«Αυτά τα παιδιά δίνουν μαθήματα ανθρωπιάς»: Εκπαιδευτικός στους Σοφάδες καταγράφει τις εμπειρίες από τις πλημμύρες

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
8 Min Read

Η κ.Λένα Μπουμπάρα είναι φιλόλογος, σύμβουλος σταδιοδρομίας και διατηρεί φροντιστήριο Μέσης Εκπαίδευσης στους Σοφάδες Θεσσαλίας εδώ και 30 χρόνια. Έχει περίπου 55 μαθητές. Μιλάει στο protothema.gr για την εμπειρία της μετά τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες και μεταφέρει την εικόνα για το πως βίωσαν οι μαθητές της την πρωτόγνωρη κατάσταση.

-Advertisement-

«Ζω χρόνια στον τόπο αυτό, έχω περάσει τρεις μεγάλες πλημμύρες μέχρι τώρα – από το 1994 είμαι πλημμυρόπληκτη. Και τότε είχαν ‘πνιγεί’ οι Σοφάδες. Γι’αυτό έχω και μία παραπάνω… ευαισθησία. Το φροντιστήριο, που είναι σε κεντρικό δρόμο, πλημμύρισε επίσης, αλλά η κατάσταση ήταν διαχειρίσιμη», αρχίζει να λέει η εκπαιδευτικός και συνεχίζει, καταγράφοντας την πρόσφατη εμπειρία της:
«Οι Σοφάδες είναι κεφαλοχώρι. Στο φροντιστήριο έρχονται παιδιά από τα γειτονικά χωριά: Κυψέλη, Γεφύρια, Νέο Ικόνιο, Δασοχώρι… Η Κυψέλη, που είναι λιγότερο από 5 χιλιόμετρα απόσταση, έπαθε ίσως τη μεγαλύτερη καταστροφή, μαζί με το Νέο Ικόνιο. Από την αρχή της κρίσιμης εβδομάδας, επειδή ήξερα τι σημαίνει ‘πλημμύρα’, είχα από κοντά όλα τα παιδιά, ήμασταν σε επικοινωνία. Κανένας δεν μπορούσε βέβαια να φανταστεί πως θα εξελίσσονταν το φαινόμενο… Ένα μικρό ποσοστό των μαθητών μου, έχασαν τα πάντα – περίπου το 8%. Επίσης, ως σύμβουλος σταδιοδρομίας, κάνω συνεδρίες με Καρδίτσα και Παλαμά… Στον Παλαμά, ήταν ολική η καταστροφή, δεν έχουμε ακόμη καταφέρει να επικοινωνήσουμε με τα παιδιά».

