΖΑ ( Χαρίτσης, Αχτσιόγλου κλπ) αποχώρησαν νωρίς από τον Κασσελάκειο ΣΥΡΙΖΑ, προειδοποιώντας για όσα θα ακολουθούσαν. Συγκρότησαν Κοινοβουλευτική Ομάδα και κόμμα σε συνεργασία με τα κορυφαία στελέχη της λεγόμενης “ομπρέλας” επί Αλέξη Τσίπρα και δεν κρύβουν πως νιώθουν “δικαίωση” για την επιλογή τους.
Ο Σωκράτης Φάμελλος πρωτίστως, έχει επανειλημμένως καλέσει τους βουλευτές να γυρίσουν πίσω, τους “πρώην συντρόφους” ( των οποίων την έδρα απαιτούσαν επί Κασσελάκη).
Αυτή τη στιγμή, η Νέα Αριστερά, διαμηνύει ότι δεν είναι “πρόβατα για να γυρίσουν στο μαντρί” ενώ γενικώς, τηρεί ίσες αποστάσεις μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.
Τίποτε δεν έχει κριθεί πάντως στο πεδίο “ΣΥΡΙΖΑ- Νέα Αριστερά”, ούτε καν το εάν θα επιστρέψουν στο μέλλον βουλευτές και στελέχη αλλά “μεμονωμένα”.
Πηγή: Capital.gr