Παρά τη δραματική μείωση των εισοδημάτων, την ύφεση και την ανεργία, οι τιμές βασικών τροφίμων εκτοξεύτηκαν στα ύψη την τελευταία πενταετία.
Έως και 18% αυξάνονται οι τιμές σε βασικά τρόφιμα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας«Έθνος». Το παράδοξο αυτό γεγονός αποκαλύπτουν τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) και του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ.
Η κατάσταση είναι δραματική για χιλιάδες νοικοκυριά, καθώς η ανοδική πορεία των τιμών σε είδη διατροφής συνεχίζεται ανελλιπώς από το 2010, οπότε και η κρίση άρχισε να χτυπά τη χώρα. Για την ίδια περίοδο, δηλαδή από το 2010 μέχρι και σήμερα, οι μέσες ετήσιες αποδοχές ανά εργαζόμενο έχουν πέσει στα 21.930 από 28.548 ευρώ. Η φορολογική επιβάρυνση αυξάνεται δραματικά, οι μειώσεις σε συντάξεις είναι μεγάλες, ενώ τεράστιο τμήμα του εργαζόμενου δυναμικού αμείβεται με σημαντική χρονική καθυστέρηση.
Όπως προκύπτει και από τα στοιχεία του πληθωρισμού για την περίοδο Δεκεμβρίου 2015-2014 καταγράφονται σημαντικές ανατιμήσεις, όπως στις πατάτες (18,6%), στο ελαιόλαδο (14,1%), στα νωπά λαχανικά (5,5%), στα αυγά (3,7%), στον καφέ (9%), στο ψωμί και στα δημητριακά (2,9%), στα ζαχαρώδη (5,4%), στα αποξηραμένα φρούτα και στους ξηρούς καρπούς (10,5%), στα λοιπά τρόφιμα (6,9%) στο γάλα (1,8%) κ.ο.κ.
Αλλά και στην πενταετία 2010-2015 οι ανατιμήσεις είναι πολλαπλάσιες του επίσημου πληθωρισμού και φυσικά, της μείωσης των μισθών. Ενδεικτικά, ο καφές είναι ακριβότερος κατά 16,44%, το ελαιόλαδο κατά 16,99%, τα αυγά 14,19%, οι πατάτες 13%, τα νωπά λαχανικά 5,75%, το γάλα κατά 2,79%, το ψωμί και τα δημητριακά 1,96% κ.ο.κ.
Αλλά και οι όποιες μειώσεις καταγράφονται, όπως στα πουλερικά (-3,94%) ή στο μοσχάρι (-1,36%), δεν είναι ικανές για να ανακουφίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις της ύφεσης στα νοικοκυριά. Για το διάστημα Δεκεμβρίου 2010-2015 ο αποπληθωρισμός ήταν στο -1,34%.
Πηγή: Έθνος