Ύστερα από σχετική συνεννόηση μεταξύ των συναδέλφων, τα μαθήματα στα φροντιστήρια της περιοχής ξεκίνησαν την περασμένη Δευτέρα. Όχι για να ‘καλύψουν την ύλη’ αλλά περισσότερο για να συμπαρασταθούν στα παιδιά, που είχαν πληγεί από τις καταστροφές, «Στόχος μας, να ξεκινήσουν τα παιδιά να έχουν μία ρουτίνα. Να σκέφτονται, έστω και για δύο ώρες, κάτι διαφορετικό από αυτό που συνέβαινε στο σπίτι τους», εξηγεί τους λόγους η κ.Μπουμπάρα. Δεν ήταν, ωστόσο, εφικτό για όλα να έρθουν. «Με παίρνει μαθητής μου από το διπλανό χωριό, την Κυψέλη, ‘Κυρία, δεν μπορώ να έρθω, γιατί μένω στο Κοινοτικό Γραφείο. Χάσαμε το σπίτι μας’ -η εκκλησία και το Κοινοτικό Γραφείο βρίσκονται σε πιο ψηλή θέση, στην κεντρική πλατεία της Κυψέλης, γι’αυτό μετακινήθηκαν εκεί οι κάτοικοι, να είναι ασφαλείς. Εγκλωβίστηκαν, όμως, καθώς πλημμύρισε το υπόλοιπο χωριό, δεν υπήρχε πρόσβαση για τα σπίτια τους, δύο μέτρα το νερό στο δρόμο. Στο Κοινοτικό Γραφείο κοιμόντουσαν περίπου 100 άτομα… Ένα άλλο παιδί, που έρχεται με το μηχανάκι από το χωριό, αν και το σπίτι του είναι κατοικήσιμο, χρειάζεται χρόνο για να καθαριστεί. Πέταξαν όλη την οικοσκευή. ‘Μπορείτε να μου δώσετε πάλι τις σημειώσεις; Τα πήρε όλα η πλημμύρα’, μου λέει. ‘Παλικάρι μου, μην αγχώνεσαι. Θα στα βγάλω εγώ φωτοτυπίες όλα από την αρχή’, του είπα. Ένας συντοπίτης του, μου τηλεφώνησε ‘Κυρία, βρείτε μας ένα σπίτι στους Σοφάδες να μετακομίσουμε, δεν έχει μείνει τίποτε’… Τί να σας πω για την ψυχολογία αυτών των παιδιών…. Μέχρι την Τετάρτη, κάποια παιδιά δεν ήρθαν καθόλου, επειδή έμειναν πίσω να βοηθήσουν την οικογένειά τους. Δεν βγαίνει η ‘λούγκη’ από το σπίτι – λούγκη είναι η πηχτή λάσπη, που μένει στους τοίχους και στα πράγματα όταν αποσυρθεί το νερό, το οποίο είναι πολύ δύσκολο να καθαριστεί…», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η κατάσταση τώρα έχει εξομαλυνθεί κατά πολύ. Στην αρχή όμως, πολύ δύσκολη. Μετά την επέλαση της κακοκαιρίας, η επέλαση των κουνουπιών – «τσιμπάνε πολύ κι έχουμε θορυβηθεί! Ψεκάζουμε τους τοίχους αλλά πρέπει να γίνει ψεκασμός κι από ψηλά», λέει η φιλόλογος. Πρόβλημα και στο νερό: «δεν υπήρχε πόσιμο νερό. Χώρια που το προηγούμενο Σάββατο, διαδόθηκε ότι το νερό είναι ακόμη μολυσμένο κι έπεσαν όλοι με τα μούτρα στο σούπερ μάρκετ, όπου όμως δεν επέτρεπαν να πάρεις πάνω από δύο εξάδες…Τώρα, είπαν ότι είναι εντάξει αλλά το ρισκάρεις;».

- Advertisement -

Για τη στάση που κράτησαν τα παιδιά, η καθηγήτριά τους θα πει: «Έβαλαν όλα ‘πλάτη’ εθελοντικά: να μαγειρεύουν στην πλατεία, να βοηθούν στο καθάρισμα των σπιτιών… βοηθούσαν όλα με τον τρόπο τους. Πρότειναν, μάλιστα, να βοηθούν 8-12 το πρωί, για να πηγαίνουν μετά φροντιστήριο. Επέδειξαν αλληλεγγύη σε μεγάλο βαθμό. Γι’αυτό, όποιος τολμήσει και πει για τη νέα γενιά ότι ‘είναι τεμπέληδες, αδιάφοροι, γκατζετάκηδες’… εμένα θα με βρει απέναντι! Αυτά τα παιδιά δίνουν μαθήματα ανθρωπιάς».

