Αυτοί είναι οι φάκελοι που θα “ρίξει” στο τραπέζι ο Τσίπρας το βράδυ στη Βουλή

Δήμητρα Γιωτίδου
By Δήμητρα Γιωτίδου Add a Comment
9 Min Read

Ένα πακέτο – που θα αποκληθεί- “τροπολογίες της ντροπής”  το οποίο, κατά την άποψή της, αποδεικνύει ή τουλάχιστον δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά για προβληματικές συμπεριφορές και νοοτροπίες στο χώρο της Δικαιοσύνης, αναμένεται να αναδείξει το βράδυ στη Βουλή, στη συζήτηση για τη Δικαιοσύνη, η κυβέρνηση.

Οι τροπολογίες αυτές “ευνοούσαν συγκεκριμένα συμφέροντα”, κατά τη διατύπωση κυβερνητικής πηγής, η οποία επισημαίνει πως η κυβέρνηση – παρά τις αιτιάσεις  περί διαφωνιών μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης- θα “εμφανιστεί σε αρραγές με μέτωπο”.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και οι αρμόδιοι υπουργοί Παρασκευόπουλος και Παπαγγελόπουλος, που θα σηκώσουν και το κύριο βάρος  της συζήτησης θα αναφερθούν σε μια σειρά τροπολογιών και κινήσεων που στοιχειοθετούν την άποψή τους για “διαπλοκή”:

– Για τη διάταξη των 13 ημερών που ψήφισε  (εκ παραδρομής όπως είπε μετά) ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου, το καλοκαίρι του 2014 , η οποία προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από δικαστικές ενώσεις και πολιτικά πρόσωπα ακόμα και εντός της ΝΔ και αφορούσε- όπως κατήγγειλαν- την αμνήστευση ακόμα και κατηγορουμένων για εξοπλιστικά , προεξάρχοντος κατηγορουμένου στην υπόθεση που είχε διατελέσει επικεφαλής στα ναυπηγεία και τελικά αποφυλακίστηκε το περασμένο καλοκαίρι. Τότε ο Χαρ. Αθανασίου ανέφερε πως “με τις πρόσφατες και (οψίμως!) σχολιαζόμενες νομοθετικές ρυθμίσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ΟΥΔΕΙΣ υπάλληλος (Πρόεδρος, Διευθύνων Σύμβουλος, μέλος Δ.Σ. κλπ), που υπηρετεί όχι μόνο στο Δημόσιο, Ν.Π.Δ.Δ., ΟΤΑ, αλλά και σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, που ιδρύθηκαν από το Δημόσιο (ΟΤΕ {υπόθεση SIEMENS}, ΔΕΗ, Ναυπηγεία κλπ) απαλλάσσεται ή θα τύχει οποιασδήποτε ευνοϊκότερης ποινικής μεταχείρισης. Συνεπώς, ματαιοπονούν όσοι προσπαθούν να βρουν, πίσω από τις εν λόγω ρυθμίσεις, οποιαδήποτε σκοπιμότητα. Αν έχουν υπόψη τους οποιαδήποτε περίπτωση που μπορεί να τύχει ευνοϊκότερης αντιμετώπισης από τις εν λόγω ρυθμίσεις, ας την αναφέρουν δημοσίως, για να τύχουν ανάλογης απαντήσεως”. Πάντως ο εν λόγω κατηγορούμενος τελικά αποφυλακίστηκε με πολύ υψηλή εγγύηση και η διάταξη καταργήθηκε .

