Αυτή είναι η σωματική άσκηση που ελέγχει το αίσθημα της πείνας

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
3 Min Read

Μία μικρή μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια δείχνει ότι η έντονη άσκηση – ειδικά στις γυναίκες -μπορεί να επιταχύνει την απώλεια βάρους. Σύμφωνα με την μελέτη, η έντονη άσκηση καταστέλλει τα επίπεδα της “ορμόνης της πείνας”, της γρελίνης σε υγιείς ενήλικες, περισσότερο από ό,τι η μέτρια άσκηση.

Στη μελέτη συμμετείχαν οκτώ άνδρες και έξι γυναίκες. Δεν έτρωγαν κατά τη διάρκεια της νύχτας και ασκούνταν σε διάφορες εντάσεις. Στη συνέχεια ανέφεραν πόσο πεινασμένοι ένιωθαν. Οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα γαλακτικού οξέος στο αίμα τους, το οποίο υποδεικνύει την ένταση της άσκησης, καθώς και τα επίπεδα γρελίνης, μιας ορμόνης που παράγεται κυρίως στο στομάχι και ειδοποιεί τον εγκέφαλο όταν είναι ώρα να φάμε.

«Βρήκαμε ότι τα άτομα ένιωθαν”λιγότερο πεινασμένα” μετά από άσκηση υψηλής έντασης σε σύγκριση με άσκηση μέτριας έντασης», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Kara Anderson.

Η γρελίνη κυκλοφορεί σε δύο μορφές: την ακετυλιωμένη, την ενεργή μορφή της ορμόνης, και την αποακετυλιωμένη.

- Advertisement -

Οι γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη είχαν υψηλότερα επίπεδα συνολικής γρελίνης στην αρχή της έρευνας σε σύγκριση με τους άνδρες — και μόνο οι γυναίκες παρουσίασαν “σημαντικά μειωμένα” επίπεδα ακετυλιωμένης γρελίνης μετά την έντονη άσκηση, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης.

Η μειωμένη ακετυλιωμένη γρελίνη σημαίνει λιγότερη πείνα. Τα νέα ευρήματα προσθέτουν νέα στοιχεία στη μακροχρόνια συζήτηση σχετικά με το αν η καρδιοαναπνευστική άσκηση ή η προπόνηση δύναμης είναι καλύτερη για την απώλεια βάρους.

Η καρδιοαναπνευστική άσκηση συνήθως καίει περισσότερες θερμίδες ανά συνεδρία, αλλά η προπόνηση δύναμης χτίζει μυϊκή μάζα, η οποία καίει περισσότερες θερμίδες όταν το σώμα είναι σε κατάσταση ηρεμίας.

Η μέτριας έντασης άσκηση δεν άλλαξε τα επίπεδα γρελίνης ούτε οδήγησε σε αύξησή τους, ανέφεραν οι ερευνητές.

Αυτά τα ευρήματα, που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Journal of the Endocrine Society, υποδηλώνουν ότι μπορεί να χρειάζεται άσκηση πάνω από ένα συγκεκριμένο όριο γαλακτικού οξέος για να κατασταλεί η γρελίνη.

«Η άσκηση θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως “φάρμακο”, όπου η “δόση” πρέπει να προσαρμόζεται ανάλογα με τους προσωπικούς στόχους του ατόμου», δήλωσε η Anderson.

«Η έρευνά μας υποδεικνύει ότι η άσκηση υψηλής έντασης μπορεί να είναι σημαντική για την καταστολή της όρεξης, κάτι που μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο ως μέρος ενός προγράμματος απώλειας βάρους».

Πηγή: thetoc.gr

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *