Εκατοντάδες πιστοί συρρέουν στο πατρικό σπίτι του Αγίου Παϊσίου στην Κόνιτσα καθώς σήμερα 12 Ιουλίου η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του.
Στο σπίτι αυτό ο Άγιος πέρασε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια μαζί με τους γονείς του και τα 8 αδέρφια του, όταν κατά την διάρκεια του μεγάλου τους ταξιδιού, εξαιτίας του ξεριζωμού, ξεκίνησαν από τα Φάρσαρα της Καππαδοκίας και βρέθηκαν στον Πειραιά, την Κέρκυρα, την Ηγουμενίτσα κι από εκεί στην Κόνιτσα.
Ο Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης (κατά κόσμον Αρσένιος Εζνεπίδης) ήταν Έλληνας Καππαδόκης μοναχός του 20ού αιώνα που έγινε ευρέως γνωστός για τον μοναστικό του βίο και το έργο του. Η κατάταξή του ως Αγίου της Ορθοδόξου Εκκλησίας πραγματοποιήθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως στις 13 Ιανουαρίου 2015 και η μνήμη του γιορτάζεται στις 12 Ιουλίου, ημερομηνία κοιμήσεώς του. Το 2017, ανακηρύχθηκε προστάτης άγιος του στρατιωτικού όπλου των Διαβιβάσεων, με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Το σπίτι αποτελείται από ένα χωλ, ένα καθιστικό κι ένα δωμάτιο στο οποίο κοιμόταν όλη η οικογένεια. Στην είσοδο υπάρχει μία εικόνα του και μία προθήκη με προσωπικά του αντικείμενα.
Στο πρώτο δωμάτιο που είναι το σαλόνι, υπάρχει ένας καναπές και εκεί φυλάσσονται από την οικογένειά του, τα προσωπικά του αντικείμενα, η φανέλα του και φωτογραφίες του από την παιδική ηλικία, αλλά και από την υπόλοιπη ζωή του. Διάφορα βιβλία και μια οικογενειακή φωτογραφία κοσμεί τον τοίχο.
Στο σπίτι σώζονται μάλιστα και πολλά από τα χειρόγραφά με τα «Σημεία των καιρών» και κάρτες που έστελνε στην οικογένεια του όταν ήταν μακριά. Εκεί φυλάσσεται και η αυθεντική πρώτη φωτογραφία που έστειλε στους γονείς του όταν χειροτονήθηκε μοναχός στο Άγιον Όρος. Στο δωμάτιο που κοιμόταν με την οικογένεια του υπάρχουν πολλές φωτογραφίες του, αντικείμενα που είχε φτιάξει ο ίδιος και εικόνες.
Στο σπίτι υπάρχουν και πολλά προσωπικά αντικείμενα της οικογένειας του, συνταγές και μαγειρικά σκεύη της μητέρας του Ευλαμπίας και τα έπιπλα που κατασκεύαζε ο ίδιος ως μαραγκός. Τα βιβλία που διάβαζε αλλά και οι κουμπαράδες για τα χρήματα που μάζευε για τους φτωχούς.
protothema.gr