- Advertisement -

– Για την τροπολογία με την οποία ουσιαστικά αμνηστεύτηκαν οι διοικήσεις των τραπεζών και τα ίδια τα κόμματα  για τα δάνεια τους την οποία ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημ. Παπαγγελόπουλος είχε ζητήσει από τους εισαγγελείς ‘να την καταργήσουν” στα δικαστήρια . Η ιστορία αυτής της τροπολογίας ξεκινά τον  Φεβρουάριο του 2013 όταν ο εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης, κάλεσε τους άλλοτε γενικούς  διευθυντές της ΝΔ, Μενέλαο Δασκαλάκη και του ΠΑΣΟΚ Ροβέρτο Σπυρόπουλο σε εξηγήσεις σχετικά με δανειοδοτήσεις των δυο μεγάλων κομμάτων της 11ετίας 2000-11 που άγγιζαν τα 250 εκατομμύρια.. Λίγες μέρες αργότερα, στις αρχές Απριλίου του 2013 , ελήφθησαν ερήμην του αποφάσεις που οδήγησαν τις εν λόγω δανειοδοτήσεις των κομμάτων , οι οποίες είχαν μόνη εγγύηση τα εκλογικά τους ποσοστά , στο αρχείο απαλλάσσοντας τράπεζες και κόμματα απο κάθε ευθύνη. Η ασυλία θεσπίστηκε τον Απρίλιο του 2013 με εκπρόθεσμη τροπολογία που ψηφίστηκε από την τότε συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.  Την τροπολογία κατέθεσαν οι βουλευτές της ΝΔ  Δ. Χριστογιάννης, Δ. Τσουμάνης, Δ. Σταμενίτης. Η τροπολογία που είχε αναδρομική ισχύ, εκτός από τα δάνεια των κομμάτων αφορά δανειοδοτήσεις ΜΚΟ ή άλλων ιδρυμάτων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα , όπως π.χ του Μεγάρου Μουσικής, η οποία ήταν επίσης πολλών εκατομμυρίων. Λίγους μήνες αργότερα αναπόφευκτα ο οικονομικός εισαγγελέας έβαλε την υπόθεση στο αρχείο. Εν ολίγοις απαλλάχτηκαν από  τυχόν ποινικές ευθύνες οι διοικήσεις των τραπεζών που χορήγησαν δάνεια ύψους 270 εκατ. ευρώ σε κόμματα, αλλά και άλλα δάνεια σε ιδρύματα και  ΜΚΟ. Από τα 270 εκατ., τα 250 εκατ. έχουν καταλήξει στα ταμεία της  Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ και τα περισσότερα (περί τα 200 εκατ.) ήταν απο την Αγροτική Τράπεζα.   Τα κόμματα είχαν δανειοδοτηθεί από τις τράπεζες  Αγροτική , Marfin Egnatia Bank, Τράπεζα Αττικής, Εθνική Τράπεζα, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς.

– Αναφορά θα υπάρξει επίσης και στο σκάνδαλο της Αγροτικής Τράπεζας, το οποίο αφορά στα 1.300 αγύριστα δάνεια , συνολικού ύψους 5 δις ευρώ,  η διερεύνηση του οποίου έχει φτάσει σε προχωρημένο στάδιο. Το σκάνδαλο ξεκίνησε το 1999 και ολοκληρώθηκε το 2008, και η οικονομική εκτίμηση της ζημίας είναι του πρώην αρμόδιου για θέματα διαφθοράς και πρώην επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα,  Παναγιώτη Νικολούδη.

– Κεντρική θέση στην κυβερνητική ρητορεία θα έχει η  έρευνα που ξεκίνησε με εντολή του οικονομικού εισαγγελέα Παν. Αθανασίου και αφορά το σύνολο των δανειοδοτήσεων των ΜΜΕ που αγγίζουν τα 800 εκατομμύρια ευρώ και σύμφωνα με τις αρχές πολλά δόθηκαν χωρίς ουσιαστικές εγγυήσεις, είναι δηλαδή επισφαλή. Αφορά δε και τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, ενώ ως γνωστόν ηδη έχει διωχθεί ο εκδότης του ΔΟΛ, Στ. Ψυχάρης όπως και τραπεζικά στελέχη.  Σύμφωνα με πληροφορίες , η έρευνα που διενεργεί ο εισαγγελέας Γαληνός Μπρής,  αφορά τα δάνεια που πήραν  11 μιντιακοί όμιλοι της Ελλάδας. Μετά την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής εξέτασης για τα δάνεια του ΔΟΛ, υπο έρευνα βρίσκονται τα δάνεια της εταιρίας Πήγασος.

