Ανήμερα της γιορτής ενός σημαντικoύ ονόματος για την πολιτική ιστορία της χώρας μας, όπως πλέον όλα δείχνουν, θα οδηγηθούμε σε εθνικές εκλογές.
Μπορεί ο Μητσοτάκης να μην το ξεκαθάρισε στην τελευταία του συνέντευξη αλλά από ότι φαίνεται 21η Μαΐου είναι ημερομηνία που έχει κυκλώσει στο ημερολόγιο του για εκλογές.
Όλοι εμείς, οι πολίτες της πάλαι ποτέ “ψωροκώσταινας”, θα κληθούμε αυτή τη σημαδιακή μέρα να επιλέξουμε τους βουλευτές της επόμενης περιόδου αλλά και την πιθανή κυβέρνηση που θα αναλάβει τα ηνία της χώρας του για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Όπως είναι γνωστό οι επόμενες εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής. Με εξαίρεση το πλαφόν του 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα κόμματα θα πάρουν έδρες αναλογικά με το ποσοστό τους.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κανένα κόμμα δεν πρόκειται να έχει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών της νέας Βουλής. Άρα για να προκύψει κυβέρνηση θα πρέπει να συνεργαστούν δύο τουλάχιστον κόμματα. Και εδώ αρχίζουν τα δύσκολα.
Με βάση τις μέχρι τώρα δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών, που κανένας βέβαια δεν ξέρει αν θα ισχύουν και αύριο, ο Μητσοτάκης θα έβλεπε μία πιθανή συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ αρκεί να είναι ο ίδιος πρωθυπουργός. Ταυτόχρονα αποκλείεται συνεργασία με οποιονδήποτε άλλον
Ο Τσίπρας αποκλείει τη συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία και θα έβλεπε τη συγκρότηση μιας κυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ και τον Βαρουφάκη.
Ο Ανδρουλάκης είναι διαθέσιμος για συνεργασία ακόμα και με όλους αρκεί να μην είναι πρωθυπουργός ο Τσίπρας ή ο Μητσοτάκης αλλά κάποιο άλλο πολιτικό πρόσωπο.
Τι σημαίνουν όλα τα παραπάνω σε απλά ελληνικά: αν η πολιτικοί εμείνουν στις θέσεις τους αλλά και οι δημοσκοπήσεις επαληθευθούν τότε η συγκρότηση κυβέρνησης μετά τις κάλπες στις 21 Μαΐου είναι όνειρο θερινής νυκτός.
Τότε θα πάμε σε υπηρεσιακή κυβέρνηση και θα οδηγηθούμε σε νέες κάλπες με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής το πιθανότερο στις 2 Ιουλίου.
Θα προκύψει τότε κυβέρνηση; κανένας δεν το ξέρει. Ούτε αν θα προκύψει ούτε ακόμα και αν προκύψει ποιοι θα συνεργαστούν και με ποιον πρωθυπουργό.
Μετά την ανείπωτη τραγωδία των Τεμπών και την οργή του κόσμου να οδηγεί πολλούς σε αντισυστημική ψήφο, είναι προφανές ότι η πολιτική ζωή της χώρας μας μπαίνεις σε αχαρτογράφητα νερά.
Σε μία χώρα άλλωστε όπως η δική μας όπου η κουλτούρα της συνεργασίας μεταξύ των κομμάτων δεν έχει να κάνει με προγραμματικές συγκλίσεις αλλά με το μοίρασμα των θέσεων του κράτους, αντιλαμβάνεστε όλοι ότι μπαίνουμε σε μία περίοδο με πολλές αναταράξεις.
Μακάρι να μας και να τους φωτίσει όλους ο Άγιος Κωνσταντίνος.
Θα κλείσω το σημερινό κείμενο, με μία μικρή αναφορά στη Φθιώτιδα και στις βουλευτικές έδρες.
Όπως όλοι ξέρετε με βάση την τελευταία απογραφή οι έδρες του νομού μας μειώθηκαν και από πέντε έγιναν τέσσερις.
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά σε ότι αφορά την κατανομή τους μεταξύ των κομμάτων με το σύστημα της απλής αναλογικής;
Το σενάριο να μοιραστούν τις τέσσερις έδρες τέσσερα κόμματα, να πάρει δηλαδή το καθένα από μία δεν είναι πλέον απίθανο και ούτε πολύ μακρινό.
Χωρίς αυτή τη στιγμή που μιλάμε πέρα από τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ που θα πάρουν σίγουρα από μία έδρα να μπορεί κάποιος να υπολογίσει ποια κόμματα θα πάρουν τις υπόλοιπες.
Είναι προφανές ότι κάποιοι έχουν χάσει τον ύπνο τους. Αφού πλέον τίποτα δεν είναι σίγουρο και για κανέναν.
Καλημέρα σας