Τα αποτελέσματα των εκλογών στις 21 Μαΐου στη Φθιώτιδα ασφαλώς και δεν έκρυβαν καμία έκπληξη τουλάχιστον σε ότι αφορά τις επιδόσεις των κομμάτων.
Όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα κινήθηκαν γύρω από το πανελλαδικό τους ποσοστό αν και πρέπει να σημειωθεί η σχετικά αυξημένη επίδοση της ΝΔ, η οποία ξεπέρασε κατά περίπου 4 μονάδες το πανελλαδικό της ποσοστό.
Το ποσοστό όμως που έλαβε το κάθε κόμμα δεν λέει την πλήρη αλήθεια η οποία μάλλον κρύβεται στον αριθμό των ψήφων που έλαβε κάθε κόμμα.
Εκεί θα διαπιστώσουμε ότι η ΝΔ, έλαβε σχεδόν τον ίδιο αριθμό ψήφων με τις εκλογές του 2019, χάνοντας παρόλα αυτά περίπου 1000 ψήφους, και όμως εκεί που έγινε πραγματική σφαγή ήταν στον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος έχασε πάνω από 10000 ψήφους σε σχέση με τις εκλογές του 2019, αριθμός που αντιστοιχεί στο 1/3 της εκλογικής του δύναμης.
Την ίδια ώρα το ΠΑΣΟΚ αύξησε τη δύναμή του κατά 50% και του ΚΚΕ κατά 60%, καταγράφοντας και στο νομό μας ποσοστά ίδια με το πανελλαδικό τους ποσοστό.
Την ίδια ώρα, η ΝΙΚΗ και η ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ κατέγραψαν έναν αριθμό ψήφων γύρω στις 2000 και δείχνουν ότι στις εκλογές της 25ης Ιουνίου εύκολα ή δύσκολα θα κερδίσουν την είσοδο τους στη Βουλή.
Κι αν στα ποσοστά και τις ψήφους των κομμάτων τα πράγματα ήταν λίγο ως πολύ αναμενόμενα η μεγάλη έκπληξη ασφαλώς έγινε στην κατανομή των εδρών. Κατανομή η οποία με βάση την απογραφή του 2021 αφορούσε τέσσερις πλέον έδρες αντί για πέντε.
Έτσι με τα τελικά αποτελέσματα και εξαιτίας του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής τα τέσσερα πρώτα κόμματα πήραν από μία έδρα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην εκλεγεί ο δεύτερος το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Οικονόμου. Ο οποίος μπορεί να συγκέντρωσε 20000 και πλέον ψήφους (σχεδόν 6.000 περισσότερους σε σχέση με το 2019) αλλά το σύστημα δεν καταλαβαίνει από τέτοια.
Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι μάλλον το επίδικο των ερχόμενων εκλογών της 25ης Ιουνίου, πέρα από τα εκλογικά αποτελέσματα είναι το πώς θα μοιραστούν εκ νέου οι έδρες στην Φθιώτιδα. Με το εκλογικό σύστημα αυτή τη φορά της ενισχυμένης αναλογικής να δίνει μπόνους στο πρώτο κόμμα μέχρι 50 έδρες πανελλαδικά.
Ασφαλώς η οποιαδήποτε πρόβλεψη θα ήταν μάλλον παρακινδυνευμένη. Τι είναι προβλέψεις και τι να πεις ιδιαίτερα αν σκεφτούμε τις προβλέψεις και τις δημοσκοπήσεις πριν από τις προηγούμενες εκλογές της 21ης Μαϊου. Εκεί που συνετρίβησαν όλοι οι προφήτες.
Σε κάθε περίπτωση πάντως το σίγουρο είναι ότι το πανελλαδικό ποσοστό κάθε κόμματος αλλά και ο αριθμός των κομμάτων θα κερδίσουν την είσοδο τους στη Βουλή θα επηρεάσει καθοριστικά και την κατανομή των εδρών στην Φθιώτιδα. Και δεν είναι μόνο αυτά αφού το εκλογικό ποσοστό κάθε κόμματος σε κάθε εκλογική περιφέρεια θα επηρεάσει το που θα κερδίσει και πού θα χάσει έδρα το κάθε κόμμα. Ενας πραγματικός μύλος που προφανώς δεν μπορεί να έχει απάντηση πριν δούμε τα τελικά αποτελέσματα σε όλη την Ελλάδα.
Πάντως έτσι όπως είναι σήμερα τα πράγματακαι με βάση τη δυναμική που αναπτύσσουν τα κόμματα τίποτα δεν θα είναι έκπληξη. Από το να πάρει η ΝΔ μία έδρα μέχρι και τρεις στην περιοχή. Οι προβλέψεις όμως απαγορεύονται. Και σίγουρα κάποιοι δεν θα κοιμηθούν μέχρι το βράδυ της 25ης Ιουνίου.