Όλοι μας γνωρίζουμε τις κόκκινου χρώματος πινακίδες STOP, αλλά εφόσον ταξιδέψουμε στο εξωτερικό δεν αποκλείεται να αντικρίσουμε μια μπλε παραλλαγή τους.
Κάθε οδηγός γνωρίζει ότι η πινακίδα STOP τον υποχρεώνει να διακόψει εντελώς την πορεία του σε μια διασταύρωση και έπειτα, εφόσον βεβαιωθεί ότι ο δρόμος είναι ελεύθερος, επιτρέπεται να περάσει.
Επίσης όλοι όσοι έχουν πιάσει τιμόνι, αλλά και ακόμα όσοι δεν έχουν δίπλωμα οδήγησης, ξέρουν ότι η πινακίδα είναι οκτάγωνη προκειμένου να διαφέρει από τις υπόλοιπες πινακίδες οδικής σήμανσης, και ταυτόχρονα ότι έχει κόκκινο χρώμα.
Η πινακίδα του STOP, μάλιστα, είναι κοινή στη συντριπτική πλειονότητα των χωρών ανά τον κόσμο, προκειμένου να είναι πλήρως κατανοητή στους οδηγούς όταν βρίσκονται εκτός της πατρίδας τους.
Στο εξωτερικό, ωστόσο, μπορεί κανείς να βρει και μπλε χρώματος πινακίδα STOP, η οποία έχει παρόμοια σημασία, δηλαδή επισημαίνει στους οδηγούς ότι πρέπει να διακόψουν την πορεία τους. Σε αντίθεση, ωστόσο, με το παραδοσιακό, κόκκινο STOP, το μπλε χρησιμοποιείται αποκλειστικά σε ιδιωτικές ιδιοκτησίες, όπου οι ιδιοκτήτες θέλουν να υποδείξουν στους οδηγούς ότι πρέπει να σταματήσουν.
Εμφανίζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες και δεν αποτελούν επίσημα σήματα κυκλοφορίας που τοποθετούνται από κρατικές ή ομοσπονδιακές αρχές. Αντιθέτως, εξυπηρετούν την οδική ασφάλεια μέσα στην ιδιοκτησία (βλ. γήπεδα γκολφ, ράντσα, μεγάλα κτήματα κ.ο.κ.), ώστε να αποτρέπεται η τέλεση τροχαίων ατυχημάτων εντός αυτής.
Επίσης, διευκρινίζεται ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να τοποθετήσει μια μπλε πινακίδα STOP σε δημόσιο δρόμο, μιας και σε αυτήν την περίπτωση θα έχει σοβαρές νομικές συνέπειες.
Τα εν λόγω σήματα απαντώνται και σε άλλες χώρες όπως η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και το Μεξικό, αλλά έχουν διαφορετική σημασία συγκριτικά με αυτή στις ΗΠΑ. Αντί να υποδεικνύουν στους οδηγούς να σταματήσουν και αφού ελέγξουν τη διασταύρωση να συνεχίσουν, υποδηλώνουν περιοχές με περιορισμένη πρόσβαση ή ζώνες όπου απαγορεύεται πλήρως η είσοδος. Σε αυτή την περίπτωση, τα μπλε σήματα STOP επισημαίνουν στους οδηγούς ότι αναγκαστικά πρέπει να στρίψουν.
Το κόκκινο STOP, το οποίο αφορά και τους οδηγούς της χώρας μας, «χρωστά» τη δημιουργία της στον Harry Jackson, ένα αρχιφύλακα από το Ντιτρόιτ των ΗΠΑ, ο οποίος το 1915 εκτελούσε χρέη τροχονόμου σε έναν πολυσύχναστο δρόμο της πόλης. Αγανακτισμένος από τη σχεδόν ανύπαρκτη ορατότητα στις διασταυρώσεις και τη μεγάλη συχνότητα ατυχημάτων, αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του.
Πήρε ένα ορθογώνιο κομμάτι κόντρα πλακέ, έκοψε τις γωνίες, δίνοντάς του ευδιάκριτο σχήμα και αφού έγραψε STOP στο κέντρο του, το τοποθέτησε στον δρόμο. Πανευτυχής, ο Harry Jackson διαπίστωσε γρήγορα ότι η πινακίδα είχε συμβάλει τα μέγιστα στη μείωση των ατυχημάτων.
Ένα χρόνο αργότερα, οι πινακίδες STOP υιοθετήθηκαν και από το Μίσιγκαν, ενώ με το πέρασμα των χρόνων άρχισαν να… φυτρώνουν σε πολλούς δρόμους του κόσμου, έχοντας καθοριστική συμβολή στην ενίσχυση της οδικής ασφάλειας.
carandmotor.gr