-Κεντρική βέβαια θέση θα καταλάβει η καταγγελία της Εισαγγελέα Εφετών Γεωργίας Τσατάνη σχετικά με τα όσα φέρεται να  της είπε ο αναπληρωτής υπουργός Δημ. Παπαγγελόπουλος για την δικογραφία που αφορά στον Ανδρ. Βγενόπουλο, στην υπόθεση της Λαϊκής Τράπεζας Κύπρου. Η εισαγγελέας καταγγέλλει πως “απειλήθηκε” για να επιστρέψει τη δικογραφία στην εισαγγελία Διαφθοράς η οποία διενεργούσε έρευνα. Η κυβερνητική γραμμή υπεράσπισης του Δημ. Παπαγγελόπουλου είναι αρραγής και απόλυτη, σύμφωνα με πληροφορίες, αφού θα κινηθεί στο επίπεδο “πήγε μόνης της στο γραφείο του υπουργού, με αφορμή, όπως λέει,  δηλώσεις που ο υπουργός δεν είχε ακόμα κάνει”. Ηδη πάντως η εισαγγελέας εμφανίζεται έτοιμη να αντιδράσει αν προκύψουν σκληρές εκφράσεις από την κυβερνητική πλευρά και  μάλιστα στηΒουλή θα βρίσκεται για να παρακολουθήσει τη συζήτηση , ο δικηγόρος της Θέμης Σοφός. Ο κ. Σοφός την εκπροσωπεί στην προκαταρκτική πειθαρχική εξέταση που διέταξε και διενεργεί η ίδια η πρόεδρος του Αρείου Πάγου , Βασιλική Θάνου, η οποία ήδη έχει εξετάσει μάρτυρες και κάλεσε και την εισαγγελέα για εξηγήσεις. Όπως είπε στο Capital.gr ο κ.Σοφός, “θα υποβληθεί υπόμνημα με το οποίο θα προστατεύεται τόσο η ίδια η κ. εισαγγελέας  όσο και το κύρος της Δικαιοσύνης”.

– Η υπόθεση των “εκβιασμών δημοσιογράφων” και οι καταγγελλόμενες σχέσεις τους με τη ΝΔ θα είναι ένα ακόμα πεδίο αντιπαράθεσης, άλλωστε γεύση πήραμε το Σαββατοκύριακο με τον “πόλεμο ανακοινωσεων” Γεροβασίλη- Κουμουτσάκου.

-Εκτενείς αναφορές θα γίνουν βέβαια και για την υπόθεση Siemens , αλλά και την υπόθεση διαφυγής του Χριστοφοράκου ενώ βρισκόταν η υπόθεση στην ανάκριση. Θα υπάρξει δε αναφορά και στην εισαγγελική πρόταση  που θεωρεί τις “μίζες” προς τα κόμματα  “δωρεές” και ζητεί να καταργηθούν  δυο τα τρία από τα εντάλματα σύλληψης που εκκρεμούν σε βάρος του πρώην ισχυρού άνδρα της Siemens.

-Κομβικό σημείο της συζήτησης απο κυβερνητικής πλευράς θα αποτελέσουν βέβαια και οι λίστες φοροδιαφυγής και εμβασμάτων εξωτερικού, Lagarde και Μπόργιανς. Μην ξεχνάμε πως πριν από λίγες μέρες κλιμάκιο εισαγγελέων είχε επισκεφθεί εκ νέου τον άνθρωπο που υπέκλεψε τη λίστα Lagarde, Ερβέ Φαλτσιανί, και του πήρε νέα κατάθεση. Πιθανόν  θα γίνει μια προσπάθεια να συσχετιστούν οι δυο σε ένα σημείο: Ότι είτε η κυβέρνηση Παπανδρέου (Lagarde) όσο και η κυβέρνηση Σαμαρά (Μπόργιανς) “προσπαθησαν να χάσουν, να αλλοιώσουν ή να μην παραλάβουν τις λίστες”. Περίοπτη θέση στις αναφορές θα έχει  και ο πρώην συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά, δικηγόρος Στ. Παπασταύρου, ο οποίος  έχει δικαστική εκκρεμότητα για την υπόθεση Lagarde.

 

πηγή

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *