Τρέφονται κατά κύριο λόγο με υδατάνθρακες (ρύζι, μπανάνες, μανιόκα και καλαμπόκι), με λίγο κρέας από κυνήγι και ψάρι. Ασκούνται περίπου έξι ώρες την ημέρα. Και έχουν τις πιο υγιείς καρδιές στον κόσμο καθώς οι περιπτώσεις καρδιακών νοσημάτων ανάμεσά τους είναι σχεδόν μηδενικές.
Ονομάζονται Τσιμανέ και ζουν στη ζούγκλα του Αμαζονίου, στη Βολιβία, σε ξύλινες καλύβες, χωρίς καν ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ συχνά στο πλαίσιο του κυνηγιού μπορούν να διανύσουν ως και 18 χιλιόμετρα μέσα σε οκτώ ώρες. Επίσης, κόβουν δέντρα για να φτιάξουν τα σπίτια τους και μαζεύουν φρούτα και λαχανικά.
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό υψηλού κύρους Lancet, η καρδιά ενός 80χρονου Τσιμανέ είναι πιο υγιής από αυτή ενός 50χρονου Αμερικανού. Η ίδια μελέτη υπογραμμίζει ότι ο τρόπος ζωής των Τσιμανέ θα μπορούσε να αποτελέσει «πυξίδα» για να πιο υγιεινή ζωή στον δυτικό κόσμο.
Ο πληθυσμός των Τσιμανέ παρουσιάζει, επίσης, σχεδόν μηδενικά ποσοστά αρτηριοσκλήρωσης, καρδιακής πίεσης, χοληστερίνης και σακχάρου. Οι επιστήμονες σημειώνουν, βεβαίως, ότι οι Τσιμανέ έχουν ιδιαίτερα γενετικά χαρακτηριστικά, ωστόσο, υπογραμμίζουν ότι ο συνδυασμός τους με τον τρόπο ζωής τους κάνει απρόσβλητους σε καρδιακά νοσήματα.