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει η εκπαιδευτικός και στη συγκινητική προσφορά των εθελοντών, οι οποίοι στάθηκαν πολύτιμοι αρωγοί στους πλημμυροπαθείς: «Ήρθαν από άλλες περιοχές να μας βοηθήσουν. Έστειλαν πράγματα. Ένας Κυψελιώτης, που μένει στη Μύκονο. Ένα άλλο παιδί, ο Μάκης, από το Καππαδοκικό – ένα κοντινό χωριό – που έχει βιοτεχνία με σφολιατοειδή στην Αθήνα, πήρε χαράματα το φορτηγό του και δεινοπάθησε μέχρι να προσεγγίσει Κυψέλη και Νέο Ικόνια, τρεις διαδρομές άλλαξε μέχρι να παραδώσει τη βοήθειά του… Εκτός από τα δικά του τρόφιμα, κουβάλησε καθαριστικά, σκούπες, ξηρά τροφή… Ο ίδιος, διέθεσε και το πατρικό του στο χωριό για οικογένεια που έχει ανάγκη. Η κ.Τέλλιου, επίσης δίνει το ισόγειο του σπιτιού της σε πλημμυροπαθείς… Πολλοί συμπολίτες μας, προσφέρθηκαν να φιλοξενήσουν οικογένειες. Σε μας, στους Σοφάδες, όταν ‘έσπασε’ μεσάνυχτα ο ποταμός Σοφαδίτης, πήγαν κι έφεραν καρούλι – ένα μηχάνημα, που το χρησιμοποιούν για να ποτίζουν τα χωράφια – κι έκαναν άντληση για να κρατήσουν τη στάθμη χαμηλά, να μην πλημμυρίσουν τα καταστήματα της Αγίου Γεωργίου, του κεντρικού δρόμου. Διαφορετικά, θα ήταν όλα για πέταμα. Κι αυτά που σας λέω για τη βοήθεια, δεν είναι φήμες. Συνέβησαν», καταλήγει.

Αν όμως τα πρακτικά θέματα μπορούν να ξεπεραστούν σχετικά σύντομα, ο ψυχολογικός παράγοντας παραμένει ‘αγκάθι’ για όσους βίωσαν τα δεινά της πρόσφατης κακοκαιρίας. «Από δω και στο εξής, όταν θα βρέχει, θα έχουμε όλοι ψυχολογικά θέματα», εκμυστηρεύεται η φιλόλογος. «Τώρα, που είπαν οι μετεωρολόγοι ότι από την Κυριακή το βράδυ και τη Δευτέρα περιμένουμε πάλι βροχές, φοβούνται τα παιδιά. Ταράζονται».

Για τους λόγους αυτούς, είναι σημαντικό τα παιδιά να επανέλθουν σύντομα στην κανονικότητα. Στη ρουτίνα τους. Όσα ξεκίνησαν στο φροντιστήριο, ‘ακροβατούν’ ανάμεσα στο να κάνουν μάθημα και στο να ‘ξεφεύγουν για ένα δίωρο’. «Είναι ένας συνδυασμός, ανάλογα με τη φόρτιση που έχουν στο σπίτι τους. Το παιδί, που τακτοποιήθηκε – που τους βρήκα σπίτι στους Σοφάδες και μετακόμισαν, γιατί το σπίτι τους κρίθηκε ακατάλληλο – είναι εντάξει τώρα. Τυπικός στα μαθήματά του, έρχεται στην ώρα του. Αυτή την εβδομάδα, ήταν όλοι συνεπέστατοι. ‘Κυρία, άντε επιτέλους να αρχίσει το σχολείο’, μου λένε όλα. Τους απαντώ ‘Θα σας καταγράψω τώρα και μόλις αρχίσουν τα διαγωνίσματα του σχολείου, θα σας το βάλω στο ΤικΤοκ να το ακούτε συνεχώς’», σχολιάζει γελώντας η κ.Μπουμπάρα και προσθέτει: «Προσπαθούμε όλοι οι συνάδελφοι για την επόμενη μέρα. Θεωρώ ότι το άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα, θα κάνει πολύ καλό στα παιδιά. Θα ξαναβρούν το ρυθμό τους – η ρουτίνα πολλές φορές λειτουργεί και ψυχοθεραπευτικά».

protothema.gr

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *